La o săptămână de la redeschiderea sălilor de spectacol, Opera Națională Română din Timișoara îşi întâmpină publicul cu premiera operei bufe La serva padrona, de Giovanni Battista Pergolesi, un spectacol în regia artistică a lui Silviu Purcărete. Un spectacol menit să ilustreze că „viața nouă se naște din ruine”, spun reprezentanţii Operei timişorene.
Spectacolul La serva padrona, cântat în limba italiană și supratitrat în limba română, va avea loc sâmbătă, 15 mai, de la ora 19, în Sala Operei Naționale Române din Timișoara.
Directorul Operei Naţionale din Timişoara, Cristian Rudic, îndeamnă iubitorii artelor spectacolului să perceapă această premieră ca pe „un foton din luminița de la capătul tunelului, atomul speranței la normalitate”.
Povestea operei este una simplă: Uberto, un burlac tomnatic, se plânge mereu de aroganța servitoarei sale. Într-adevăr, Serpina nu i-a pregătit ciocolata, refuză să-i aducă peruca, pălăria și haina și, de fapt, îi interzice să iasă din casă. În aceste condiții, Uberto cere ajutorul valetului său, Vespone, pentru a găsi o femeie cu care să se însoare și să scape de neobrăzata Serpina. Acesta are însă un as în mânecă și decide să-l facă pe Uberto s-o ia de nevastă.
În rolurile principale vor fi Narcisa Brumar (Serpina), George Proca (Uberto) și Cristian Rudic (Vespone).
Regia artistică a spectacolului este semnată de Silviu Purcărete, cadrul scenografic este realizat de Dragoș Buhagiar, conducerea muzicală este asigurată de Mihnea Ignat, regia tehnică – de Hellen Ganser și Lucian Boru, pregătirea muzicală – Rareș Păltineanu și Traian Moldovan, iar sufleorul este Eugenia Gyuris.
„Celebra operă bufă «La serva padrona» a fost reprezentată pentru prima oară pe scena Teatrului «San Bartolomeo» din Neapole la 28 august 1733, ca un intermezzo al operei seria «Prizonierul mândru». Succesul Servei a fost unul din marile evenimente ale istoriei muzicii și cariera strălucită pe care a făcut-o această genială creație a tânărului napolitan după moartea compozitorului a contribuit în chip esențial nu numai la triumful operei buffa în întreaga Europă, dar a înrâurit întreaga viață artistică a altor țări și în primul rând al Franței”, menționa Alfred Hoffman în lucrarea Drumul Operei.
Biletele puse în vânzare reprezintă 30% din capacitatea sălii de spectacole şi pot fi cumpărate de la agenția de bilete de pe str. Mărășești nr. 2. Accesul la spectacole este permis cu respectarea prevederilor privind normele sanitare impuse.
Ultimele comentarii