PMP Timiş: “Acuzăm populismul iresponsabil al PSD și ipocrizia şi lipsa de viziune economică a PNL, în problema noului Cod Fiscal”

nou_cod_fiscal Foto RFIPMP Timiş atrage atenţia că o problemă de o importanță majoră pentru România, cum este noul Cod Fiscal, a fost transformată în temă de campanie a luptei electorale dintre PSD şi PNL.

 

Lipsa de viziune politică și economică, demonstrată de PNL, care a votat Codul Fiscal în unanimitate în Parlament, iar acum nu este capabil să ne lămurească dacă este pentru sau împotrivă, împreună cu cinismul electoral al PSD, bine servit de discursul populist, riscă să provoace, mai degrabă, dezechilibre bugetare, care vor fi plătite de cetățeni după alegeri, se arată într-un comunicat de presă al PMP Timiş, trimis redacţiei: “Asistăm practic la o competiție pe populism. Vedem cum PSD marchează puncte electorale în dauna PNL, prin propagandă populistă, iar foștii parteneri din USL, încearcă să le confiște muniția electorală.”

Preşedintele PMP Timiş, Roxana Iliescu, apreciază drept benefică o reducere poverii fiscale, dar numai în cazul în care aceasta este adoptată o dată cu un set de măsuri fiscale care generează dezvoltare economică bazată nu pe creșterea consumului, ci pe creșterea inverstițiilor și, implicit, a locurilor de muncă. “Până în acest moment, asistăm la o mărire a salariilor demnitarilor, a pensiilor diferitelor categorii de privilegiați, inclusiv ale parlamentarilor, și ne așteptăm la o campanie de pomeni electorale care să vină în întâmpinarea alegerilor din 2016. La fel a procedat și Guvernul Tăriceanu și știm ce a urmat. Aș dori să ne spună Guvernul cum rezolvăm această ecuaţie, cu o reducere agresivă de taxare a TVA, cumulată cu o creştere masivă pe partea de cheltuieli de personal fără a compensa cu măsuri economice sustenabile de dezvoltare?”, se întreabă şi întreabă Roxana Iliescu.

Aceasta mai spune că cei care doresc cu ardoare promulgarea noului Cod Fiscal sunt “marii afaceriști de genul lui Ghiță, Tăriceanu”, asta în timp ce pe reprezentanții IMM-urilor și pe cei care dețin PFA-uri nu i-a consultat nimeni în privinţa acestei probleme: “Pe acei oameni care se luptă zi de zi cu detaliile luate de niște demnitari ce se ascund în spatele unor funcții, majoritatea rupți de realitatea acestei țărI, i-a întrebat cineva dacă au propuneri pentru noul Cod fiscal, propuneri care să stimuleze pe termen lung investițiile în România?

Reprezentanta PMP Timiş apreciază că dispoziţiile noului Cod Fiscal trimit într-o situaţie extrem de delicată SRL-urile, microîntreprinderile și PFA-urile, aducând o majorare semnificativă a impozitării acestora: “Adică, tocmai a clasei mici și mijlocii care, în mare parte, susține pătura bugetară. Dincolo de beneficiile scăderii TVA-ului, ar trebui să ținem cont și de faptul că activitățile independente vor fi sufocate de o fiscalitate excesivă.”

Roxana-IliescuRoxana iliescu mai spuhne că, întâi, cetățenii trebuie să înțeleagă în ce măsură Codul Fiscal aduce beneficii reale, în ce măsură poate acesta  sprijini dezvoltarea economiei pe termen lung, reduce impozitarea și nu atrage automat riscul de a mări deficitul bugetar. “În același timp, aceiași cetățeni, cărora li se flutură în față, printr-o excesivă propagandă, faptul că vor scădea taxele, poate ar trebui să știe că printre altele, noul Cod fiscal, prevede că autoritățile locale pot crește impozitele și taxelor locale de până la 50% față de nivelul actual de până la 20%”, avertizează Roxana Iliescu.

Aceasta mai spune că o relansare economică reală trebuie să se bazeze pe trei puncte: reducerea fiscalității, reducerea cheltuielilor bugetare și  stimularea investițiilor, atât a celor de stat, cât şi a celor private, şi asta, într-un cadru corect și transparent. “În acest moment nu suntem convinși că scăderea unor taxe nu vor fi compensate cu apariția sau creșterea altora, despre scăderea cheltuielilor bugetare, după cum am văzut, nu poate fi vorba, iar investițiile de stat sunt aproape inexistente, iar cele private străine și românești sunt alungate de instabilitatea politică, de lipsa unei viziuni economice clare și compromiterea politicienilor de la putere în plan extern”, atenţionează președinte PMP Timiș, Roxana Iliescu.

Print Friendly, PDF & Email