Deputatul PNL Marilen Pirtea acuză Guvernul că refuză finanţarea deplasării la o olimpiadă internaţională a unui elev olimpic

Guvernul nu are nicio reținere în a angaja resurse umane și administrative pentru a pedepsi politic cetățeni cu o opinie diferită, însă când se pune problema susținerii resursei naționale de inteligență, se angajează în scuze cel puțin penibile, acuză deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

Cazul elevului olimpic de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, din Suceava, David Turturean, lăsat fără susținere financiară din partea statului, nu este izolat, atrage atenţia deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație a PNL: „Apar tot mai multe semne că administrația centrală este depășită de situație, fiecare caz nedorit de acest tip vorbind suficient de clar despre disfuncționalitățile sistemului educațional.”

Marilen Pirtea spune că David Turturean are rezultate școlare foarte bune și a participat anual la cel puţin trei olimpiade naţionale, obținând premii. Anul acesta, însă, a aflat că s-ar putea să nu participe la două olimpiade internaţionale, după ce Ministerul Educaţiei a hotărât că nu va deconta deplasarea pentru cele două participări asigurate de calificarea sa la Olimpiada Internaţională de Astronomie, din Sri Lanka, şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizic,ă din China. Este vorba de 3500 de dolari, mai spune deputatul PNL.

Acesta reaminteşte că, anul trecut, David Turturean a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, din China. „Acest rezultat a confirmat că elevul sucevean este deosebit de valoros, meritând toată susținerea pe viitor. Chiar și așa, Guvernul nu i-a mai confirmat finanțarea participărilor din acest an, cele de la olimpiadele din Sri Lanka și China, iar autoritățile locale nu au reușit găsirea unei soluții de avarie. Este un caz tipic de inadecvare a procedurilor și a manierei de lucru la realitățile mediului școlar”, mai spune Marilen Pirtea.

Deputatul liberal atrage atenţia că este vizibilă și stringentă nevoia de întocmire a unei proceduri prin care să fie asigurată, fără echivoc, finanțarea de către Ministerul Educației a tuturor cheltuielilor de participare a elevilor români la olimpiadele internaționale. Şi avertizează că fără acest instrument de lucru instituțional, prin care să se abordeze unitar și nediscriminariu toate solicitările de finanțare ale cheltuielilor elevilor olimpici, vor urma și alte situații în care elevii excepționali vor fi nedreptățiți de răspunsul oficialilor din Educație.

Deputatul PNL le solicită responsabililor din Ministerul Educației să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanțare necesare participării elevilor olimpici internaționali, și o situație generală a contribuției la toate aceste participări internaționale. „Așteptăm cu interes și o propunere publică prin care să se asume o procedură de finanțare a participării elevilor români la olimpiade internaționale, astfel încât pe viitor să fie evitate situații de dezavantajare a elevilor merituoși”, mai spune Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email