Pază zero în peste 200 de şcoli din judeţ

În pofida faptului că numărul infracţiunilor comise în incinta şcolilor este în scădere, autorităţile judeţene cu competenţe pe acest segment atrag atenţia că în peste 200 de şcoli şi grădiniţe din judeţ nu există niciun fel de forme de pază, şi că trebuie luate măsuri urgente pentru securizarea acestor instituţii.

 

În paza Domnului

Conform unui raport recent al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, în judeţ sunt 204 unități de învățământ care nu dispun de pază și nici de sisteme tehnice de supraveghere video. 40 dintre ele sunt în mediul urban şi 164, în mediul rural. Dintre acestea, 148 grădinițe sunt (34 în mediul urban, 114 în mediul rural) și 56 sunt școli primare sau gimnaziale (6 în mediul urban, 50 în mediul rural).

Şi, deşi în cursul anului şcolar 2016-2017, Poliţiei i-au fost sesizate 38 infracțiuni comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar – cu 26 mai puțin decât în anul şcolar anterior – reprezentanţii instituţiei atrag atenţia că principalele cauze favorizante care au stat la baza comiterii de infracţiuni au fost chiar neasigurarea cu personal de pază şi lipsa dotărilor cu sisteme de supraveghere video, care a permis accesul în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar a altor persoane decât cele autorizate, precum şi absentarea elevilor de la cursuri, şi lipsa de supraveghere sau supravegherea superficială a elevilor.

„Dotarea cu pază şi camere de luat vederi este responsabilitatea Primăriilor”, spune inspectorul general adjunct Halasz Francisc. Probleme apar însă când, din bugetele foarte mici, pimăriile abia pot face reparaţiile strict necesare şi igienizările anuale.

De aceea, pentru următorul an şcolar s-a propus ca obiectiv principal „continuarea demersurilor efectuate pe lângă autorităţile locale pentru creşterea numărului de unităţi de învăţământ asigurate cu pază şi sisteme de securitate în scopul creşterii gradului de siguranţă a elevilor.” Totul e ca aceste intenţii să fie secondate şi de alocările bugetare necesare.

 

Recomandări şi cam atât

Pentru a preveni cazurile de violenţă şi a creşte disciplina, dar şi pentru a lămuri eventualele incidente, s-a recomandat şi în acest an instalarea de camere video de supraveghere în şcoli.

Conform  datelor colectate de Poliţia Timiş, 312 unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (114 grădiniţe, 149 de şcoli primare şi gimnaziale şi 49 de licee şi colegii), din care 141 în mediul urban şi 171 în mediul rural. 135 dintre ele au camere de supraveghere şi în interior şi în exterior (56 în mediu urban şi 79 în mediul rural), 105 au camere în interior, iar 72 doar în exterior.

Prefectura Timiş spune că s-au stabilit termene pentru soluţionarea aspectelor deficitare legate de asigurarea protecţiei şi siguranţei unităţilor de învăţământ şi că „s-a transmis recomandarea achiziţionării de camere de supraveghere video”.

Deşi demersul de instalare a acestor echipamente ar fi oportun, el este însă straniu, raportat la faptul că, până la camere de supraveghere, mai sunt destule unităţi de învăţământ care trebuie să-şi rezolve probleme legate de alimentarea cu apă şi canalizare, necesare primirii autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Print Friendly, PDF & Email