Noi achiziţii pentru Stadionul „Dan Păltinişanu”, făcute de Consiliul JudeţeanTimiş

„De frică, se evită să se mai voteze alocarea de bani pentru fotbal”, spune un consilier

Stadion Dan Paltinisanu Foto CJ TimisCu toate problemele generate de sumele investite de-a lungul timpului la Stadionul „Dan Păltinişanu”, Consiliul Judeţean Timiş intenţionează, teoretic cel puţin, să-şi continue şirul de investiţii prin alocarea de bani pentru creşterea capacităţii instalaţiei electrice. Voci din Consiliul Local spun că, după anchetele DNA pe această temă, există rezerve generale legate de votarea alocării de bani pentru fotbal.

 

Mai mult curent pentru echipamentele de pe stadion

Prin bugetul iniţial prevăzut pentru acest an, conducerea Consiliului Judeţean Timiş a alocat 1,2 milioane de lei pentru suplimentarea puterii electrice instalate la Stadionul „Dan Paltinişanu”. Acum, la rectificarea de jumătate de an, reprezentanţii administraţiei judeţene, probabil şi influenţaţi de controalele Curţii de Conturi şi anchetele DNA pe această temă, au decis că suma ar fi prea mare, ajustând-o negativ cu 330.000 de lei. Chiar şi aşa, suma rămasă, 870.000 de lei, adică aproape 200.000 de euro, nu este neglijabilă.

Investiţia vine în contextul în care CJ Timiş are în spate un istoric deloc fericit al investiţiilor de acest gen, de la nocturnă până la dotările UEFA care s-au realizat prin nişte achiziţii cel puţin originale.

În contextul noii investiţii, realizarea racordurilor electrice necesare se va realiza probabil prin Direcţia de Prestări Servicii Timiş, poate şi pentru că, în condiţiile în care CJ Timiş, deşi a acordat sume destul de mari, an de an, fostei echipe FC sau Poli Timişoara, a rămas, printr-un concurs de împrejurări, şi cu responsabilitatea achitării facturilor pentru energia electrică.

În 2011, CJ Timiş s-a ales cu o cheltuială suplimentară generată de administrarea stadionului, după ce Enel nu a mai încheiat contract cu chiriaşul, adică societatea finanţată de Marian Iancu, pentru furnizarea energiei electrice. În această împrejurare, contractul a rămas să fie încheiat de către CJ Timiş, “dar nu s-a mai putut calcula o medie a cheltuielilor în acest sens, întrucât echipa de fotbal, activând în liga a II-a, nu mai desfăşura meciurile, în principal, în nocturnă, ci la lumina zilei”.

Situaţia, din punct de vedere al suportării cheltuielilor, a rămas cam la fel şi în actuala formulă. Cheltuielile cu utilităţile consumate şi, respectiv, cele reprezentând cheltuieli de întreţinere şi reparaţii curente sunt în sarcina Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, care şi până acum s-a ocupat de achitarea acestora.

Culmea e că pentru aceleaşi tipuri de cheltuieli, CJ Timiş se judecă cu ce a mai rămas din fosta echipă Politehnica Timişoara. Administraţia judeţeană a ajuns în instanţă pentru a-şi recupera datoriile aferente chiriei şi utilităţilor pentru Stadionul “Dan Păltinişanu”, care trebuiau plătite de fosta Politehnica Timişoara. Societatea a solicitat însă insolvenţa.

Temeri cu privire la banii pentru fotbal

Tiberiu LelescuEste greu de spus însă în actualul context care va fi viitorul finanţărilor pentru fotbal la CJ Timiş. Şi aceasta pentru că, potrivit unor aleşi judeţeni, recentele controale ale Curţii de Conturi şi anchetele DNA cu privire la finanţările sportive al CJ Timiş i-au făcut pe destul de mulţi consilieri să aibă rezerve cu privire la voturile date pentru acest gen de proiecte.

Consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu spune că, anul acesta, Comisia de Cultură şi Sport nu a mai aprobat niciun leu. „Probabil că mulţi dintre membri au fugit când au văzut că e vorba de finanţări pentru fotbal. Şi aşa nu poate trece nici execuţia bugetară, pentru că mulţi sunt speriaţi şi le e frică să mai voteze ceva, după ce au văzut controalele făcute pe această temă. Şi-au dat seama poate şi ei, destul de târziu, că nu sunt în regulă aceste finanţări pe asocieri public-privat şi că nu a fost în regulă se se finanţeze din bani publici merdenelele lui Marian Iancu”, mai spune Tiberiu Lelescu.

Print Friendly, PDF & Email