PLR impută PNL poziția adoptată în raport cu noul Cod Silvic și cu noul Cod Fiscal: „Se opune unor principii liberale elementare”

Calin Popescu Tariceanu la Timisoara Foto Tariceanu FbPNL s-a îndepărtat de la linia valorilor liberale, sunt de părere reprezentanți ai PLR, potrivit aprecierii cărora pozițiile formulate de PNL pe marginea proiectelor Codului Silvic sau Codului Fiscal se opun unor principii liberale elementare și reprezintă doar expresia unor schimbări de opinie survenite pe fondul unor abordări politicianiste.

 

Ministrul Mediului, Gabriela Gavrilescu: „Noul Cod Silvic garantează dreptul la proprietate”

Prezenți, sâmbătă, la Timișoara, pentru a participa la evenimentele organizate de filiala PLR Timiș, prilejuite de împlinirea a 140 de ani de liberalism, o parte dintre reprezentanții echipei PLR s-au exprimat critic la adresa modului de a acționa și de a se poziționa al foștilor colegi din PNL în raport cu o serie de proiecte legislative cum sunt noul Cod Silvic sau noul Cod Fiscal.

Gratiela Gavrilescu Foto Radio ConstantaReferindu-se la proiectul noului Cod Silvic, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a apreciat că intrarea în vigoare a acestuia va genera efecte benefice, printre care a enumerat o serie de aspecte legate de protejarea fondului forestier, dar și prevederi ce țin de respectarea dreptului la proprietate al cetățenilor. Graţiela Gavrilescu a informat că noul act normativ prevede apărarea dreptului la proprietate al cetățenilor ce dețin zece hectare fond forestier și care nu au putut, până acum, să beneficieze în niciun fel de dreptul lor la proprietate, din pricina constrângerilor vechiului Cod Silvic.

În prezent, spune ministrul, proprietarii de astfel de suprafețe de pădure pot apela la serviciile unui operator, care poate fi un Ocol Silvic privat sau unul de stat, care să își asume, în baza unui contract, obligația de a gestiona, pentru o perioadă de zece ani, soarta proprietății respective. Noul Cod Silvic prevede, de asemenea faptul că proprietarului îi revin trei metri cubi de lemn, în eventualitatea în care de pe suprafața pe care o deține în proprietate se efectuează tăieri, în vreme ce operatorului care administrează respectiva suprafață de pădure îi revine obligația de a efectua reîmpăduriri în urma tăierilor.

Ministrul Mediului a admis că, în ceea ce privește cantitatea în sine de lemn care îi poate reveni astfel proprietarului, aceasta nu reprezintă o mare valoare în sine. Dar, spune ea, având în vedere faptul că majoritatea proprietarilor de mici suprafețe de pădure sunt persoane vârstnice, care au obținut terenurile în urma retrocedărilor, orice beneficiu de pe urma proprietății deținute poate reprezenta o măsură de sprijin menită, pe de o parte, să îi confere proprietarului dreptul de a beneficia de proprietatea sa și, de pe altă parte, să îi acopere acestuia o parte din necesarul de lemne de foc pentru propria familie.

Potrivit ministrul Mediului, noul Cod Silvic restabilește astfel ordinea în ceea ce privește respectarea proprietății private și poate pune capăt, prin prevederile sale, modului de a fura și de a defrișa ilegal pădurile. Întrucât, a mai precizat Graţiela Gavrilescu, va exista de acum încolo un centralizator electronic, care va fi controlat prin radarul pădurilor și care va permite autorităților să aibă o evidență exactă a tuturor tăierilor care se oprează și asupra modului în care se respectă legea.

PLR a votat noul Cod Silvic”, a precizat ministrul Graţiela Gavrilescu, care și-a exprimat dezamăgirea față de reprezentanții PNL, despre care spune că, votând împotriva noului Cod Silvic, au votat, în fapt, împotriva proprietății private și a apărării acesteia, probând ceea ce, în opinia ministrului Mediului, ar reprezenta îndepărtarea de la principiile și valorile liberale.

Fostul ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu: „Măsurile de relaxare fiscală prevăzute de noul Cod Fiscal, parte din programul de guvernare al USL”

Daniel ChitoiuDecepționat de atitudinea manifestată de foștii colegi din PNL s-a arătat și fostul ministru al Finanțelor, în prezent secretar general al PLR, Daniel Chițoiu, care a apreciat drept ipocrită și populistă poziția reprezentaților actuali ai PNL în raport cu prevederile noului Cod Fiscal. Și aceasta în condițiile în care, a argumentat el, măsurile de relaxare fiscală au făcut parte din programul de guvernare al USL, fiind propuse de președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, și de sine, din calitatea pe care o deținea la acel moment, de ministru al Finanțelor, și acceptate de reprezentanții PSD.

Codul Fiscal a fost reluat de fostul ministru Vâlcov și promovat pentru adoptare”, a mai precizat Daniel Chițoiu, care a evocat succint o serie de măsuri de factură liberală prevăzute de noul Cod Fiscal, vizând, printre altele, reducerea contribuțiilor la asigurările sociale cu cinci puncte procentuale, o serie de măsuri de reducere a fiscalității care au fost adoptate deja în cursul anului 2014 sau măsurile care vizează reducerea valorii TVA la produsele și alimentele de bază, ce urmează să intre în vigoare peste câteva zile.

PNL vine și spune acum că nu sunt sustenabile”, a declarat Daniel Chițoiu, precizând că argumentul invocat de reprezentanții PNL potrivit căruia bugetul de stat nu are resursele necesare pentru a susține o parte dintre măsurile propuse nu este întemeiat. Și aceasta întrucât reducerea fiscalității este un factor care contribuie la reducerea evaziunii fiscale, chiar dacă, admite acesta, matematic, într-o primă etapă, s-ar putea înregistra o scăderea a încasărilor la bugetul de stat.

„Noul Cod Fiscal are un rol major, de a asigura coerență și transparență a aplicării prevederilor fiscale de către toți operatorii fiscali, de către inspectorii fiscali și de cei de la antifraudă”, a mai apreciat fostul ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu. Care a precizat, în context, referindu-se la o serie de practici de lucru ale organelor fiscale, că interpretările eronate, abuzive sau subiective vor trebui eliminate, pe cât posibil, astfel încât să se permită aplicarea unor politici economice liberale în desfășurarea activității agenților economici.

Print Friendly, PDF & Email