Mirosurile industriale din Timişoara nu răzbat până la Ministerul Mediului

Totul e în parametri, spun reprezentanţii ministeriali, contrazicând mii de timişoreni

poluareProblema poluării industriale şi a mirosurilor insuportabile degajate în unele părţi ale Timişoarei de diverse fabrici al căror loc ar fi, mai degrabă, într-un parc industrial extern, şi nu în municipiu, continuă să fie considerată o exagerare de către responsabili de la Ministerul Mediului.

 

Mirosurile degajate de activităţile industriale, o „iluzie” la Timişoara  

După ce a fost, din nou, informat despre zecile de sesizări înregistrate constant în Timişoara din cauza mirosurilor degajate de diverse activităţi industriale din oraş, Ministerul Mediului transmite că ştie că Garda de Mediu a informat structurile cu competenţe despre „continuitatea sesizărilor”, dar că, potrivit indicatorilor oficiali, totul este în parametri.

Şi cu tot mirosul persistent din unele zone, şi cu cazurile de afecţiuni pulmonare şi cancer în creştere, Ministerul Mediului susţine că „nu se generează substanţe periculoase la concentraţii care să determine apariţia mai frecventă a unor afecţiuni specifice în rândurilor populaţiei din vecinătatea amplasamentelor respective şi a populaţiei rezidente în localitatea Timişoara şi nu s-a găsit niciun indiciu care să poată fi asociat cu riscul şi impactul asupra stării de sănătate a populaţiei.” De fapt, nici nu ar fi avut cum să existe indicii atâta vreme cât structurile competente ale Ministerului Mediului şi ale Ministerului Sănătăţii nu au reuşit până în prezent să facă un studiu care să coreleze afecţiunile oncologice şi pulmonare cu gradul de poluare industrială din oraş. Asta, deşi un astfel de studiu ar fi fost oportun şi ar fi fost un punct de plecare pentru impunerea unor noi reglementări de mediu, mai stricte şi mai eficiente, în cazul marilor poluatori.

Mai mult, oficialii ministeriali adaugă că în zonele în care s-au făcut sesizări „pot exista accidental şi alte surse de miros cu efect disconfortant”, deşi nu stă în atribuţiile lor oficiale să emită ipoteze cu privire la sursele de miros din oraş, ci să evalueze şi să ia măsuri.

„Sigur că Ministerul Mediului poate spune orice, atâta timp cât continuă să se înregistreze sute de sesizări în Timişoara”, spune Rodica Militaru, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor din Timişoara.

 

Legea Mirosului, propusă pentru adoptare în viitorul Parlament

Un grup de iniţiativă din Timişoara, format din oameni nemulţumiţi de gradul de poluarea olfactivă din oraş, a propus iniţierea unui proiect de lege privind monitorizarea şi măsurarea mirosurilor. Este vorba despre o aşa-zisă Lege a mirosului. Iniţiatorii consideră că o problemă nereglementată în România, spre deosebire de numeroase alte ţări ale UE, este disconfortul olfactiv, generat de activităţi industriale sau activităţi zootehnice, situate în vecinătatea zonelor rezidenţiale, care afectează calitatea vieţii şi sănătatea populaţiei: „Poluarea olfactivă este de cele mai multe ori însoţită de prezenţa unor substanţe sau pulberi care afectează direct sănătatea oamenilor.”

Preşedintele Asociaţiei Proprietarilor din Timişoara, Rodica Militaru, atrage atenţia că o asemenea lege ar ajuta şi firmele poluatoare, care sunt în multe cazuri reprezentanţe ale unor companii vest-europene: „Ele ar avea un temei legal să ceară companiilor mamă investiţii mai serioase pe acest segment.”

Print Friendly, PDF & Email