Primăria Timişoara anunţă că sprijină extinderea Compartimentului de recuperare medicală respiratorie al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş”.
Recompartimentări şi extinderi
Consiliul Local Timişoara a aprobat, la ultima 03şedinţă de plen, un proiect ce vizează extinderea şi modernizarea Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, vizată fiind extinderea Compartimentului de recuperare medicală respiratorie.
Proiectul are o valoarei de peste 33 de milioane de lei şi se va derula pe parcursul a 24 de luni. Auprafaţa nou construită va fi de 825 de metri pătraţi, cu cabinete medicale, saloane, grupuri sanitare, băi, holuri, spaţii tehnice, depozite, sală de conferinţe, lifturi şi spaţii administrative.
„Spitalul a intrat într-un proces de dezvoltare, care a avut ca primă etapă modernizarea instalaţiei de epurare a apelor reziduale, conform normelor necesare pentru un spital de boli infecţioase. Acum urmează extinderea Compartimentului de recuperare medicală respiratorie. Pe viitor se prevede, în acelaşi proiect, realizarea unui nou corp de clădire, schimbarea fluxului de organizare şi reconfigurare, în conformitate, cu prevederile europene din acest domeniu”, declară medicul epidemiolog Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al spitalului.
TBC, o problemă şi locală, şi globală
Această investiţie de extindere a Compartimentului de recuperare medicală respiratorie îi va avea ca beneficiari direcţi pe bolnavii de tuberculoză. Alocarea de fonduri în această direcţie nu este întâmplătoare, ci vizează recomandările făcute la nivel naţional, dar şi internaţional.
Tuberculoza a fost anul trecut prima cauză de mortalitate la nivel mondial, depăşind HIV/SIDA, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În România, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei, iar ultimul raport al OMS a atras atenţia asupra provocărilor majore pe care le pune tuberculoza rezistentă la medicamente.
România are o rată a mortalității prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 țări europene, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică.
Din cele peste 14.000 de diagnostice de TBC puse în țara noastră anul trecut, în județul Timiș s-au înregistrat anul trecut 318 cazuri noi și 78 de recidive.
Potrivit Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei, costul spitalizării unui pacient cu TB-MDR, timp de 90 de zile, fără alte complicaţii, este cuprins între aproximativ 12.000 şi 18.000 de dolari. Deşi tratamentul tuberculozei este gratuit în România, fondurile publice nu ajung pentru formele rezistente ale bolii.
Ultimele comentarii