Impactul asupra mediului al centralei atomoelectrice de la Paks, în dezbatere publică, la Timişoara

Centrala nucleara Paks Foto activenewsMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor organizează, la Timişoara, o dezbatere publică privind întocmirea documentaţiei de evaluare a impactului asupra mediului pe care o va avea înfiinţarea noilor blocuri de centrală atomoelectrică la centrala de la Paks, Ungaria.

 

Dezbaterea publică, anunţă Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, va avea loc în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, de pe b-dul Revoluţiei 1989 nr. 17, marţi, 29 septembrie, de la ora 11.

Documentaţia privind evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul „Înfiinţarea noilor blocuri de centrală atomoelectrică la centrala de Paks-Ungaria” este pusă la dispoziţia publicului pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor la secţiunea destinată acestui proiect: http://www.mmediu.ro/articol/centrala-paks/ungaria/362

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii, opinii şi observaţii privind documentele afişate spre consultare, la adresa de e-mail: mihaela.macelaru@mmediu.ro.

În primăvara acestui an, Hotnews scria că Comisia Europeană a blocat acordul semnat în ianuarie între Budapesta şi Moscova, privind extinderea centralei nucleare Paks, care furnizează 40% din energia electrică consumată în această ţară. CE a urmat recomandarea Comunităţii Europene a Energiei Atomice, care „a refuzat să aprobe planurile Ungariei de a importa numai energia nucleară rusească”.

Conform acordului semnat în ianuarie anul acesta, Rusia ar trebui să ofere o linie de credit Ungariei de zece miliarde de euro reprezentând aproximativ 80% din costul extinderii Paks. Acest proiect, în valoare de 12.5 miliarde euro, presupune construirea, din 2018, a două reactoare de 1.200 MW fiecare, primul reactor fiind aşteptat să devină operativ din 2023.

La începutul lunii martie a acestui an, mai scria Hotnews, Parlamentul ungar a crescut de la 15 la 30 de ani perioada în care controversatul acord nuclear cu Rusia va rămâne secret, înfuriind Opoziţia care a denunţat atribuirea proiectului fără transparenţa şi licitaţie.

Potrivit acordului încheiat între Ungaria şi Rusia, producătorul rus de combustibil nuclear TVEL va continua să alimenteze centrala ungurească de la Paks – singura centrala nucleară din Ungaria, cu patru reactoare ruseşti de tip VVER-440 – până la 31 decembrie 2034. Ceea ce a devenit posibil după ce Agenţia ungară pentru Energie Nucleară a emis o licenţă pentru prelungirea operaţiunilor la a doua unitate a centralei, a anunţat TVEL în decembrie 2014 .

Producătorul rus, care face parte din corporaţia nucleară Rosatom, a furnizat combustibil centralei de la Paks în baza unui contract încheiat în 1999. Contractul este valid pe întreaga durată de viaţă a centralei, extinsă până în 2037, anunţa TVEL în octombrie 2014. Valoarea combustibilului vândut în 2013 a fost de 8,3 milioane de euro.

Biroul Naţional ungar pentru Energie Atomică a emis pe 25 noiembrie 2014 o licenţă pentru extinderea duratei de viaţă a blocului numărul 2 al centralei de la Paks până la 31 decembrie 2034, la solicitarea depusă cu un an în urmă a proprietarului şi operatorului centralei MVM Paksi Atomeromu, o unitate a companiei de energie ungare de stat MVM.

Cele patru blocuri ale centralei au fost puse în funcţiune în perioada 1982 – 1987, cu o durată iniţială de viaţă estimată la 30 de ani.

Print Friendly, PDF & Email