Oficial, în Timiş contaminare radioactivă este doar la Dumbrăviţa

Timişenii primesc, de ani de zile, avertizări din partea unor organizaţii neguvernamentale cu privire la nivelurile mari da radioactivitate din judeţ. Cu toate acestea, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare spune că nu ar fi probleme decât la Dumbrăviţa. O afirmaţie contrazisă de specialişti de pe plan local.

 

Contaminarea „cu gărduleţ” de la Dumbrăviţa – singura problemă

Într-un punct de vedere referitor la poluarea radioactivă din judeţ, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor anunţă că nu are în evidenţă surse importante de contaminare. „Pe teritoriul judeţului Timiş nu au fost efectuate lucrări de explorare geologică şi de exploatare a minereurilor radioactive şi nu sunt prezente suprafeţe de teren, hale industriale, zone de depozitare a unor deşeuri din mineritul radioactiv sau halde toate rezultate de la aceste activităţi ce ar putea constitui surse potenţiale de contaminare radioactivă”, spun reprezentanţii CNCAN.

Singura problemă aflată în atenţia lor este cea a contaminării împrejmuite cu gard de la Dumbrăviţa, despre care TIMPOLIS a scris multe articole şi care, de asemenea, nu s-a soluţionat clar. CNCAN are în evidenţă zona Dumbrăviţa în care există un perimetru contaminat radioactiv de ape radioactive de zăcământ, rezultate de la extracţia de gaze naturale, adică rezultate dintr-o activitate din afara domeniului nuclear, şi care conţin radionuclizi naturali în concentraţii care depăşesc nivelurile de excludere prevăzute în reglementările emise de către CNCAN”, susţin oficialii instituţiei.

În acest caz, CNCAN a solicitat companiei de exploatare să elaboreze un studiu de securitate radiologică privind estimarea poluării radioactive în zona Dumbrăviţa. „Acest studiu nu răspunde cerinţelor CNCAN. Urmare acestui studiu, perimetrul contaminat a fost împrejmuit cu un gard de protecţie. Faţă de datele existente, impactul radiologie asupra populaţiei este limitat la zona contaminată în care accesul populaţiei este restricţionat. CNCAN a solicitat completarea studiului de securitate radiologică cu scenarii alternative şi consecinţele acestora. în funcţie de rezultatele studiului CNCAN va decide dacă sunt necesare măsuri de remediere şi în caz afirmativ va dispune implementarea acestora”, mai menţionează conducerea CNCAN.

 

„S-au dat mulţi bani pe decontaminare, totul trebuie să fie cristal”

Afirmaţiile CNCAN cu privire la inexistenţa surselor de contaminare din Timiş sunt contrazise de inginerul Mircea Goloşie, care spune că sunt hale bine cunoscute în judeţ, care n-au cum să fie neglijate la orice monitorizare serioasă de profil.

„Zona Nădrag e prima care-mi vine în minte, unde sunt două halde mari, bine cunoscute. Poate, nu vor să le ştie. Sunt localităţi în ţară unde, din cauza poluării crescute, ar trebui să se dea, prin lege, pensii cu 30% mai mari, şi nimeni nu ştie că există prevederi legale în acest sens. Despre monitorizările CNCAN în zonă, ce să spun? La Ciudanoviţa – poate cea mai poluată haldă din România au stabilit că e o radioactivitate mai mică decât în Bucureşti. Nu-mi explic asta decât prin faptul că s-au încasat sume foarte mari pentru decontaminare, şi totul trebuie să fie «cristal»”, afirmă inginerul Mircea Goloşie.

Print Friendly, PDF & Email