Scutirea de penalităţi pentru restanţierii la plata impozitelor locale, readusă în discuţie, la Timişoara

Proiectul, respins la sfârşitul anului trecut, va fi repus pe ordinea de zi a plenului

consiliul local timisoaraLa sfârşitul anului trecut consilierii locali timişoreni din grupul PSD au iniţiat un proiect de hotărâre ce viza scutirea parţială de la plata de penalităţi pentru timişorenii cu întârzieri la plata impozitelor locale. Respins de majoritatea liberală, proiectul ar putea fi repus pe ordinea de zi pentru o şedinţă viitoare a Consiliului Local, într-o nouă abordare şi într-o nouă conjunctură de vot.

 

Puncte de vedere diferite între primar şi consilieri locali

Printre ultimele proiecte de hotărâri de Consiliu Local discutate la sfârşitul anului trecut s-a numărat şi unul propus de consilierii PSD, care prevedea anularea cotei de 70% din majorările de întârziere datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată restante datorate bugetului local.

Pentru adoptarea acestei iniţiative se aducea, printre altele, argumentul “interesului general de susţinere a creşterii economice prin sprijinirea contribuabililor aflaţi în dificultate şi care nu au fost în măsură să acceseze o eşalonare la plata obligaţiilor fiscale restante, fiind propusă instituirea unei măsuri conjuncturale de acordare a unei facilităţi fiscale prin care se urmăreşte stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, aspect de care beneficiază întreaga societate.”

Iniţiatorii social-democraţi precizau că acest act normativ nu scuteşte pe nimeni de la plata datoriilor, ci doar a unui procent din penalităţi. Tot aceştia menţionau că hotărârea de consiliu local în acest sens avea în vedere interesul general de susţinere a persoanelor care se confruntă cu reale probleme de ordin financiar ce nu le permit să-şi îndeplinească la termenul legal obligaţiile fiscale faţă de bugetul municipiului Timişoara.

Iniţiativa a căzut însă la votul în Consiliul Local, împotriva ei votând majoritatea liberală.

Primarul liberal Nicolae Robu s-a declarat împotriva facilităţilor. “Am temerea că, dacă adoptăm astfel de facilităţi, atunci vor fi încurajaţi şi alţi cetăţeni, buni-platnici, să se lase cu restanţe. Cei care plătesc vor zice că pentru  restanţă aşa de mică, de 30%, pot să îşi lase şi ei restanţe. Trebuie să existe pârghia penalizării celor care nu se dovedesc buni cetăţeni”, declara edilul.

Proiect readus în plen

Considerând că respingerea şi argumentele respingerii nu au fost corecte, iniţiatorii social- democraţi ai acestui proiect intenţionează să îl readucă în discuţia Consiliului Local, mizând pe o motivare mai bună şi pe o altă conjunctură de vot. “Proiectul de hotărâre va intra din nou pe ordinea de zi a Consiliului Local, probabil în şedinţa din luna martie. Între timp, normele de aplicare vizând această măsură fiscală sunt discutate în comisii. Astfel, conform acestor norme, în momentul în care se aplică o asemenea măsură, similară amnistiei fiscale, ea nu se mai aplică timp de şapte ani. Or, în acest context, nu se va mai putea spune că se încurajează neplata, pentru că nu vor fi cazuri în care cineva ar aştepta şapte ani fără să-şi plătească impozitele, până la o nouă măsură similară. Am încredere că la următoarea votare în plen proiectul va fi aprobat. Oricum, când a picat, a picat la diferenţă de un vot, şi, între timp, mizăm pe votul favorabil al unor independenţi, şi avem şi un vot în plus în grupul PSD”, ne-a declarat Alfred Simonis, liderul grupului de consilieri PSD.

Un alt consilier PSD, Dan Idolu, co-iniţiator al proiectului ce vizează reducerea penalităţilor pentru timişorenii cu restanţe la plata impozitelor locale, confirm că s-a decis readucerea iniţiativei în plen. “Probabil că va fi supusă la vot într-una dintre următoarele şedinţe de plen”, mai spune Dan Idolu.

Print Friendly, PDF & Email