Primăria Timişoara, bună de plată pentru ANL-urile fără acte?

Blocuri ANLMunicipalitatea timişoreană vrea să rezolve problema blocurilor ANL din zona Ioachim Miloia, construite fără autorizaţiile necesare, începând apartamentarea acestora, cu scopul vânzării. Deşi aceste blocuri au fost construite pe perioada fostei administraţii, actuala administraţie ar putea fi vizată de plata unor sancţiuni către ANL, în cazul în care situaţia nu se reglementează.

 

Primele demersuri pentru normalizare

Pentru următoarea şedinţă de plen, Primăria a pregătit câteva proiecte de hotărâri prin care intenţionează să facă demersurile pentru normalizarea situaţiei aşa-numitelor „ANL-uri fără acte”, blocuri construite fără toate autorizaţiile necesare pe perioada fostei administraţii. Pentru a putea  demara procedura de vânzare, este necesară înscrierea în cartea funciară a documentaţiei de apartamentare pentru blocurile respective.

Dacă Primăria nu reuşeşte să realizeze la timp aceste formalităţi pentru vânzarea apartamentelor către chiriaşi, ar putea fi bună de plată către… ANL, după cum se specifică în referatul acestor proiecte vizând apartamentarea. Conform reglementărilor în vigoare, Primăriile au obligaţia să soluţioneze cererile de cumpărare ale chiriaşilor în termen de maximum 90 de zile de la data la care locuinţele îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi vândute. În caz contrar, datorează ANL penalităţi de întârziere, calculate pentru fiecare lună, în cuantum de 0,01% pe lună, şi care se aplică la valoarea de investiţie a locuinţei, pentru care s-a depus solicitarea de achiziţionare.

Astfel, s-ar putea ajunge în situaţia ca, pentru complicaţiile generate de blocurile care nu au toate autorizaţiile necesare, actuala formulă de la conducerea Primăriei sau viitoarea să fie bună de plată pentru greşelile făcute la construcţia acestor imobile, pe perioada fostei administraţii.

Consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu spune că nu are informaţii să se fi făcut vreo anchetă, pentru a se lămuri cine e vinovat pentru această situaţie. „S-a invocat atunci faptul că se merge pe o soluţie foarte rapidă de construcţie. Dar trebuia să se ştie faptul că aceste construcţii nu pot fi intabulate fără toate autorizaţiile necesare. Este salutar faptul că se încearcă o rezolvare a problemei, dar ar trebui să se identifice totuşi cine e vinovat. Am făcut şi o solicitare în acest sens în Consiliul Local, şi s-a spus că s-ar fi construit atunci în baza unei autorizaţii luate la comun, fără departajare pe fiecare imobil”, mai spune Ştefan Sandu.

Ultimatum dat de chiriaşi

Revoltaţi de situaţia în care se găsesc de ani buni, chiriaşii blocurilor ANL ANL B8-B12 din zona Ioachim Miloia, din Timişoara, construite fără autorizaţiile necesare, doresc reglementarea situaţiei lor şi a blocurilor în care locuiesc, şi, în caz contrar, ameninţă cu proteste.

Chiriaşii atrag atenţia asupra mai multor ilegalităţi, cum ar fi refuzul de a da curs cererilor de cumpărare, stabilirea unor chirii nejustificat de mari pentru tinerii peste 35 ani şi modul de administrare al blocurilor. Locuitorii acestor ANL-uri au solicitat din 2010 Primăriei vânzarea acestor apartamente către chiriaşi, aşa cum le dă dreptul Legea ANL, aşa cum s-a întâmplat cu blocurile ANL B1-B7. Marea problemă este însă că blocurile B8-B12 au fost construite fără autorizaţie, motiv pentru care până în prezent nu au fost intabulate.

“Ultimele 80 de apartamente în regim de închiriere, construite prin Agenţia Naţională de Locuinţe în Timişoara, au fost date în folosinţă în 2009, fără autorizaţie de construcţie şi neintabulate. Chiriaşii au primit locuinţele atunci fără a fi racordate la utilităţi şi mulţi au fost nevoiţi să se mute cu copiii, chiar dacă nu aveau curent, apă sau gaz. Dacă racordarea la utilităţi s-a făcut după câteva luni, doar după câţiva ani s-a început lent intrarea în legalitate (autorizaţii de construcţie), iar demersurile pentru intabularea s-au făcut abia la finele anului 2015, începutul anului 2016”, spun locatarii din blocurile fără acte.

Print Friendly, PDF & Email