Picnicuri în pusta bănăţeană

Sursă foto: My Banat

Asociația My Banat în colaborare cu Asociațiile RE Cult, Colț de Banat și Atelier Terrapia organizează o serie de evenimente de promovare a patrimoniului cultural local creat în jurul specificului natural al vestului țării, sub numele „Picnic în pustă”. Prin aceste evenimente organizatorii vor să sărbătorească frumusețea naturii și diversitatea culturală a câmpiilor Banatului și să celebreze oamenii, tradițiile și viața de zi cu zi a acestora. Primul picnic va fi organizat în 28 iulie, la Jimbolia, iar al doilea, la Otelec, în 29 şi 30 iulie.

 

Plecând de la resursele naturale ale celor două localități, proiectul Picnic în pustă își propune să construiască în jurul acestora importante destinații de turism cultural durabil, accesibile vizitatorilor prin mijloace de transport sustenabil precum trenul, bicicletele sau ambarcațiuni nautice. Apropierea și legăturile cu țările vecine Serbia și Ungaria potențează eforturile comunităților locale de a se dezvolta și de a atrage cât mai mulți vizitatori în anii ce urmează și creează contextul definirii unor noi produse turistice la nivel european”, spun organizatorii.

Pentru Jimbolia, resursele naturale reprezentate de apă și pământ se interconectează de peste 150 de ani. Înființarea Fabricii de țiglă și cărămidă Bohn, în 1864, și expoatarea pământului pentru pregătirea produselor ceramice au creat gropile, acele cariere de pământ devenite astăzi adevărate lacuri antropice. Exploatarea pământului a făcut posibilă descoperirea unor elemente paleontologice și definește astăzi bună parte din patrimoniul cultural al zonei.

Vineri, 28 iulie, la ora 10, va avea loc Deschiderea Zilelor Jimboliene, la Casa de Cultură a Orașului.

Între orele 11 – 14, în curtea interioară a Muzeului Ștefan Jäger din Jimbolia va fi deschis şi prezentat proiectul Picnic în pustă, invitat special la eveniment fiind Josef Koch, președintele onorific al Organizației Şvabilor Jimbolieni. Totodată, va fi lansat site-ul www.visitjimbolia.ro, se va face un tur ghidat în muzeu, având ca temă „Pusta în lucrările pictorului Ștefan Jäger”, discuții (prezentare Cristina Dema) şi va avea loc un atelier și discuții pe tema culturii constructive a Jimboliei cu Asociația Recult și Atelier Terrapia, la care vor participa arhitecţii Alina Negru și Alessandro Serra. Va fi, de asemenea, un atelier de modelat văiugă, unde participanții vor experimenta rețete constructive pe baza resurselor locale din Jimbolia – pământul din care este construită mare parte din oraș, paiele sau pleava adunate din împrejurimi – şi vor avea posibilitatea să modeleze cărămizi de pământ din care se va realiza prima bancă în curtea interioară a Muzeului Ștefan Jager, pusă la dispoziția vizitatorilor și a iubitorilor de picnic. La acest atelier sunt admişi maximum 15 participanți, cu înscriere în prealabil.

La ora 14 are loc un Tur ghidat la bălți/ case de pământ din Jimbolia, ghid fiind Sergiu Dema, directorul Casei de Cultură din Jimbolia.

Între orele 16 – 17 va avea loc o proiecție de film la muzeu, Povestea fabricilor de cărămidă din Jimbolia. Programul include şi o expoziție de propuneri peisagistice și arhitecturale dedicate Zonei Bălților, proiecte realizate în cadrul Simpozionului Internațional de Arhitectură Triplex Confinium și prezentate la ICR Veneția în iulie 2022, prezentate de Sergiu Dema.

La ora 17 va fi organizată o întâlnire a șvabilor din Jimbolia, la Casa de Cultură a Orașului.

Asociația My Banat promovează programe și servicii de cultură, turism și economie circulară, încurajând conservarea patrimoniului local prin educație, sustenabilitate și o dezvoltare durabilă a mediului rural și urban din regiunea Banat, iar folosirea mijloacelor de transport sustenabil reprezintă o constantă a acțiunilor organizate de aceasta. În proiectul Picnic în pustă, Primăria Orașului Jimbolia susține acest demers și pune la dispoziția tuturor participanților un microbuz electric.

Evenimentul Picnic în pustă la Jimbolia face parte din seria de evenimente organizate de către  Consiliul Local, Primăria și Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, în perioada 28 – 30 iulie, în cadrul celei de-a XXIV-a ediție a Zilelor Jimboliene.

În 29 şi 30 iulie, Otelecul va fi destinație de turism cultural durabil, îîn aceste zile Punctul de trecere a frontierei de pe Pista de cicloturism care leagă România de Serbia fiind deschis între orele 8-20.

Între orele 11- 17 vor avea loc un picnic în curtea Vânătorilor,  ateliere interactive: Atelier de lucru cu pământul, cu arhitecţii Alessandro Serra (Italia) și Alina Negru, Atelier de reciclat hârtie și pregătire ierbar cu artiștii locali Manuela și Cezar Blînda, Atelierul de lucru cu lemnul, artist local sculptor Geza Molnar şi Atelier de zugrăveli tradiționale cu localnici. Invitat special va fi scriitorul Borco Ilin, autorul volumului Jurnal de pustă.

De la ora 13 va începe un program în Amfiteatru/scenă – malul râului Bega, lângă Port, cu muzică sârbească, maghiară și românească, cu Zoli Varga.

Între orele 13 – 21 va fi organizat Târgul de produse locale.

De la ora 13 la ora 17 vor fi făcute ture cu bicicletele Banat Bike în Rezervația Natura 2000.

Între orele 15 – 18 vor avea loc expoziții cu vânzare ale artiștilor locali: Molnar Geza, sculptor; Manuela Marchiș-Blînda, artist, musician și designer și Cezar Blînda, psiholog, designer și autor de carte. La ora 17,30 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie outdoor Otelec – Oameni și întâmplări,. Poze din arhiva lui Geza Molnar.

De la ora 19 va fi o paradă a portului popular din pustă, cu dansuri și cântece din zonă, de la ora 20, dansuri maghiare, cu invitați Ungaria, de la ora 20.30, dansuri și tradiții sârbești, cu invitați Serbia, iar de la ora 21 vor evolua artiști locali.

Între orele 15 – 18 vor fi organizate plimbări cu tractorașul între Otelec şi Iohanisfeld și retur, cu opriri la Atelierul de design contemporan LUN, la ștrandul Bikmania și la ferma de struți. Plecări din fața Primăriei Otelec. Ghid va fi Kuti Ștefan

„Preocupările actuale pornind de la acest proiect:  cicloturism pe malul Begăi Timișoara-Republica Serbia, transport pe apă – acțiuni de revitalizare a Portului Otelec, valorizarea Rezervației naturale Vânturelul de seară, sprijinirea producătorilor locali prin identificarea lor și publicarea informațiilor privind achiziția produselor locale direct de la producători, dezvoltarea de evenimente culturale comune cu partenerii DKMT folosind infrastructura de transport existentă pe apă și pista de biciclete”, spun organizatorii.

Duminică, 30 iulie, între orele 11- 14 vor avea loc plimbări cu tractorașul Otelec -Iohanisfeld și retur, cu opriri la Atelierul de design contemporan LUN, la ștrandul Bikmania și la ferma de struți. Plecări din fața Primăriei Otelec. Ghid este Kuti Ștefan.

Între orele 12 şi 14, va fi un tur ghidat în Otelec: Școala veche – Muzeu și centru cultural, Cimitirul evreiesc, plimbare pe malul râului Bega, tur prin sat, desculți prin praf, având ca ghid pe Molnar Geza.

Între orele 12 – 18, au loc expoziții cu vânzare ale artiștilor locali: Molnar Geza, sculptor; Manuela Marchiș-Blînda, artist, musician și designer și Cezar Blînda, psiholog, designer și autor de carte.

De la ora 12 – 18 va avea loc o piață de produse locale.

Între orele 11 – 18 are loc o expoziție de fotografie outdoor Otelec – oameni și întâmplări.

De la ora 11 la ora 18 se organizează ture cu bicicletele Banat Bike, în rezervația naturală Vânturelul de seară.

Între orele 15- 18 va avea loc spectacol de dansuri din pustă cu Ansamblul Junii Timișului.

Proiectul Otelec – destinație de turism cultural durabil este un proiect menit să valorifice potențialul local de dezvoltare a turismului cultural durabil și ca obiective valorizarea spațiului DKMT prin evidențierea patrimoniului cultural local al comunei Otelec și a patrimoniului natural reprezentat de râul Bega ce leagă comuna Otelec direct de Serbia, ca membru al DKMT. Proiectul este realizat de Primăria Comunei Otelec în colaborare cu Asociația My Banat și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș prin Programul TimCultura 2023.

Print Friendly, PDF & Email