Parteneriatul public- privat neelucidat, motiv de investiții ratate în Timiș

Pentru că, din motive legate de un cadru legislativ neclar, Timișul a pierdut investiții mari care urmau a fi realizate prin parteneriat public-privat, mai mulți parlamentari locali s-au angajat să întreprindă demersuri pentru impulsionarea unei legiferări corespunzătoare.

 

August 2017, ultimul termen

De-a lungul ultimelor mandate, mai mulți deputați și senatori de Timiș și-au luat angajamentul că vor face demersuri pentru clarificarea pe plan legislativ a noțiunii de parteneriat public privat, întrucât in cauza unei legiferări interpretări, Timișul a pierdut în ultimii ani destul de multe investiții importante care urmau a fi realizate prin parteneriate publice-private.

Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi este ultimul parlamentar timișean care a solicitat Guvernului explicații în acest sens. „Legea 233/2016 privind parteneriatul public-privat, o lege importantă pentru mediul de afaceri, românesc, a intrat în vigoare pe 25 decembrie 2016, Cu toate acestea,  normele metodologice de aplicare nu sunt încă publicate, deși termenul stipulat în acest sens a fost depășit”, spune senatorul timișean. Ministerul Finanțelor Publice a precizat că s-a inițiat modificarea legii promulgate anul trecut, prin constituirea unui grup de lucru la nivel interministerial care, împreună cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie București să analizeze și să propună modificări la legislația parteneriatului public-privat. Așadar, noile termene asumate sunt de elaborare și promovare spre aprobare a propunerii legislative privind completarea legii adoptate anul trecut până la sfârșitul lunii iulie a acestui an, și „elaborarea și propunerea spre aprobare a Normelor metodologice de implementare a Legii parteneriatului public-privat până la sfârșitul lunii august a anului 2017.”

Una dintre victimele incertitudinii legislative prelungite a fost spitalul public-privat pe care administraţia judeţeană intenţiona să-l realizeze la Giroc. Investitorul american care s-a arătat interesat de investiție s-a retras, menționând că aşteaptă adoptarea Legii parteneriatului public-privat.

Acest complex spitalicesc de excelenţă urma să fie realizat pe locul fostei unităţi militare din Giroc, pe lângă unitatea spitalicească cu 600 de paturi urmând să fie construite 300 de apartamente, o şcoală şi o grădiniţă cu 300 de locuri. Investiţia, estimată la 300 de milioane de euro, se mai anunţa, urma să creeze 600 de locuri de muncă şi un centru de pregătire de trei ani pentru asistente.

Conducerea CJ Timiş declara de prin 2013 că aşteaptă adoptarea Legii parteneriatului public-privat. „Nouă ni s-a spus că până la sfârşitul anului 2013 este aprobată de Parlament… Nu avem ce face, am discutat cu investitorii şi, în principiu, sunt de acord să mai aştepte”, spunea, în 2014, fostul președinte al CJ Timiș, Titu Bojin. Mai mulți consilieri județeni avertizaseră de la început că acest parteneriat se baza pe o lege care nu există.

 

Alte „afaceri județene” care așteaptă clarificare

Finalizarea normelor metodologice ale Legii parteneriatului public-privat ar putea ajuta CJ Timiş să-și lămurească și situația „afacerilor” pe care le are în portofoliu, respectiv societățile comerciale în care este, de regulă acționar minoritar, pe baza unor parteneriate public-privat. De ani de zile se promite lămurirea situației acestor parteneriate care nu aduc profit, și tot de ani de zile nu se reușește să se facă mare lucru pe această temă. „La Comisia Economică s-a mai discutat și în acest an acest subiect. Rămâne de văzut ce decizii se vor lua în perioada următoare", ne-a declarat consilierul județean Cătălin Sima, membru în Comisia Economică a CJ Timiș.

Print Friendly, PDF & Email