Fondul de pensii de stat, decimat de nereguli

Suspiciuni de acordare ilegală de pensii, şi în Timiş

cupon-pensieDeşi rapoartele Curţii de Conturi au precizat de ani buni că sunt probleme legate de caracterul legal al acordării unor pensii în sistemul de stat, abia acum statul pare decis şi interesat să facă lumină pe acest segment. Pe baricade nu este însă structura de specialitate, respectiv Inspecţia Socială, ci DNA. Anchetele din ultima perioadă au scos la iveală că şi în Timiş există suspiciuni de acordare a unor pensii în mod nejustificat.

Descinderi şi anchete in extenso

În ultima perioadă anchetele legate de posbile fraude care afectează fondul de pensii de stat par să se deruleze în serie, apogeul fiind înregistrat la Piteşti, unde procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie care au avut drept consecinţă prejudicierea gravă a bugetului asigurărilor sociale.  

Aici mai mulţi medici se află în vizorul serviciilor specializate, fiind suspectaţi de măsluirea unor dosare de pensionare, în schimbul unor atenţii din partea celor care sperau la o pensie anticipată. Conform anchetatorilor, persoanele apelau la ajutorul acestora pentru a fi încadrate în anumite grade de handicap, pentru revizuirea dosarelor de pensionare sau pentru prelungirea concediilor medicale până la maximul admis de lege, adică 180 de zile.Toate dosarele asupra cărora planează suspiciunea că ar fi fost obţinute pe baza şpăgilor urmează să fie reexaminate de către Comisia de Reevaluare, din Capitală, iar persoanele care au beneficiat atât de pensii anticipate pe caz de boală, cât şi de indemnizaţii de invaliditate ilegale vor fi nevoite să returneze banii la bugetul de stat.

Acesta este însă doar vârful unui fenomen de amploare, despre care s-a discutat nu o dată şi în Timiş, unde an de an Casa Judeţeană de Pensii ia măsuri pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit de pensionari. CJP Timiş spune că şi anul trecut s-au desfăurat activităţi de executare silită a debitelor, generate din diverse motive, cum ar fi solicitarea de către petenţi a unor drepturi la pensia de urmaş după soţul decedat, declarând în fals că nu mai au şi un alt venit (în aceste situaţii s-a procedat la întocmirea unor plângeri penale pe de o parte, iar pe cealaltă parte, la recuperarea pe cale civilă a debitelor constatate), hotărâri judecătoreşti contradictorii pe diverse niveluri ale instanţelor şi valorificarea, la stabilirea drepturilor de pensie, a unor adeverinţe false de vechime în muncă (şi pentru aceste situaţii s-a procedat la introducerea de plângeri penale).

“Activitatea de colectare şi stingere a debitelor faţă de bugetul asigurărilor sociale este o operaţiune complexă şi se execută prin organele proprii de executare silită, în baza titlurilor executorii emise în acest sens. Conform procedurii de executare silită pentru dosarele aflate în această procedură, s-au luat măsuri asiguratorii în sensul de înfiinţării de popriri pe drepturile de pensie existente în evidenţa instituţiei noastre, concomitent cu popriri pe salarii la cei ce lucrează. În anul 2013 s-a declanşat procedura de executare silită sau a fost continuată, pentru un număr de 307 de debitori persoane fizice, pentru o sumă de 1.221.390 lei şi s-a recuperat prin încasări (urmare deplasării în teren sau prin reţineri) suma de 882.642,02 lei”, spun reprezentanţii CJP Timiş.

Viorel Popa, purtătorul de cuvânt al CJP Timiş, afirmă că, în general, atunci când există dubii în legătură cu adeverinţele pe baza cărora se solicită calcularea şi recalcularea pensiilor, instituţia cere confirmări de la firmele emitente. “De obicei, aceste confimări sunt furnizate prompt. Dacă sunt însă probleme, în unele cazuri grave se sesizează organele de cercetare penală. În alte situaţii se trece la recuperarea etapizată a banilor, regula fiind că nu se poate reţine mai mult de o treime din pensie, şi că restul cuantumului pensiei nu trebuie să fie mai mic de jumătate din salariul minim pe economie”, mai spune Viorel Popa.

Probleme la Lugoj

Casa-de-Pensii-LugojRecent s-a dovedit că neregulile legate de stabilirea şi acordarea pensiilor nu ocolesc nici Timişul, unde în acest an au avut loc mai multe percheziţii la Casa Locală de Pensii Lugoj, fiind vizat un angajat al instituţiei suspectat că a falsificat adeverinţe de vechime în muncă pentru mai multe persoane, pentru ca acestea să primească pensii illegal. Prejudiciul este estimat la 200.000 de lei

“În perioada 2005 – 2012, cel în cauză ar fi întocmit în fals, în schimbul unor sume de bani, adeverinţe de vechime în muncă pentru mai multe persoane din zone rurale aparţinând municipiului Lugoj şi oraşului Făget, în baza cărora ar fi fost acordate în mod ilegal pensii. În urma cercetărilor, s-a stabilit că angajatul ar fi întocmit aceste adeverinţe, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 150 şi 3.000 de lei”, a precizat Poliţia Timiş, care instrumentează acest caz, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor. Bărbatul ar fi fost ajutat de tatăl său, fost angajat al unei societăţi comerciale, pe numele căruia ar fi fost întocmite adeverinţele. “În activitatea infracţională acesta ar fi fost sprijinit de tatăl său, fost administrator al unei societăţi comerciale în numele căreia ar fi fost întocmite adeverinţele. În prezent societatea respectivă este radiată de la Oficiul Registrului Comerţului”, spun reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Până în prezent au fost identificate 15 persoane care ar fi obţinut în mod ilegal pensii pentru limită de vârstă.

În acest caz, poliţiştii efectuează cercetări pentru înşelăciune prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori alte mijloace frauduloase, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Nereguli sesizate de Curtea de Conturi

Sigla Curte de ConturiDupă o perioadă de relativă acalmie, Timişul a revenit recent în actualitate şi cu vechile probleme legate de pensiile de invaliditate. Campaniile de controale iniţiate, în 2009, în vestul ţării se pare că nu au fost de natură să-i sperie pe cei abonaţi nejustificat la astfel de prestaţii sociale, dacă este să se facă raportarea la ultimul raport realizat pe această temă de către Curtea de Conturi.

Deşi se tot spune de ceva timp că sistemul de pensii de stat este şubrezit din cauza numărului în creştere de beneficiari şi de tot mai puţinii contribuabili, raportul anual făcut public de către Curtea de Conturi relevă faptul că mai este loc şi de nereguli. Inspectorii financiari critică neaplicarea tuturor procedurilor legale de executare silită a creanţelor bugetului asigurărilor sociale de stat în cadrul termenului de prescripţie, pentru 3,16 milioane de lei, reprezentând debite din contribuţii datorate de persoane asigurate pe bază de declaraţii de asigurare şi debite din pensii de invaliditate acordate necuvenit în judeţele Gorj, Bihor, Timiş, Vâlcea, Alba, Sălaj, Maramureş, Covasna, Constanţa, Galaţi şi Dâmboviţa.

Acelaşi raport consemnează faptul că au fost identificate plăţi necuvenite, în sumă estimată la 2,9 milioane de lei, reprezentând pensii pentru invaliditate de gradul I, gradul II şi de urmaş, plătite persoanelor care realizau concomitent venituri de natură salarială şi din activităţi independente, potrivit declaraţiilor de venit şi plăţi necuvenite de drepturi, reprezentând pensii anticipate şi anticipate parţial, persoanelor care realizau în acelaşi timp şi venituri de natură salarială (în judeţele Cluj, Dâmboviţa, Maramureş, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Gorj, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Timiş, Vâlcea, Vaslui, Alba, Giurgiu, Galaţi şi municipiul Bucureşti). Totodată, Curtea de Conturi a mai descoperit  plata nelegală, în sumă estimată de aproape un milion de lei, a unor indemnizaţii de însoţitor acordate persoanelor cu handicap grav, care au şi calitatea de pensionari cu gradul I de invaliditate cu însoţitor, prin încasarea din două surse a indemnizaţiei de însoţitor, atât din bugetul asigurărilor sociale de stat, cât şi din bugetele locale. Situaţia aceasta a fost întâlnită în judeţele Maramureş, Mureş, Prahova, Timiş, Vâlcea, Alba, Bihor, Cluj, Giurgiu, Sibiu, Sălaj şi Vaslui.

În acelaşi timp, deşi decimat de fraude şi nereguli, fondul de pensii de stat s-a diminuat cu sume de ordinul zecilor de milioane de lei, spun inspectorii Curţii de Conturi. Şi asta, “din cauza necuprinderii în sistemul public de pensii a unor contribuabili persoane fizice, care realizează venituri din activităţi independente şi care aveau obligaţia depunerii declaraţiei de asigurare în Timiş, Bihor, Maramureş, Vâlcea, Gorj, Constanţa, Cluj şi Galaţi”.

Potrivit ultimelor statistici ale CJP Timiş, în judeţ sunt 20.100 de pensii de invaliditate, din care 2.000 pentru gradul 1 de invaliditate, 10.857, pentru gradul 2 de invaliditate, şi 7.243, pentru gradul 3 de invaliditate. Numărul de beneficiari rămâne relativ constant, în sensul că în mai 2013 figurau în scripte 20.098 de beneficiari de pensii de invaliditate.

Print Friendly, PDF & Email