Educația este doar o „prioritate de septembrie” a Guvernului Ponta

Acuză deputalul liberal Cornel Sămărtinean

Cornel Samartinean foto latDeşi Victor Ponta a declarat, la investirea în funcția de prim-ministru al României, că va rezolva problemele din Educație, după trei ani de guvernare PSD, situația învățământului este dramatică, spune un parlamentar liberal de Timiş. Acuzând Guvernul Ponta că a transformat Educația în „prioritate de septembrie”.

 

PNL consideră că dezvoltarea României este strâns legată de patru domenii-cheie, pe care a pus accentul și în programul de guvernare, și anume: educație, sănătate, infrastructură, mediu de afaceri.

Cu toţii ştim că educația este pilonul de bază al bunăstării, iar elevul trebuie să fie în centrul învățământului. Dar guvernarea actuală ignoră aceste axiome şi nu a elaborat vreo strategie concretă în ceea ce priveşte o nouă lege a educaţiei. Reţeta succesului marca Victor Ponta în educaţie continuă să fie una foarte simplă: ordonanţe care conduc la scăderea performanţei şi calităţii în Educaţie”, spune deputatul PNL de Timiş Cornel Sămărtimean. Adăugând că, în ultimii trei ani, pe segmentul Educaţiei au fost date de către Guvernul Ponta 50% dintre ordonanţele de urgenţă. „Deși am reuşit să le aducem amendamente sau să le respingem în plen, aceste ordonanţe îşi produc efectele: ordonanţa care a politizat excesiv sistemul educaţional şi a permis înfiinţarea colegiilor pe lângă universităţi, pentru absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat, ordonanţa care a permis directorilor şi liderilor sindicali să fie derogaţi de la norma didactică fără a fi afectat salariul”, declară Cornel Sămărtinean.

Acesta afirmă că priorităţile Educaţiei trebuie să se centreze pe elevi, pe calitatea actului didactic, pe programe care să răspundă cerinţelor societăţii, pieţei muncii şi exigenţelor internaţionale, pe manualele elevilor la început de an şcolar şi finanţarea corectă a şcolii, pe respectarea dreptului constituţional la educaţie, prin asigurarea unei minime infrastructuri şcolare, şi pe asigurarea echităţii şi egalităţii tuturor elevilor şi profesorilor în faţa legii.

Deputalul de Timiş anunţă că, în sesiunea parlamentară care a început, PNL are, în domeniul educației, ca prioritate, Legea învățământului profesional, considerând tema promovării și dezvoltării învățământului profesional ca fiind una dintre priorităţile parlamentarilor liberali pentru următoarea perioadă. „Este esențial să sprijinim această formă de învățământ, pentru a conecta mai puternic educația tinerilor cu piața muncii din România. Inflația de șomeri cu diplome, cu care se confruntă țara noastră, este o consecință a dezinteresului guvernamental față de învățământul profesional”, spune Cornel Sămărtinean.

Reamintind că, deși Victor Ponta a declarat, la investirea în funcția de prim-ministru al României, că va rezolva problemele din Educație, după trei ani de guvernare PSD, situația învățământului este dramatică. „Mii de școli nu vor putea fi deschise la începerea anului școlar, elevii nu au manuale, iar decontarea transportului pentru profesorii și elevii navetiști rămâne un vis. Oricât s-ar strădui PSD acum să se reformeze, să se ajusteze, realitatea este că trei ani de zile, social-democraţilor nu le-a păsat de interesul public, de educaţie, de infrastructură, de economie. Practic, pentru Guvernul Ponta, educaţia rămâne și în acest început de an școlar o «prioritate de septembrie» și doar la nivel declarativ”, conchide deputatul PNL Cornel Sămărtinean.

Print Friendly, PDF & Email