Noi investiţii la Stadionul “Dan Păltinişanu” – acum, încălzire pentru teren

Administraţia judeţeană are un istoric nefericit al investiţiilor realizate la acest obiectiv

Stadion Dan Paltinisanu Foto CJ TimisConsiliul Judeţean Timiş anunţă că va analiza în perioada următoare oportunitatea investirii în dotări noi pentru Stadionul “Dan Păltinişanu”, poate şi ţinând cont de faptul că are în spate un istoric deloc fericit al investiţiilor de acest gen, de la nocturnă până la dotările U.E.F.A. care s-au realizat prin nişte achiziţii cel puţin originale. Acum, se doreşte realizarea unei instalaţii de încălzire la nivelul gazonului, din fondurile clubului A.C.S. Poli, dar racordurile electrice necesare vor fi realizate de către Direcţia de Prestări Servicii a administraţiei judeţene.

 

Meciuri cu încălzire centrală

La următoarea şedinţă, consilierii judeţeni au anunţat că vor dezbate şi vota un nou proiect ce prevede realizarea de investiţii la Stadionul “Dan Păltinişanu”.

De această dată, ca şi în cazul altor investiţii din trecut, este adusă din nou în discuţie necesitatea realizării de dotări “pentru desfăşurarea meciurilor din Liga I, în conformitate cu Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi a Regulamentului de organizare a activităţii fotbalistice”. Consiliul Judeţean Timiş  susţine că terenurile de joc trebuie să îndeplinească anumite standarde “în vederea obţinerii licenţei pentru sezonul competiţional 2014 – 2015 de către A.C.S. Poli Timişoara”.

În acest sens, echipa de fotbal ACS Poli Timişoara a trimis adrese C.J. Timiş prin care solicită aprobarea efectuării unor lucrări de dotare în incinta Stadionului “Dan Păltinişanu”, mai precis dotarea suprafeţei de joc a terenului cu instalaţie de încălzire, montarea în incinta stadionului a unui sistem de publicitate cu panouri led şi modificări la racordurile electrice – ridicarea puterii instalate cu 750 Kw, necesare funcţionării instalaţiei de încălzire a suprafeţei de joc, şi ridicarea puterii instalate cu 250 Kw, necesare funcţionării sistemului de publicitate. Un lucru bun, faţă de vremurile când aceste investiţii erau realizate doar din bani publici, este faptul că dotarea cu instalaţie de încălzire şi montarea sistemului de publicitate vor fi realizate din fonduri proprii ale clubului, iar realizarea racordurilor electrice se va realiza prin Direcţia de Prestări Servicii Timiş.

Investiţiile U.E.F.A., motiv de controverse acum cinci ani

Necesitatea reabilitării stadionului vine în contextul în care, în anul 2009, C.J. Timiş a realizat investiţii de amploare în stadion, în vederea susţinerii aici a meciurilor pe care F.C. Timişoara, patronată de Marian Iancu, le-a jucat în U.E.F.A. Champions League, adică doar câteva meciuri. Atunci, după efectuarea în proporţie de 80% a lucrărilor, s-a ajuns la concluzia că mai e necesară o sumă suplimentară de aproximativ 170.000 de euro, pentru definitivarea lucrărilor programate. Pentru că nu mai avea timp să organizeze licitaţii, contractul iniţial de 800.000 de lei, adică peste 180.000 de euro, a fost împărţit, pe 14 firme contractante, pe a căror bună credinţă a mizat administraţia judeţeană. În total, pentru susţinerea aici a meciurilor din Champions League, C.J. Timiş a plătit peste 350.000 de euro.

Atunci, investirea banilor alocaţi de la administraţia judeţeană în repararea a peste 16.000 de scaune părea ciudată, având în vedere că, potrivit reprezentanţilor Brigăzii Mobile de Jandarmi Timişoara, care intervine atunci când pe stadion sunt evenimente soldate cu vătămări corporale şi distrugeri, doar câteva sute de scaune fuseseră distruse de suporteri. Or, 16.000 de scaune înseamnă jumătate din capacitatea stadionului.

C.J. Timiş, responsabil de plata utilităţilor

În contextul noii investiţii, realizarea racordurilor electrice necesare se va realiza prin Direcţia de Prestări Servicii Timiş, poate şi pentru că, în condiţiile în care C.J. Timiş, deşi a acordat sume destul de mari, an de an, fostei echipe F.C. sau Poli Timişoara, a rămas, printr-un concurs de împrejurări, şi cu responsabilitatea achitării facturilor pentru energia electrică.

În 2011, C.J. Timiş s-a ales cu o cheltuială suplimentară generată de administrarea stadionului, după ce Enel nu a mai încheiat contract cu chiriaşul, adică societatea finanţată de Marian Iancu, pentru furnizarea energiei electrice. În această împrejurare, contractul a rămas să fie încheiat de către C.J. Timiş, “dar nu s-a mai putut calcula o medie a cheltuielilor în acest sens, întrucât echipa de fotbal, activând în liga a II-a, nu mai desfăşura meciurile, în principal, în nocturnă, ci la lumina zilei”.

Situaţia, din punct de vedere al suportării cheltuielilor, a rămas cam la fel şi în actuala formulă, Stadionul “Dan Păltinişanu” a fost încredinţat gratuit spre folosinţă pentru “asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii sportive a ACS Poli Timişoara”, iar echipa nu va trebui să se preocupe nici de plata utilităţilor pentru stadion, întrucât cheltuielile cu utilităţile consumate şi, respectiv, cele reprezentând cheltuieli de întreţinere şi reparaţii curente sunt în sarcina administraţiei judeţene. În plus, în august 2013, s-a votat prelungirea administrării de către Direcţia de Prestări Servicii Timiş, din subordinea C.J. Timiş, a Bazei de Antrenament a Stadionului “Dan Păltinişanu” Timişoara, pe o perioadă de trei ani, începând cu octombrie 2013.

Cheltuielile cu utilităţile consumate şi, respectiv, cele reprezentând cheltuieli de întreţinere şi reparaţii curente sunt în sarcina Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, care şi până acum s-a ocupat de achitarea acestora.

Culmea e că pentru aceleaşi tipuri de cheltuieli, C.J. Timiş se judecă cu ce a mai rămas din fosta echipă Politehnica Timişoara. Astfel, administraţia judeţeană a ajuns în instanţă pentru a-şi recupera datoriile aferente chiriei şi utilităţilor pentru Stadionul “Dan Păltinişanu”, care trebuiau plătite de fosta Politehnica Timişoara. Societatea a solicitat însă insolvenţa.

“În procesul de insolvenţă, suntem înscrişi la masa credală, pe poziţia a doua. Litigiul se derulează în continuare la Tribunalul Timiş, iar noi am încercat să ne recuperăm datoriile încă din perioada când am simţit că lucrurile nu merg bine din punct de vedere financiar la fosta echipă. Din păcate, am ajuns tot în instanţă. Acum e greu de estimat ce vom reuşi să recuperăm. Dacă era după noi, poate ne recuperam banii din valorificarea altor mijloace ale fostei societăţi care a administrat clubul. Dar aşa, prin procedura de insolvenţă, nu ştiu ce şanse mai avem să recuperăm aceste debite restante”, ne-a declarat Marţian Doroş, directorul Direcţiei de Prestări Servicii din subordinea Consiliului Judeţean.

Primăria vrea transformarea stadionului în complex sportiv

Nicolae Robu portretDincolo de aceste investiţii realizate acum de către club, cu sprijinul C.J. Timiş, şi Primăria Timişoara îşi doreşte realizarea de investiţii de amploare la stadion. Transformarea de amploare a Stadionului „Dan Păltinişanu” într-un complex sportiv gigant a fost readusă în discuţie de Primărie în acest an, dorindu-se realizarea acestui obiectiv în perioada următoare. Nu se ştie, însă, de unde va scoate Municipalitatea banii necesari, mai ales că administraţia judeţeană se arată sceptică în privinţa concretizării acestui proiect şi a posibilităţii de a participa la o asemenea investiţie.

Primarul Nicolae Robu a anunţat că urmează să fie lansat un concurs in­ternaţional pentru reali­zarea acestui complex sportiv, care va include un stadion şi o sală polivalentă, însă, deşi spera ca banii pentru pro­iect să fie incluşi în bugetul pe anul 2014 – cu toate că nici măcar nu se ştia suma aproximativă – acest lucru nu s-a întâmplat. Acum un an, conducerea Primă­riei susţinea acelaşi lucru, sperând să găsească fonduri pentru acest obiec­tiv în 2013. Lucru care nu s-a con­cretizat. Aceasta, deşi Nicolae Robu preciza încă de anul trecut că aşteap­tă „un proiect ultramodern, cu toate funcţionalităţile, cu spaţii comerciale, dar şi o parcare adecvată”.

Acum, după noua dezamăgire legată de lipsa vreunei investiţii mari pentru Timiş şi Timişoara din bugetul de stat pe acest an, conducerea Muni­ci­palităţii speră ca investiţia să poată fi demarată, cu fonduri europene, „în perioada 2014 – 2020”.

Deocamdată, însă, viziunea nu este susţinută şi de către administraţia judeţeană, al cărei punct de vedere, împărtăşit şi parlamentarilor timişeni, este că, în prezent, “criza economică globală face dificilă demararea unui astfel de proiect”. În plus, spun reprezentanţi ai C.J. Timiş, nici nu s-a mai discutat despre un asemenea obiectiv în actualul mandate, şi cu toate că în zonă exista un teren mare, care se întinde până în Calea Buziaşului, realizarea unui complex sportiv acolo ar reprezenta o investiţie de amploare şi, spun mai mulţi consilieri judeţeni, “nu avem nici măcar un desen, nu ştim despre ce discutăm”.

Şi unii consilieri locali din opoziţie cred că, şi în varianta în care administraţia locală s-ar implica în acest proiect, el nu poate fi susţinut din bugetul local şi judeţean, fiind vorba despre zeci de milioane de euro. Astfel, spun aceştia, dacă se doreşte realizarea unei astfel de investiţii, ea trebuie făcută pentru următorii 40 – 50 de ani, deci nu este cazul să se facă o improvizaţie, şi este mai bine să se mai aştepte până când vor exista resursele necesare pentru realizarea unui stadion modern.

Print Friendly, PDF & Email