Parlamentarii P.D.-L. de Timiş declară că au refuzat votarea bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014. În plus, au cerut suplimentarea bugetului cu aproape 1,4 miliarde de lei, pentru realizarea unor investiţii importante la Timişoara. Aceştia au identificat şi sursa de finanţare: veniturile încasate de Guvern prin reducerea evaziunii fiscale, pe care au anunţat-o că ar realiza-o în urma reorganizării A.N.A.F., şi din majorarea impozitelor şi taxelor estimate de către Ministerul Finanţelor la cinci miliarde de lei.
Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi “pentru”, 49 de voturi “împotrivă” şi şapte abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi “pentru”, 49 de voturi “împotrivă” şi şapte abţineri. Parlamentarii P.P.-D.D. s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot. Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii. Parlamentarii P.D.-L. de Timiş – deputaţii Cornel Sămărtinean şi Alin Popoviciu şi senatorul Vasile Blaga – declară că au refuzat votarea acestui buget. În plus, au cerut suplimentarea bugetul cu apropae 1,4 miliarde de lei, pentru realizarea unor investiţii importante la Timişoara.
Unul dintre amendamentele propuse vizează suplimentarea bugetului cu 270 de milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de construire a centurii rutiere a Timişoarei – care include varianta de ocolire a Timişoarei între DN 69 – DN 6 – DN 59 A – strada Polonă, şi varianta de ocolire sud a Timişoarei, între DJ 591 – DN 59 şi DN 6, de la km 0+000 la km 25 + 690.
De asemenea, au cerut suplimentarea bugetului cu 18 milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord Timişoara, considerată o prioritate strategică în domeniul infrastructurii şi serviciilor de transport.
Cu 22,5 milioane de lei au solicitat suplimentarea fondurilor destinate finanţării unor lucrări de realizare a unui nou racord, mai rapid, la autostrada Arad – Timişoara. “Se solicită admiterea amendamentului pentru continuarea implementării cererilor de finanţare aprobate pentru anul 2014 în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport”, îşi motivează aceştia cererea.
Alte 9,9 milioane de lei sunt cerute suplimentar pentru finanţarea Regionalei C.F.R., bani destinaţi realizării subpasajelor Jiul şi Popa Şapcă, din Timişoara.
Majorarea cu 56 de milioane de lei a bugetului este cerută pentru finanţarea unor lucrări de construire a bazinului de înot olimpic de pe b-dul Iosif Bulbuca, din Timişoara. Motivaţia? Deşi Primăria Timişoara a primit cereri pentru finanţarea acestui proiect, nu dispune de resurse financiare suficiente.
20.250.000 de lei sunt solicitaţi pentru construcţia unei săli polivalente cu o capacitate de 14.000 de locuri, tot la Timişoara, dorită a fi realizată până la Campionatul European de Baschet Feminin, din 2015. Banii sunt solicitaţi de la bugetul de stat tot din cauza lipsei resurselor financiare, înregistrate de Primăria Timişoara.
Pentru reabilitarea termică a clădirilor, printr-un program naţional de finanţare, parlamentarii democrat-liberali timişeni solicită de la Guvern 382.500.000 de lei, bani de care Municipalitatea, de asemenea, nu dispune.
12,5 milioane de lei sunt ceruţi de la buget pentru realizarea unui campus şcolar pe strada Oituz, din Timişoara, destinat elevilor de la Liceul “Nikolaus Lenau”. O propunere motivată prin necesitatea “oferirii unor condiţii decente necesare desfăşurării activităţii educaţionale”.
O majorare de 495 de milioane de lei este cerută pentru finalizarea construcţiei Spitalului de pe Calea Torontalului, construcţie destinată a adăpostii viitorul Institut Regional de Oncologie Timişoara.
Alţi 22,5 milioane lei sunt solicitaţi pentru construcţia unui nou sediu destinat Penitenciarului Timişoara, care se doreşte a fi mutat în afara oraşului.
Parlamentarii P.D.L. au şi o soluţie de finanţare, pe care i-o transmit premierului Victor Ponta. Ei spun că fondurile acestea ar putea veni din majorarea veniturilor bugetare prin reducerea evaziunii fiscale, în urma reorganizării A.N.A.F., şi din majorarea impozitelor şi taxelor estimate de către Ministerul Finanţelor la cinci miliarde de lei.
Ultimele comentarii