Ca la începutul fiecărui an şcolar, în această perioadă se face recensământul şcolilor fără autorizaţie sanitară. Peste 30 de unităţi de învăţământ au notificări negative pentru autorizarea de funcţionare, problemele fiind cam aceleaşi din fiecare an: lipsa apei curente, grupuri sanitare insuficiente sau wc în fundul curţii.
07
Şcoala începe pe răspunderea directorilor
În Timiş, înainte de începerea unui nou aş şcolar, nouă şcoli nu au autorizaţie de funcţionare, iar alte 24 au primit o notificare negativă de certificare a conformităţii.
Problemele sunt aceleaşi ca în fiecare an: lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor, mobilier degradat, sau desfăşurarea activităţii de tip after-school fără a se asigura spaţiu separat pentru servirea mesei.
Un caz aparte este Colegiul Tehnic „Azur”, din Timişoara, unde, potrivit Diecţiei de Sănătate Publică Timiş, etajul superior este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiş, şi tavanele sunt infiltrate, urmând să se utilizeze doar sălile de clasă de la parter şi cele neafectate.
Ca de fiecare dată însă, toate unităţile de învăţământ, cu autorizaţie sau fără, îşi vor deschide porţile pentru elevi – 92.000 de elevi din judeţul Timiş –, dar pe răspunderea directorilor.
„Sunt aceleaşi probleme an de an. Copiii învaţă în aceste unităţi fără autorizaţie sanitară, şi dascălii îşi fac profesia în nişte condiţii insalubre. Din păcate, totul depinde de Primării, şi nu se poate interveni în niciun fel, pentru că funcţionează principiul acesta al autonomiei. Asta e politica, şi în acet domeniu, ca în multe altele, lucrurile merg extrem de prost în ţara asta”, comentează profesorul Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş.
Mai puţine probleme ca anul trecut
În Timiş se poate remarca totuşi că există tendinţa de remediere a problemelor, numprul de unităţi şcolare neautorizate reducându-se de la an la an.
La începerea anului şcolar trecut, în judeţ erau 13 unităţi neautorizate, din care nouă grădiniţe şi patru şcoli, şi 29 de unităţi autorizate şi cu notificare negativă de certificare a conformităţii, din care şase colegii şi licee din Timişoara, o şcoală gimnazială şi două grădiniţe din Timişoara şi 20 de unităţi şcolare şi grădiniţe din mediul rural.
Lipsă apă, apă cu nitraţi, deci nepotabilă, sală fără circuite, clădiri uzate (acoperiş şi exterior), parchet sau mobilier inadecvat erau atunci doar câteva din motivele pentru care s-a refuzat acordarea autorizaţiei sanitare.
Anul trecut, în paralel, erau verificate şi unităţile de învăţământ care au în dotare cantine funcţionale, fiind efectuate 52 de controale în urma cărora a rezultat că în 18 astfel de unităţi efectuează lucrări de modernizare şi igienizare, 23 de unităţi corespund din punct de vedere structural şi funcţional, o unitate are contract cu o firma de catering, cinci unităţi şi-au încetat definitiv activitatea, iar cinci unităţi nu au putut fi verificate, la momentul controlului neputând fi contactată nicio persoana responsabilă.
Ultimele comentarii