Un elev al Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu”, din Lugoj, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, cel mai bun rezultat obținut vreodată la matematică în Timiş. Titlul îl clasează între cei mai buni o sută de liceeni din lume.
Sergiu Novac, elev în clasa a XI-a al Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu”, s-a întors de la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 10-22 iulie la Bath, în Marea Britanie, cu medalia de argint. Acesta a rezolvat fără greșeală patru din cele șase probleme propuse în concurs. În mai anul trecut, a obţinut tot o medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică.
Citiţi şi: Argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru un elev din Lugoj
De altfel, toți participanții români s-au întors cu medalii: una de aur, două de argint și trei de bronz, în condițiile în care patru dintre ei au participat pentru prima dată la această competiție. Rezultatul final a clasat echipa României pe un onorant loc 17 în clasamentul pe națiuni.
“Participarea la această competiție este o performanță în sine, întrucât delegația fiecărei țări este compusă din maximum șase elevi, iar procesul de selecție în țara noastră a cuprins mai multe sesiuni de pregătire și probe de baraj desfășurate în perioada aprilie-mai”, spun oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Aceştia mai spun că performanța lui Sergiu, care se clasează între cei mai buni o sută de liceeni de pe întreg mapamondul, vine să încununeze nu doar talentul său nativ pentru științele exacte, ci și volumul imens de muncă de zi de zi, stăruința cu care își urmărește țelul și disciplina pe care și-o autoimpune în programul zilnic. “Chiar și partenerii din proiectele internaționale pe care Liceul «Coriolan Brediceanu» le-a implementat în ultimii ani și în care Sergiu a avut o contribuție valoroasă, l-au remarcat și au rămas impresionați de personalitatea sa. Suntem mândri de progresele realizate de Sergiu de când este elevul nostru și de performanța lui remarcabilă din acest an! Îi urăm o binemeritată vacanță și mult succes în toate competițiile viitoare!”, transmit oficialii ISJ Timiş.
Delegația română a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, însoţit de conf. univ. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, şi de Lucian Turea, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București.
Olimpiada Internațională de Matematică, ajunsă la cea de a 60-a ediție, s-a desfășurat în perioada 10-22 iulie la Bath, în Marea Britanie. Au participat 621 de elevi de liceu din 112 țări.
România este țara care a inițiat Olimpiada Internațională de Matematică, prima ediție a competiției fiind în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Ştiinţe Matematice. Primele două ediții s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, reunind exclusiv ţări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1959, 1960, 1969, 1978, 1999 și 2018. România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezență neîntreruptă la acest concurs. Lotul olimpic al României a obținut locul I la olimpiadă de 5 ori, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.
Ultimele comentarii