De ani buni se vorbeşte la Timişoara despre construcţia unui mega-incinerator – o investiţie de peste 60 de milioane de euro care să rezolve măcar parţial problema creşterii graduale a cantităţii de deşeuri şi care să producă, de asemenea, energie termică ieftină. Primăria Timişoara nu a renunţat la idee, dar nici paşi concreţi pentru materializarea proiectului nu se văd.
Se bate pasul pe loc
Ipoteza unui incinerator local care să ardă o bună parte din deşeurile municipale şi să scadă simţitor tarifele energiei termice din sistemul de termoficare centralizat este vehiculată la Timişoara de mai mult de opt ani.
În urmă cu patru ani, în 2012, a fost înfiinţată şi o firmă în acest sens, International Recycling Energy cu acţionariat din care face parte Colterm, Consiliul Local şi o companie elveţiană, Raroma, care este încă interesată de proiect.
Însă, din cauza unor complicaţii şi demersuri birocratice, proiectul nu a mai prins contur. Conform intenţiilor anunţate, incineratorul urmează să fie realizat printr-un credit garantat de Primăria Timişoara în apropierea CET Sud. Cum se estima că se va obţine profit, banii respectivi urmau a fi direcţionaţi sub formă de subvenţie la gigacalorie. Municipalitatea ar fi urmat să garanteze creditul şi să pună la dispoziţie terenul şi utilităţile pentru realizarea investiţiei.
Teoretic, construcţia propriu-zisă a incineratorului ar fi trebuit să înceapă după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, condiţionat de predarea amplasamentului liber de orice sarcină. Terenul a fost grevat însă de o serie de litigii, care sunt în curs de soluţionare. Astfel, în momentul de faţă se aşteaptă.
Deşi se spunea la un moment dat că Primăria nu ar mai fi atât de interesată de această investiţie, reprezentanţii Municipalităţii precizau, cu ocazia solicitării unui punct de vedere recent: „Realizarea unui astfel de incinerator de deşeuri este inclusă în Strategia locală privind dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu a serviciului de salubrizare în municipiul Timişoara. Primăria Municipiului Timişoara are în vedere realizarea unui astfel de incinerator de deşeuri, urmând să fie inclusă această investiţie în planurile de dezvoltare”.
O investiţie profitabilă, rezerve legate de mediu
Conform studiului preliminar, investiţia într-un incinerator este rentabilă din punct de vedere financiar şi economic, tehnologia de ultimă oră, aplicată în 98% din ţările europene rezolvând o problemă actuală de mediu a marilor aglomerări urbane, şi încadrându-se în normele aprobate de mediu.
Potrivit aceluiaşi document, din punct de vedere al Colterm, prin faptul că se înlocuieşte gazul metan cu acest combustibil secundar rezultat din deşeuri, se ajunge la o economie de gaz metan de 16 milioane de metri cubi pe an, ceea ce înseamnă o scădere anuală a costurilor cu combustibilul de 16.000.000 de lei din buget.
Noua societate creată în jurul proiectului incineratorului, International Recycling Energy, urma să fie un producător independent de energie electrică şi termică, estimându-se că ar putea valorifica prin ardere 150.000 de tone de deşeu menajer pe an.
Pe de altă parte, există pe plan local şi suficienţi oponenţi ai proiectului, în ultima perioadă fiind lipite în Timişoara afişe realizate de Coaliţia Justiţie Energetică din România, care consideră că incineratorul va avea un impact negativ major asupra sănătăţii publice, economiei locale şi mediului înconjurător.
„Suntem profund îngrijoraţi de perspectiva de a cheltuii zeci de milioane de euro din banii publici pentru un proiect care va împiedica progresul spre obiectivele strategice ale UE de îmbunătăţire a eficienţei resurselor şi care va afecta negativ sănătatea cetăţenilor”, se arăta într-o petiţie pe care timişorenii au fost invitaţi să o semneze.
Autorităţile cu competenţe pe segmentul de mediu susţin încă că şi în stadiul actual, incineratoarele care funcţionează pe raza oraşului sunt controlate periodic şi nu au existat recent sesizări legate de nereguli cu privire la aceste instalaţii. „Noi facem cel puţin o dată pe an controale la aceste incineratoare existente în Timişoara, şi ori de câte ori avem o tematică de control sau sesizări. Recent nu au fost semnalate probleme majore legate de incineratoare”, ne-a declarat Mariana Lorinczi, comisar şef al Gărzii de Mediu Timiş.
Ultimele comentarii