Plata indemnizaţiilor revoluţionarilor luptători, readusă în actualitate

Aceste drepturi ar putea fi acordate, din nou, de anul viitor

REVOLUTIA ROMANACu sau fără legătură cu contextul electoral, se readuce în discuţie posibilitatea ca de anul viitor să fie reluată plata indemnizaţiilor suspendate pentru revoluţionarii luptători cu merite deosebite. Reprezentanţii unor asociaţii timişorene spun că mai întâi trebuie realizată o triere a dosarelor, pentru că s-au constatat extrem de multe nereguli în ultimii ani, la reînnoirea certificatelor de revoluţionar.

 

Demersuri pentru revenire la situaţia de dinainte de 2008

O delegaţie a Blocului Naţional al Revoluţionarilor i-a solicitat, zilele trecute, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, punerea de îndată în aplicare a Legii 341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii martiri, iar acesta din urmă i-a sfătuit să renunţe la greva foamei. “Reprezentanţii revoluţionarilor solicită punerea de îndată în aplicare a Legii 341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. În acest scop, ei au depus la sediul Avocatului Poporului o serie de documente, urmând să mai depună şi alte acte necesare. În discuţiile cu reprezentanţii Avocatului Poporului, delegaţia BNR s-a pronunţat pentru plata de îndată a indemnizaţiilor, iar, dacă aceasta nu este posibilă, să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă sau să fie promovat un proiect de lege, care să prevadă plata indemnizaţiilor către toţi revoluţionarii, începând cu 1 ianuarie 2015”, anunţă, într-un comunicat, instituţia Avocatului Poporului.

Revoluţionarii au precizat că nu se opun demersurilor autorităţilor privind trierea deţinătorilor de certificate de revoluţionar, însă au ţinut să sublinieze că, pe durata acestei operaţiuni, trebuie să continue plata indemnizaţiilor, iar cei care deţin ilegal documente care atestă calitatea de revoluţionar vor suporta rigorile legii. Aceştia au adăugat că, în cazul în care demersurile pe lângă autorităţile române nu vor avea succes, se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi celorlalte instanţe europene. Victor Ciorbea le-a transmis că va solicita puncte de vedere din partea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor şi i-a sfătuit să renunţe la greva foamei.

Aproximativ 30 de revoluţionari, dintre care doi în greva foamei, au protestat recent în apropierea sediului Guvernului, nemulţumiţi de neacordarea tuturor indemnizaţiilor prevăzute de Legea 341/2004. Manifestanţii au agăţat de copacii din parc bannere mari inscripţionate cu revendicările lor: “Solicităm dialog cu Victor Ponta”, “Cerem respectarea tuturor legilor”, “Vrem să redăm speranţa tinerilor şi să ştergem lacrimile bătrânilor”, “Greva foamei împotriva corupţiei generalizate ridicată la rang de politică de stat”. “Cerem respectarea statului de drept şi respectarea tuturor legilor: Legea pensionarilor, Legea sănătăţii, Legea învăţământului, Legea protecţiei sociale, precum şi Legea 341/2004, cu privire la recunoştinţa poporului român acordată revoluţionarilor eroi, fără de care nu s-ar fi putut face trecerea de la comunism la democraţie şi statul de drept pe care premierul îl ignoră şi îl calcă în picioare. Dorim dialog pentru că problemele noastre nu mai sunt unilaterale, sunt ale întregii societăţi civile”, a spus preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dumitru Dincă.

23.000 de deţinători de certificate de revoluţionar, în România

Premierul Victor Ponta declară că în România sunt 4.000 – 5.000 de revoluţionari care au luptat în Decembrie '89 şi care şi-au riscat viaţa, şi afirmă că drepturile acestora vor fi achitate, susţinând că există fonduri alocate în acest sens. Premierul preciza că sunt însă şi “impostori revoluţionari, iar aceştia nu vor fi niciodată plătiţi. De mai mulţi ani, printr-o ordonanţă de urgenţă dată de Guvernul Boc şi prorogată de următoarele Guverne (aprobată prin Legea 283/2011), nu se mai acordă indemnizaţiile reparatorii persoanelor care au obţinut titlul de «Luptător remarcat prin papte deosebite»”, atribuit celor care, în perioada 14 – 25 Decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, decât dacă respectivele persoane au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie.

În prezent, sunt aproximativ 22.000 – 23.000 de deţinători de certificate de revoluţionar, dintre care aproximativ 16.000 de luptători, remarcaţi prin fapte deosebite, aproape 2.200 de luptători răniţi, circa 600 – 650 de luptători reţinuţi, 150 – 200 de răniţi şi reţinuţi, 2.000 de urmaşi ai eroilor martiri şi alţi 150 – 200 de participanţi, aceştia din urmă având doar un titlu onorific şi neprimind indemnizaţie.

Revoluţionarii timişoreni vor o triere a dosarelor

Asociaţiile timişorene de revoluţionari susţin că, înainte de o eventuală reluare a plăţii indemnizaţiilor pentru revoluţionarii luptători, este nevoie de o triere riguroasă a dosarelor. “Noi am precizat mereu acest lucru: este nevoie de un control detaliat al condiţiilor de acordare a indemnizaţiilor, şi ne-am manifestat întreaga deschidere pentru realizarea acestor verificări. Problema e că mai sunt asociaţii care susţin doar declarativ că vor curăţenie, însă ar dori ca eventualele verificări să ocolească organizaţiile lor”, ne-a declarat secretarul de stat Adrian Sanda, preşedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

“În mod cert, sunt necesare verificări. Noi încă din 2004 am solicitat Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor să oprească depunerea actelor pentru acordarea certificatelor de revoluţionar. Nu s-a dorit acest lucru, şi termenul s-a prelungit succesiv, deşi era clar că respectivele persoane nu mai aveau ce dovezi să aducă. Dacă nu au găsit dovezi timp de atâţia ani, care să ateste implicarea lor în manifestaţiile din decembrie 1989, era greu de crezut că vor mai găsi după acest termen”, spune Virgil Hosu, preşedintele Asociaţiei Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie A.L.T.A.R. 1989.

Numărul revoluţionarilor este în creştere constant

Protest revolutionariÎn 2006, la doi ani după intrarea în vigoare a Legii Recunoştinţei, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor făcea public faptul că sunt înregistraţi la nivel naţional 6.000 de revoluţionari. După ce au început prelungirile succesive ale preschimbării certificatelor de revoluţionar, numărul a crescut constant şi s-a ajuns în prezent la peste 23.000 de posesori de certificate de revoluţionari. Cifra este considerată aberantă de către o serie de asociaţii de revoluţionari de pe plan local, atâta vreme cât în Timişoara, în locul din care a pornit Revoluţia sunt aproximativ 2.800 de revoluţionari, iar asociaţii precum ALTAR 1989 reamintesc faptul că pe prima listă a revoluţionarilor cu merite se regăseau, la Timişoara, doar 200 de persoane.

Nu doar revoluţionarii, ci şi oraşele-martir s-au înmulţit vertiginos în ultimii ani. În prezent sunt 13 oraşe-martir (cu alte trei, în aşteptare), în care sunt înregistraţi 15.823 de revoluţionari, respectiv peste 61% din totalul revoluţionarilor care au dobândit certificatele şi titlurile conform Legii 42/1990 republicată. În celelalte 29 de judeţe în care nu sunt oraşe-martir sunt înregistrate 12.063 de persoane.

Conform unor contabilizări făcute de către unele asociaţii de revoluţionari, situaţia pe oraşe-martir a revoluţionarilor este următoarea: Bucureşti – 6.496 de persoane, Timişoara – 2.790 de persoane,  Braşov – 1.389 de persoane, Constanţa – 1.298 de persoane, Sibiu – 687 de persoane, Buzău – 576 de persoane, Cluj – 545 de persoane, Arad – 486 de persoane, Dâmboviţa – 480 de persoane, Prahova – 330 de persoane, Mureş – 343 de persoane, Brăila – 214 persoane şi Iaşi – 189 de persoane.

Cadrul legal adus în discuţie în acest context, a cărui aplicare a fost prelungită nejustificat, este Legea 341/12 iulie 2004, a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989. Această lege, în baza căreia s-au preschimbat certificatele de revoluţionar, a fost modificată succesiv, cu prelungiri ale termenului-limită prestabilit iniţial. Termenul-limită prevăzut pentru aducerea documentaţiei necesare pentru primirea certificatelor de revoluţionar a fost prelungit succesiv, de cinci ori, ultimul termen final fiind cel din 30 aprilie 2010.

În ultimele şedinţe ale Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989, înaintea termenului-limită s-au aprobat sute de preschimbări de certificate de revoluţionar. De exemplu, într-una din ultimele şedinţe în care s-au făcut aprobări, au fost aprobate 1.037 de dosare de revoluţionar, dintre care doar trei s-au referit la revoluţionari din Timişoara, restul fiind din “centre revoluţionare” precum Teleorman, Vaslui sau Dolj.

Print Friendly, PDF & Email