Mega-parcarea din zona Oituz, blocată la faza de proiect

Proiectul mega-parcării din zona Punctelor Cardinale continuă să rămână în blocaj, în ciuda lipsei tot mai acute a lourilor de parcare din zona centrală a Timişoarei.

 

Blocaj prelungit

Proiectul mega-parcării din centrul Timişoarei continuă să rămână pus pe pauză, deşi nevoia de locuri de parcare se resimte tot mai stringent în Timişoara.

Această investiţie presupunea construirea unei parcări în zona Oituz, dar nu a trecut la vot în Consiliul Local Timișoara. Primăria Timișoara și Universitatea de Vest urmau să facă un schimb de terenuri. Spaţiul dat la schimb de Primărie ar fi fost cel al Şcolii „Dimitrie Leonida”, fostul Liceu CFR, dar cu cedarea sa nu este de acod Inspectoratul Şcolar, care susţine că unele şcoli din zonă sunt nevoite să facă cursuri de după-amiază din cauza lipsei spațiilor. Conducerea ISJ Timiș a sugerat ca Universitatea de Vest Timișoara să dea acel spațiu gratuit către Primărie, variantă respinsă de rectoratul UVT.

„Lucrurile au rămas în coadă de peşte. Nu este niciun dubiu că e nevoie de parcări în zona centrală a oraşului. Dar calea utilizată pentru această investiţie mi se pare total incorectă. Universitatea de Vest a primit acel spaţiu din zona Oituz gratuit, şi acum vrea să-l dea la schimb pentru un spaţiu mult mai valoros”, declară consilierul local ALDE Ilare Bordeiaşu.15

 

Lipsă de soluţii şi la nivel central

Problema a ajuns şi în atenţia Guvernului, în urma unei interpelări a senatorului USR de Timiş Nicu Fălcoi. „Lipsa acută de locuri de parcare din zona centrală nu pare să aibă deocamdată soluţii, atâta timp cât proiectul mega-parcării din zona Punctelor Cardinale e în blocaj.

Penuria de locuri de parcare reprezintă o problemă cu care se confruntă şi Timişoara, la fel ca toate marile oraşe ale României. În vederea soluţionării acestei probleme, autorităţile publice locale din Timişoara au căutat să identifice pe raza oraşului posibile amplasamente a căror poziţionare să permită realizarea de parcări”, se arată în respectiva interpelare.

Senatorul de Timiş a cerut să se precizeze dacă Ministerul Educaţiei a primit din partea reprezentanţilor Primăriei Timişoara sau ai Universităţii de Vest din Timişoara solicitările scrise în vederea exprimării acordului pentru efectuarea schimbului de imobile necesar parcării. Şi a mai cerut  să se precizeze care este, din punct de vedere procedural, parcursul care trebuie urmat, după obţinerea tuturor avizelor necesare, în vederea elaborării unei hotărâri de guvern care să reglementeze schimbul de imobile şi care este intervalul de timp estimat a fi necesar pentru intrarea în vigoare a acestei hotărâri de guvern.

Executivul nu are un punct de vedere clar pe această temă, susţinând că pentru schimbarea destinaţiei unui spaţiu care aparţine unei unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, este necesar ca autorităţile administraţiei publice locale să transmită o hotărâre de consiliu local prin care se solicită Ministerului Educaţiei Naţionale schimbarea destinaţiei spaţiului respectiv. „Ministerul Educaţiei Naţionale nu poate iniţia nici un demers referitor la schimbul imobiliar, întrucât Consiliul Local al Municipiului Timişoara, în calitate de administrator al terenurilor şi clădirilor în care funcţionează Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, nu a aprobat schimbarea destinaţiei bazei materiale a învăţământului preuniversitar de stat”, spun reprezentanţii ministeriali, care transferă astfel problema, spre rezolvare, pe plan local. Rămâne de văzut care va fi părerea conducerii Primăriei Timişoara pe această temă şi când se vor putea face primii paşi concreţi pentru începerea acestei investiţii de care Timişoara are mare nevoie.

 

Print Friendly, PDF & Email