Nocturna de pe Stadionul „Dan Păltinişanu” este, în continuare, sursă de cheltuieli pentru administraţia judeţeană

nocturna-stadion-multime-cu-stadionIntrată în istorie ca una dintre cele mai scumpe instalaţii de nocturnă, raportată la performanţe, instalaţia de iluminat pe timp de noapte de pe Stadionul „Dan Păltinişanu” continuă să fie o sursă de cheltuieli pentru administraţia judeţeană. Deşi se promitea la momentul achiziţiei, acum mai bine de 12 aniu, că se vor ancheta nebuloasele legate de achiziţie, o anchetă în acest sens a întârziat să apară.

 

Revizii scumpe

Întreţinerea instalaţiei de nocturnă de pe Stadionul „Dan Păltinişanu” a continuat să rămână în grija administraţiei judeţene, cu toate controversele legate de finanţarea activităţilor sportive.

Zilele trecute, Consiliul Judeţean Timiş a anunţat intenţia de a achiziţiona servicii de întreţinere, mentenanţă şi asigurarea funcţionării instalaţiilor de iluminat nocturn , a instalaţiilor de ridicat aferente precum şi a tabelei electronice de marcaj de la Stadionul „Dan Păltinişanu”, în valoare de aproximativ 23.000 de lei. Cost care însumează doar reviziile şi verificările periodice, eventualele materiale necesare reparaţiilor urmând a fi decontat ulterior.

Proiectată cu o capacitate de iluminare de 1465 de lucşi, conform datelor oficiale ale Ligii Profesioniste de Fotbal, nocturna de pe Stadionul „Dan Păltinişanu” a costat în anul achiziţiei, 2003, 60 de miliarde de lei vechi, adică şase milioane de lei noi. Ceea ce înseamnă, la cursul de atunci, aproximativ 1,7 milioane de euro.

De-a lungul anilor, mai multe municipii din ţară, care aveau sau încă au echipe de fotbal de primă ligă, şi-au construit instalaţii similare, după standardele FIFA, dar la preţuri mult mai mici. Deşi s-a recunoscut că sunt destule semne de întrebare legate de această achiziţie, o anchetă promisă încă de atunci nu s-a mai concretizat, iar acum probabil că eventualele nereguli sunt deja prescrise. Relevant este şi faptul că la acel moment chiar şi Ministerul de Interne preciza oficial că, „în urma acestei achiziţii au apărut critici inclusiv în mass-media locală, de natură a evidenţia faptul că această investiţie s-a aprobat fără a se organiza licitaţie publică şi la un preţ exagerat”.

Cheltuielile făcute pe vremea fostei Poli, „în recuperări”

De-a lungul ultimilor ani, CJ Timiş nu a avut un istoric prea fericit în privinţa cheltuielilor de întreţinere făcute pentru stadion. Poate şi de aceea încă de acum doi ani anunţa că va analiza oportunitatea investirii în dotări noi pentru Stadionul “Dan Păltinişanu”.

În ciuda controverselor şi a serviciilor prestate şi rămase neplătite din timpul fostei echipe de fotbal Politehnica Timişoara, patronată de omul de afaceri Marian Iancu, cheltuielile cu utilităţile consumate şi, respectiv, cele reprezentând cheltuieli de întreţinere şi reparaţii curente sunt în continuare în sarcina Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, din subordinea administraţiei judeţene.

Pentru aceleaşi tipuri de cheltuieli, CJ Timiş se judecă cu ce a mai rămas din fosta echipă Politehnica Timişoara. Administraţia judeţeană a ajuns în instanţă pentru a-şi recupera datoriile aferente chiriei şi utilităţilor pentru Stadionul “Dan Păltinişanu”, care trebuiau plătite de fosta Politehnica Timişoara. Societatea administratoare a fostului club a solicitat însă de mult insolvenţa.

“În procesul de insolvenţă nu suntem parte, dar suntem înscrişi la masa credală, sperând recuperarea acelor debite”, ne-a declarat Marţian Doroş, directorul Direcţiei de Prestări Servicii din subordinea CJ Timiş. Conform reprezentanţilor Direcţiei pentru Prestări Servicii suma care ar fi trebuit recuperată de structura CJ Timiş în urma acestui proces este de aproape jumătate de milion de lei. 

Litigiul se derulează în continuare la Tribunalul Bacău, şi reprezentanţii Direcţiei de Prestări Servicii spun că au încercat să recupereze datoriile încă din perioada când au simţit că lucrurile nu merg bine din punct de vedere financiar la fosta echipă, dar din păcate, s-a ajuns tot în instanţă.

Print Friendly, PDF & Email