Alianţa Pacienţilor Cronici a suspendat orice demers judiciar privind acţionarea în instanţă a instituţiilor publice responsabile, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a anunţat că, din toamnă, vor fi introduse 30 – 40 de molecule noi.
Alianţa Pacienţilor Cronici arată, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax, că, având în vedere declaraţia publică a preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, dr. Marius Savu, făcută în 3 iulie, potrivit căreia lista de medicamente compensate va fi reactualizată prin introducerea a 30 – 40 de molecule noi, în această toamnă, APCR suspendă orice demers judiciar privind acţionarea in instanţă a instituţiilor publice responsabile. APCR a adăugat că aşteaptă un punct de vedere oficial din partea autorităţilor competente.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a anunţat, în 3 iulie, că noua listă de medicamente compensate ar avea, la o primă estimare, între 30 şi 40 de molecule noi, din cele 160 anunţate, pentru că acestea aduc un beneficiu terapeutic semnificativ pentru sănătate, intrarea celorlalte fiind condiţionată de un preţ-benefic.
În iunie, şapte persoane, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia fiind pusă de îndată în executare. Oficiali din ANMDM au declarat atunci că unul dintre medicamentele solicitate de cei care au dat în judecată autorităţile are alternativă, oferită gratuit de producător pentru 137 de pacienţi.
Ultimele comentarii