O mișcare civică atrage atenţia: „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol”

Peste 75 de personalităţi din lumea culturală şi academică şi din societatea civilă au redactat un memoriu, trimis şi la comisarul european responsabil pentru Educație şi Cultură, arătând că, la un an și jumătate după ce Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Asociația TM2021, care gestionează dosarul, a evoluat într-o direcție care îngrijorează. Şi atrag atenţia că „acest titlu riscă să devină un paravan în spatele căruia se poate produce o risipă masivă din cele 48 de milioane de euro alocate până în 2021.”

 

O mișcare civică, fără precedent în ultimii ani în Timișoara, a mobilizat masiv organizații, personalități culturale, profesioniști și intelectuali din zone și generații diferite, toți preocupați de soarta proiectului Timișoara Capitala Culturală Europeană 2021. Aceștia au adresat un memoriu cu titlul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol, pe care l-au trimis comisarului european responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, ministrului Culturii, primarului Timișoarei şi președintelui Consiliului Județean Timiș.

Semnatarii memoriului, peste 75 de personalităţi din lumea culturală şi academică şi din societatea civilă, atrag atenţia că, la un an și jumătate după ce Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Asociația TM2021, care gestionează dosarul, a evoluat într-o direcție care îngrijorează. În locul unei deschideri a proiectului spre comunitate și a lărgirii implicării, s-a remarcat un proces contrar, soldat cu îndepărtarea principalilor actori care au contribuit la elaborarea dosarului de candidatură: „Au plecat majoritatea colaboratorilor-cheie care au redactat cele două dosare câștigătoare, au demisionat cinci membri ai Consiliului Director, fără a fi înlocuiți. Inclusiv președintele de onoare al asociației, domnul Ioan Holender și-a anunțat public demisia.”

Una dintre criticile formulate de societatea civilă și de mediul cultural din Timișoara vizează desemnarea directorului artistic, Chris Torch. Dosarul de candidatură specifică de mai multe ori „procedura de selecție a directorului artistic presupune un apel internațional deschis, condus de o agenție externă de resurse umane, cu experiență internațională” și că directorul artistic „va fi ales în urma unui apel deschis internațional, înainte de mai 2017”. Or, atrag atenţia semnatarii memoriului, directorul executiv al Asociaţiei TM2021, Simona Neumann, l-a desemnat ca director artistic pe Chris Torch, printr-un act unilateral de voință.

O altă nemulţumire e legată de faptul că echipa condusă de directorul artistic Chris Torch nu explică de ce este necesară achiziționarea, la preţuri mari, a unor producții gata realizate, în locul susținerii producțiilor și inițiativelor locale existente.

În plus, mai arată semnatarii, deși raportul comisiei culturale UE de monitorizare, precum și OG 26/2000 interzic expres conflictul de interese, conducerea TM2021 a hotărât eliminarea interdicției de incompatibilitate prevăzută în statutul inițial, unde se prevedea ca „în situația în care un membru al asociației ocupă o funcție de conducere în cadrul unei instituții publice pe care asociația, prin scopul și obiectivele sale o sprijină, acesta nu poate fi membru în consiliul director al asociației.” Eliminarea acestei prevederi s-a făcut, se arată în memoriu, pentru ca Victor Neumann, soțul Simonei Neumann, director executiv al Asociației TM2021, să poate fi menținut în Consiliul Director al TM2021.

O altă problemă semnalată este legată de dosarul de candidatură care prevedea un proces de restructurare internă și reorganizare a managementului: „alegerea noului Consiliu Director care să-și asume strategia implementării programului și să controleze întreg procesul executiv de implementare, actualizarea actelor asociației care să cuprindă noile structuri. Or, la un an și jumătate deja de la începerea implementării, acest proces preparator nu a fost încă început.”

Semnatarii memoriului acuză că aprobarea mai multor proiecte pentru perioada 2017-2018, propuse de organizații și instituții care au legătură directă cu o parte dintre membrii consiliului director, reprezintă o flagrantă încălcare a legilor naționale și europene și un conflict de interese major .

În memoriu se menţionează că în anul 2017 a fost cheltuit un milion de euro, pentru care nu a fost prezentat niciun raport legat de eficiența cheltuirii acestor bani și de impactul produs la nivel local. „În plus, în mediul cultural din oraș s-a format percepția că asociația a devenit o platformă deschisă pentru evenimente, organizații și companii din afara orașului și din străinătate, aflate în căutare de finanțări facile”, adaugă semnatarii.

O altă nemulţumire se referă la refuzul Asociaţiei de a primi noi membri. De la ultimele excluderi din asociație nu s-au făcut cooptări de noi membri, iar cererile depuse nu au constituit obiectul validării, se arată în memoriu, adăugând că înscrierile în asociație și accesul la actul decizional sunt blocate până după alegerea noului consiliu director, care urmează a avea loc luna aceasta.

Un alt aspect care este adus la cunoştinţa destinatarilor memoriului se referă la modul în care se face monitorizarea și evaluarea activităţii. În raportul primei întâlniri de monitorizare de la Bruxelles, din octombrie 2017, se arată că monitorizarea și evaluarea locală vor fi făcute de Universitatea de Vest cu sprijinul unor experți europeni independenți, în frunte cu Robert Manchin. „Domnul Manchin este președintele board-ului Culture Action Europe, board din care mai fac parte Chris Torch, directorul artistic și, de câteva luni, Simona Neumann, directorul executiv. Atât timp cât cei trei menționați mai sus fac parte din organismul de conducere al unei asociații cu sediul la Bruxelles, pot fi ridicate anumite rezerve în ceea ce privește imparțialitatea procesului de monitorizare”, spun semnatarii memoriului.

Aceştia se întreabă cum poate opinia publică din Timișoara să determine autoritățile locale și naționale să-și onoreze obligațiile financiare asumate față de Asociația TM2021, dacă aceasta are o conducere cu probleme de credibilitate? Şi atrag atenţia că „acest titlu riscă să devină un paravan în spatele căruia se poate produce o risipă masivă din cele 48 de milioane de euro alocate până în 2021.”

Semnatarii memoriului solicită trei măsuri urgente:

1. Organizarea unei adunări generale extraordinare a Asociației TM2021 prin care să fie validați membrii noi, astfel încât toți cei interesați să poată participa la alegerea noului consiliu director și la recredibilizarea asociației.

2. Înființarea unui bord consultativ, compus din personalități culturale care, împreună cu noul Consiliu Director, să gireze un apel transparent pentru funcţiile de director artistic, director de marketing, director de comunicare, producător general și experți desemnați .

3. Noua echipă executivă să prezinte un plan de acțiune revizuit pentru evenimentele care urmează să fie organizate în cursul anului curent și structura bugetului până la finele anului 2019, cu alocările financiare. După care, să se organizeze primul apel public de proiecte destinat sectorului cultural independent, pentru perioada 1 ianuarie 2019-30 iunie 2019.

Semnatarii mai cer Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș să analizeze urgent dacă își mențin încrederea în conducerea asociației și dacă își asumă, în deplină cunoștință de cauză, riscurile ce decurg de aici.

Semnatarii acestui memoriu sunt, în ordine alfabetică: Activ Civic, prin președinte Laurentiu Ștefănescu, ACUMA, prin președinte Daniel Paleu, Ana Adam, artist vizual, Florin Arhire, artist vizual, Brîndușa Armanca, jurnalistă, profesor universitar, director al ICR Budapesta (2006-2012) , Asociația Culturală Baraka Artist, Asociația Culturală Contrasens, Asociația Culturală Sinaptica, Asociația Culturală Socart, Emil Banciu, directorul editurii eMedia, iniţiatorul proiectului Biblioteca Virtuală Banat, Rodica Domnica Berinde, Alina Bernecker, manager de proiect, Simona Biriescu, profesor universitar, manager cultural, Adriana Blaj, fost consilier Primăria Timișoara, Costin Brăteanu, artist vizual, Nicoleta Ciocov, vicepreşedinte Pelicula Culturală, Stelian Cîrț, manager cultural, Dan Ciubotaru, doctor în istorie, Muzeul Banatului Timișoara, Alexandru George Condrache, doctor în literatură comparată, Doru Creț, manager cultural, Vasile Docea, istoric, profesor universitar, director al Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara, Federația Inițiativa Timișoara, prin Laurențiu Ștefănescu, președinte, Fundația Rubin, Marius Giura, manager cultural, președintele Fundației Culturală Jazz-Banat, Monica Herczeg, manager cultural, Florin Iepan, regizor de film, director executiv DocuMentor, Ștefan Iordănescu, regizor, Sorina Jecza, manager cultural, președintele Fundației Triade, Mircea Leschian, manager cultural, Cosmin Manolescu, artist și manager cultural, Gabriel Mălăncioiu, compozitor, cadru universitar, Cristina Mălăncioiu, violonistă, cadru universitar, Călin Meda, producător de film, Camil Mihăescu, artist vizual, Camelia Mingasson, președintele Asociației Culturale Kratima, Lucian Mircu, președinte Marele Ecran, Anca Muntean, profesor  universitar dr. emerit în psihologie, OSUT, prin președinte Ovidiu Boldor, Silviu Orăvitzan, artist plastic, Nicoleta Papp, critic de artă, Victor Andrei Părău, pianist, Călin Petcana, doctor în arte vizuale, profesor la Facultatea de Arte și Design a Universităţii din Timișoara, Gabriela Petcana, manager agenția UltraVoyage (turism cultural), Ileana Pintilie, critic de artă, profesor la Facultatea de Arte și Design a UV Timișoara, Svetlana Pomorișaț, designer, Ioan Augustin Pop, artist vizual, Ștefan Popa-Popas, Camelia Popescu, manager cultural, Sabin Popescu, regizor, Vasile Popovici, scriitor, Constantin Prut, profesor universitar, critic de artă, Ciprian Radovan, artist vizual, Daniela Rațiu, scriitor, jurnalist, Dana Sarmeș, critic de artă, curator independent, Teodor Scurtu, Valeriu Sepi, artist vizual, Societatea Timișoara, Ilie Stepan, compozitor, liderul formației Pro Musica, Ramona Szucsik, jurnalist, Alexandru Szentmiklosi, doctor în istorie, șeful Secției de Arheologie și Istorie Veche a Muzeului Banatului Timişoara, Romeo Szorad, arhitect, membru fondator OAR, Robert Șerban, scriitor și jurnalist, Ștefan Iosif Tasi Tajo, artist vizual, Marius Tănasă, artist vizual, Petre Tănăsoaică, jurnalist, Mihaela Tilinca, manager cultural, Alexandra Titu, profesor universitar, critic de artă, Marcel Tolcea, scriitor, Trei Compas, prin președinte Marius Pascariu, Andrei Ujică, regizor, profesor de film la Universitatea de Artă și Design Karlsruhe, director fondator al Centrului de Artă și Tehnologie Media Karlsruhe, Elisabeta Varga-Piatek, președinte Pelicula Culturală, Rafael Vasilcin, director de imagine, Rodica Vârtaciu, cercetător I, profesor universitar, doctor în istoria artei, Daniel Vighi, președinte Ariergarda, Smaranda Vultur, doctor în filologie, scriitoare, şi West Yacht Club, prin președinte Doru Creț.

Print Friendly, PDF & Email