Nicolae Robu, după desemnarea Timişoarei drept Capitală Europeană a Culturii în 2021: „Greul abia acum începe”

echipa-timisoara-capitala-culturala-europeanaTimișoara a obținut, în 16 septembrie, recomandarea juriului european după ce a prezentat proiectul „Shine Your Light, Light Up Your City – Luminează orașul prin tine”.

 

Timișoara este recomandarea juriului european pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă organizată de Ministerul Culturii.

Juriul internațional delegat al UE împreună cu ministrul Culturii, Corina Șuteu, au vorbit, în timpul conferinței de presă despre importanța apartenenței la cultura europeană și dosarele de candidatură ale orașelor româneși participante, menţionând și celelalte țări care vor avea orașe capitale europene ale culturii în 2021– Grecia şi Serbia și Muntenegru –, transmite Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Sunt unul dintre acei oameni care cred că, de fapt, cultura este cea care generează sensul de apartenență europeană. Prin cultură suntem europen,  și Europa este ceea ce este pentru că acest tip de diversitate ne va ține împreună”, a declarat Corina Șuteu.

La rândul său, președintele juriului European Capital of Culture a menționat că România a prezentat patru dosare de candidatură excelente, diferite între ele, fiecare reprezentând câte o problemă importantă cu care se confruntă. Şi a precizat că, fiind vorba despre un oraș european al culturii, nu doar de un oraș cultural, trebuie să conțină diversitatea culturii europene.

Parte din delegația Timișoarei, care a prezentat proiectul final în fața juriului, primarul Nicolae Robu a afirmat că „suntem conștienți că greul abia acum începe și vom sprijini proiectul de candidatură așa cum ne-am angajat că o vom face. Doresc să felicit celelalte orașe, a fost o luptă strânsă și sunt foarte emoționat că Timișoara a ieșit câștigătoare.”

Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală, le-a mulţumit tuturor celor care au susţinut echipa Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, subliniind că Timișoara a demonstrat, încă o dată, că este un oraș european. „Acest titlu ne responsabilizează și ne bucură în același timp. Am reușit, împreună, să facem Timișoara să strălucească din nou. Cu o agendă culturală completă, ne dorim o apropiere de Europa și standardele acesteia prin dialog constant și implementarea proiectelor culturale și a evenimentelor pe care le-am pregătit. Timișoara este pregătită pentru a străluci pe toate planurile: cultural, economic, turistic și social, fiecare locuitor al orașului find parte al acestui proces”, a mai declarat Simona Neumann.

Aceasta îi asigură pe toți reprezentanții orașelor candidate și finaliste la titlul de Capitală Culturală Europeană de toată deschiderea, pentru a demara proiecte comune.

Celelalte orașe românești finaliste sunt Baia Mare, București și Cluj-Napoca.

Print Friendly, PDF & Email