Deși a tot luat în ultimii ani terenuri și clădiri de la Ministerul Apărării, Consiliul Județean Timiş a promovat în regim de urgență actualizarea unei monografii economico-militare a județului. E greu de imaginat ce s-ar mai putea spune pe partea cu apărarea, mai ales că documentul rămâne secret.
Monografie de pace
Deși nu se întrevede niciun conflict militar sau situație de urgență pe acest segment, Consiliul Județean Timiş alocă fonduri cu prioritate pentru realizarea unei misterioase monografii economico-militare a județului, specificând că autorităţile administraţiei publice locale au atribuţii de întocmire, actualizare şi punere la dispoziţia centrelor militare judeţene a unor astel de documente.
Conducerea CJ Timiş mai spune că proiectul monografiei se întocmeşte o dată la patru ani, se actualizează anual şi se adoptă prin hotărâre a Consiliului Judeţean și, ca atare, a propus actualizarea Monografiei economico-militare a județului Timiș – ediția 2016.
„Aceste documente sunt importante pentru a se vedea evoluția de la an la an a situației din teritoriu”, explică Viorel Oancea, fost secretar de stat în Ministerul Apărării.
Secret păzit cu strășnicie
Aceste monografii conţin şi informaţii de care cetăţeanul ar fi interesat – cum ar fi pregătirea autorităţilor judeţene în cazul unor situaţii de urgenţă, catastrofe sau atacuri militare. Aceste date sunt însă secrete. Informaţiile noi sunt de interes pentru Structura Teritorială pentru Probleme Speciale Timiş din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, ceea ce ar putea însemna că se referă inclusiv la rezervele speciale pentru situaţii de urgenţă.
Puţini ştiu că în România există o instituţie cu competenţe directe în acest sens, despre care nimeni nu ştie mai nimic: Oficiul Central de Stocare, care ar avea depozite în cinci zone din ţară: Bucureşti, cu un punct de lucru în Urziceni, judeţul Ialomiţa, la Gorneşti – Mureş, la Bereşti – Bacău, la Novaci – Gorj, iar un al cincilea în Timiş, la Făget. Este greu de înţeles motivul pentru care această unitate a fost amenajată la Făget, şi nu la Timişoara. Astfel, în cazul unui cutremur puternic, cu întreruperea căilor de transport interjudeţene, se presupune că Timişoara ar fi aprovizionată cu materiale medicale de la 90 de kilometri depărtare, din Făget.
Singurele informaţii despre misteriosul depozit din Făget pot fi obţinute de la Bucureşti. Unde, însă, se invocă faptul că sunt obiective strategice, în privinţa cărora nu pot fi furnizate informaţii presei. Aceste depozite se supun doar deciziilor luate în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, deşi, teoretic, ar exista cel puţin la stadiul de intenţie o subordonare la dublu a acestora către Ministerul Sănătăţii, respectiv Ministerul Afacerilor Interne. Despre depozitul strategic de la Făget (care ar trebui să aprovizioneze Timișoara în caz de calamitate) ultima informație publică accesibilă este un concurs de angajare de la începutul acestui an, în care se preciza că Depozitul nr. 4, Făget al Oficiului Central de Stocare pentru Situaţii Speciale Bucureşti se caută paznic, fiind acceptați și cei cu zece clase și fără vechime în muncă.
Ultimele comentarii