„Săptămâna aceasta este una decisivă, una în care trebuie să acționăm eficient, în masă! Altfel, la sfârșitul săptămânii, cazurile care vor necesita spitalizare pot fi atât de multe, încât se va instala rapid panica, va fi foarte greu să se mai facă ceva coordonat”, avertizează medicul de boli infecțioase Virgil Musta, care coordonează echipa de medici de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, unde au fost vindecați până acum în jur de 50 de bolnavi de Covid-19.
„Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu Covid-19. Din acest motiv, este estențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă”, atrage atenția medicul Virgil Musta, într-o postare făcută pe grupul City Doctors, pe care l-a deschis pe Facebook.
Acesta mai spune că boala evoluează sever în special la persoanele cu risc – adică, la bătrânii cu vârste de peste 65-70 de ani și la la persoanele cu boli cronice care nu sunt ținute sub control, cum ar fi diabet zaharat, obezitate, boli cronice de plămâni (astm bronșic, BPCO), boli cronice cardiace ( HTA, cardiopatie ischemică etc), boli cronice de ficat (ciroză hepatică), boli autoimune, neoplazii –, procentul de deces la aceste persoane putând fi mare.
„Marea majoritate a persoanelor sub 60 ani, care nu au patologii asociate, fac forme ușoare sau, chiar dacă fac forme mai severe, procentul de deces la acestea este foarte mic. De aceea, este justificată să fim îngrijorați pentru persoanele cu risc. Trebuie să ne concetrăm să-i protejăm pe aceștia cu acțiuni concrete”, declară dr. Virgil Musta.
El spune că pandemia de Covid-19 a apărut din cauza faptului că acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate, deci nu au cum să se apere inițial. Epidemia, adaugă el, va începe să se stingă în momentul în care peste 60% din oameni se imunizează, iar imunizarea se poate face fie prin îmbolnăvire, fie prin vaccinare.
Cum încă nu există vaccinul, sunt doar două direcții strategice de acțiune, adaugă medicul: 1. protejarea bătrânilor prin izolare totală, iar restul să facă boala, se imunizează și încetul se stinge epidemia: „Aceasta strategie are dezavantajul că trimitem la luptă tinerii, care în mod normal fac forme mai ușoare, dar există și aici un risc, mai mic, de evoluție nefavorabilă.” 2. Protejarea noastră, a tuturor, cât mai bine, dar mai ales a bătrânilor, ca să câștigăm timp până apare vaccinul, cât și până apare un tratament dedicat acestei boli.
„Foarte probabil că un vaccin eficient nu va apărea înainte de sfârșitul anului. Bineînțeles că o strategie de izolare pe termen mai lung are dezavantajul că produce consecințe economice extrem de negative pentru foarte multe domenii și pentru foarte mulți oameni. Nu este deloc ușor să se găsească strategia ideală, important este totuși să luăm măsurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sănatate să nu fie copleșit și să functioneze în parametri optimi, pentru ca toți cei care necesită cu adevarat asistență medicală calificată să poată beneficia de ea. În caz contrar vom avea soarta Italiei”, atenționează Virgil Musta.
Acesta avertizează că săptămâna aceasta este una decisivă, în care trebuie să acționăm eficient, în masă. Altfel, la sfârșitul săptămânii „cazurile care vor necesita spitalizare pot fi atât de multe, încât se va instala rapid panica, va fi foarte greu să se mai facă ceva coordonat și fiecare va încerca să acționeze individual să încerce să se salveze cumva. Trebuie evitat cu orice preț acest scenariu pentru că șansele de reușită pe cont propriu, mai ales în cazurile care conduc la complicații sunt foarte mici. Dacă nu conștientizăm acum, în masă, că nu e de joacă, dacă încă ne credem mai presus de ceea ce se întâmplă în Italia (și nu numai), peste foarte puțin timp poate fi prea târziu, putem pierde pe mulți dintre cei dragi. Dar, hai să folosim acest timp și să acționăm împreună în fiecare dintre zilele care urmează”, declară medicul de boli infecțioase Virgil Musta. Acesta cere populației să respecte cu strictețe regulile și recomandările făcute de autorități.
Ultimele comentarii