Peste 200 de şcoli din Timiş nu au pază

Pentru că bătăile din şcolile din Timiş, filmate şi puse pe reţelele de socializare, au ajuns nu o dată subiect de deschidere la  jurnalele de ştiri, autorităţile susţin că au luat măsuri pentru combaterea violenţei în şcoli. Aceste măsuri sunt însă limitate şi de posibilităţile de finanţare, iar în prezent peste 200 de şcoli din Timiş nu au pază.

 

22 de infracţiuni, în primul semestru

Cu toate acţiunile de combatere a violenţei şi infracţiunilor în şcoli, în primul semestru al acestui an şcolar s-au înregistrat 22 de infracţiuni în şcolile din Timiş: 15 loviri sau alte violenţe, şase cazuri de furt, un viol, ameninţări şi alte infracţiuni.

Cele mai multe infracţiuni au fost comise, conform Poliţiei Timiş, la Colegiul Tehnic „I.C.Brătianu” Timişoara – patru fapte, Colegiul Economic „F.S.Nitti” Timişoara – trei fapte, la Colegiul Tehnic “Ion Mincu” Timişoara, Liceul Tehnologic „Sf. Nicolae” Deta şi Liceul Teoretic Recaş – câte două fapte.

În raport cu primul semestrul din anul şcolar precedent, noutatea este că victime ale infracţiunilor nu au mai fost doar elevi, ci şi profesori.

Potrivit Poliţiei Timiş, din cele 595 de şcoli cu învăţământ preuniversitar, 40 au pază proprie, 22 – pază cu societăţi specializate şi 11 – pază mixtă. Iar 140 unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.

Numărul unităţilor de învăţământ care nu dispun de pază şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video este de 204 (40 în urban şi 164 în mediul rural).

Dumitru Tomoni, fost inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, spune că paznicii, dar şi montarea de camere video au un rol semnificativ în prevenirea infracţiunilor şi violenţei în şcoli. „Deloc neglijabil este şi faptul că, după montarea unor astfel de sisteme de supraveghere video în şcoli, s-a redus şi absenteismul, mulţi dintre elevi renunţând la ideea de a mai fugi de la ore”, mai spune Dumitru Tomoni.

 

Bătăile „de Facebook”, de la Lugoj, nu au mai recidivat

Noua tendinţă, de filmare a bătăilor din şcoală şi de postare a acestor imagini pe reţele de socializare, a fost remarcată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş.

Reprezentanţii instituţiei amintesc de incidentul petrecut chiar în incinta Colegiului „Aurel Vlaicu”, din Lugoj, devenit subiect de ştiri pentru mass-media locală şi naţională. „Pe fondul unor conflicte vechi şi alte răfuieli teribiliste cu un coleg de-al său, un elev a devenit brusc foarte agresiv, lovind cu pumnii şi picioarele pe acesta, oprindu-se doar când colegul a căzut. Aspectul a căpătat o conotaţie mai sensibilă şi datorită faptului că ceilalţi colegi aflaţi în preajmă nu au intervenit, incidentul fiind filmat cu un telefon mobil şi ulterior postat pe reţele de socializare, iar profesorii nu au fost informaţi în timp util despre cele petrecute în şcoală”, spun reprezentanţii IJJ Timiş. J

Conducerea liceului a sesizat organele de urmărire penală, pentru luarea măsurilor legale faţă de elevul violent. Cazul nu a mai recidivat, conducerea IJJ Timiş menţionând că „instituţia şcolară în cauză, a fost în permanenţă în atenţia efectivelor de jandarmi, fără să fie semnalate alte incidente negative în ultima perioadă de timp, fiind executate activităţi de prevenire la intervale regulate de timp.”

Print Friendly, PDF & Email