Finanţarea primită de la Ministerul Culturii pentru înfiinţarea la Timişoara a unui Muzeu al Revoluţiei ar putea fi pierdută din cauza lipsei unui sediu potrivit pentru această destinaţie. Deşi s-a vehiculat oportunitatea amenajării acestui obiectiv în fosta Garnizoană din Piaţa Libertăţii, neînţelegerile legate de administrarea imobilului ar putea duce la eşuarea proiectului.
Trei milioane de euro, finanţare disponibilă
Ministerul Culturii are la dispoziţie o sumă de peste trei milioane de euro, proveniţi din diverse surse de finanţare, inclusiv fonduri UNESCO pe care oficialii ministeriali sunt dispuşi să-i investească la Timişoara pentru realizarea unui Muzeu al Revoluţiei.
Oportunitatea de finanţare ar putea fi pierdută însă dacă nu se găseşte rapid un spaţiu potrivit pentru acest obiectiv. Primăria Timişoara a propus în acest sens Garnizoana Militară din Piaţa Libertăţii, însă s-a lovit de administrarea acestui spaţiu de către Consiliul Judeţean Timiș, respectiv clauza obligativităţii amenajării acestui imobil până la sfârşitul acestui an.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a precizat că în respectiva clădire nu s-a făcut nicio reabilitare, şi, în aceste condiţii, conform obligaţiilor convenite, ar putea reveni Ministerului Apărării,de la care a fost luată de Consiliul Judeţean.
„Când au fost cei de la Ministerul Culturii la Timişoara le-am propus să viziteze şi un imobil care nu este al primăriei, adică fostul sediu al garnizoanei din Piaţa Libertăţii. Clădirea a fost trecută la CJ Timiş, cu condiţia că, până la 31 decembrie 2016, CJ o va renova şi va muta acolo mai multe structuri. Nu era făcut nimic în sensul reabilitării şi era limpede că nu sunt şanse să se facă ceva. În hotărârea de guvern prin care clădirea a trecut la CJ este prevăzut că, dacă nu se face nimic până la 31 decembrie 2016, ea revine la Ministerul Apărării”, declară Nicolae Robu.
Pe de altă parte, conducerea CJ Timiș spune că ar fi nevoie de o sumă foarte mare pentru reabilitarea clădirii Garnizoanei şi că s-a trimis o adresă către Ministerul Apărării, prin care s-a cerut o prelungire a termenului până la care s-ar putea face intervenţii, însă nu s-a primit încă un răspuns.
Timpul trece însă şi, în lipsa unor măsuri concrete, Timişoara ar putea rata şansa de a avea un Muzeu al Revoluţiei, relevant în contextul în care oraşul revoluţiei va deveni Capitală Culturală Europeană.
„Rămâne de văzut dacă spaţiul respectiv va putea fi folosit pentru destinaţia de Muzeu al Revoluţiei, probabil că vor trebui făcute destule reamenajări şi recompartimentări”, este de părere Viorel Oancea, fost secretar de stat în MApN.
„Plusare” la Primărie, şi pentru Muzeul Banatului
Între timp disputa dintre Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş pe tema garnizoanei, în care se doreşte realizarea Muzeului Revoluţiei, cu bani de la Ministerul Culturii continuă. S-a vehiculat în acest sens ipoteza renunţării Consiliului Judeţean la clădire, care s-ar putea reîntoarce la Ministerul Apărării, fiind apoi cedată Ministerului Culturii. „Dacă Consiliul Judeţean reuşeşte să iasă din blocaj, noi nu avem o dorinţă de a aduce clădirea la Primărie numai de dragul de a avea o problemă în plus pe cap. Ne asumăm să avem o problemă în plus pe cap pentru Timişoara”, a declarat Nicolae Robu.
În acest context primarul Nicolae Robu a „plusat”, propunând şi trecerea Muzeului Banatului, de la Consiliul Judeţean, la Primărie. Primarul Timişoarei spunea că îşi doreşte acest transfer pentru a exista în 2021, în Timişoara Capitală Culturală Europeană un Muzeul al Banatului şi „nu o clădire cu schele pe ea”.
Ultimele comentarii