Ca măsură de prevenţie şi pază, instituţiilor de învăţământ din Timiş li s-a recomandat instalarea de camere de luat vederi, atât în exteriorul, cât şi în interiorul clădirilor. În mediul rural, cel puţin, unde se fac eforturi pentru rezolvarea problemelor generate de lipsa apei curente sau a canalizării, cerinţa pare desprinsă de realitate.
Solicitare la nivel judeţean
Odată cu începerea anului şcolar, controalele din instituţiile de învăţământ din Timiş nu au vizat doar respectarea chestiunilor legate de normele sanitare, ci s-au iniţiat şi verificări legate de gradul de securitate al instituţiilor şcolare. S-a constatat că din cele aproximativ 600 de unităţi şcolare din Timiş, doar 137 sunt asigurate cu pază umană (98 în mediul urban şi 39 în mediul rural). 94 au pază proprie (64 la oraş şi 30 în mediul rural), 26 de şcoli au contractat serviciile unor societăţi specializate, iar 17 au pază mixtă.
Pentru a preveni cazurile de violenţă şi a creşte disciplina, dar şi pentru a lămuri eventualele incidente, s-a recomandat şi în acest an instalarea de camere video de supraveghere în şcoli.
Conform datelor colectate de Poliţia Timiş, 312 unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (114 grădiniţe, 149 de şcoli primare şi gimnaziale şi 49 de licee şi colegii), din care 141 în mediul urban şi 171 în mediul rural. 135 dintre ele au camere de supraveghere şi în interior şi în exterior (56 în mediu urban şi 79 în mediul rural), 105 au camere în interior, iar 72 doar în exterior.
Prefectura Timiş spune că s-au stabilit termene pentru soluţionarea aspectelor deficitare legate de asigurarea protecţiei şi siguranţei unităţilor de învăţământ şi că „s-a transmis recomandarea achiziţionării de camere de supraveghere video”.
Deşi demersul de instalare a acestor echipamente ar fi oportun, el este însă straniu, raportat la faptul că, până la camere de supraveghere, mai sunt destule unităţi de învăţământ care trebuie să-şi rezolve probleme legate de alimentarea cu apă şi canalizare, necesare primirii autorizaţiei sanitare de funcţionare.
„Consider că este benefică instalarea unor astfel de echipamente, pentru o mai bună supraveghere a procesului de învăţământ, dar şi a comportamentului elevilor, supravegherea în timpul pauzelor, prevenirea unor incidente. Problema rămân fondurile necesare pentru achiziţionarea acestor camere de luat vederi. Şcolile mari au deja camere de supraveghere, însă la cele mai mici, mai ales la cele din mediul rural finanţarea rămâne marea problemă”, spune profesorul Dumitru Tomoni, fost inspector-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Violenţa, încă prezentă în şcoli
Conform statisticilor Poliţiei, au fost sesizate 59 de infracţiuni comise în incinta şcolilor din Timiş. Dintre acestea, 17 au fost comise în unităţile de învăţământ preuniversitar în care de pază se ocupă alte instituţii, în afara Poliţiei. Toate cele 59 de infracţiuni au fost săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar. În noiembrie s-au înregistrat cele mai multe infracţiuni în şcoli – 10 fapte penale. Cele mai puţine au fost în luna ianuarie.
În 41 de cazuri s-au reclamat loviri şi alte violenţe. Nu s-a înregistrat nicio tâlhărie, dar au fost 12 cazuri de furt. Lovirile şi alte violenţe au crescut cu opt fapte, faţă de anul şcolar anterior. Anul şcolar trecut au fost înregistrate şi două fapte de ameninţare.
Ultimele comentarii