Un masterplan cultural care îşi propune să mobilizeze comunitatea Timișoarei pentru a se implica în actul cultural a fost lansat de Universitatea de Vest Timişoara în cadrul conferinţei intitulate „Integrarea resurselor culturale ale UVT – Orizont 2023”.
Universitatea de Vest din Timișoara este deja cunoscută prin seria de evenimente și producții cultural, evenimente, grupate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, o contribuție substanțială prin care comunitatea universitară participă la profilul cultural al viitoarei „Capitale Europene a Culturii – Timișoara 2023”.
Această temă a fost în centrul atenției în conferința organizată vinery, 16 aprilie, la UVT sub titlul „Integrarea resurselor culturale ale Universității de Vest din Timișoara – Orizont 2023”. În cadrul acesteia au fost dezbătute evenimentele culturale pe care UVT le propune public și care, alăturate, pot forma un masterplan cultural al participării UVT la ansamblul evenimentelor culturale din 2023.
La conferința au participat rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea, alături de prof. univ. Vasile Popovici și prof. univ. Mircea Mihăieș, dar și mai multe personalități reprezentative ale comunității academice din UVT – profesorii universitari Marcel Tolcea, Violeta Zonte, Camil Mihăiescu, Loredana Pungă, Irina Macsinga – alături de invitații lor: scriitoarea Adriana Babeți, ambasadorul României în Germania Emil Hurezeanu, fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender, directoarea Teatrului Național Timișoara, Ada Hausvater, directorul Operei Române Timișoara, Christian Rudic, artistul plastic Silviu Oravitzan, directorul Direcției de Cultură Timiș, Sorin Predescu, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, Robert Șerban, directorul zonal Retail BCR, Anca Flueraș, general manager & VP Operations Flex, Alexander Klein.
„Proiectele concrete din acest master-plan cultural, propus și susținut de către Universitatea de Vest din Timișoara, sunt adevărate punți de legătură reală, axe ale realizării parteneriatului funcțional dintre administrația locală și universitatea noastră. Propunem un program «UVT 2023 pentru Timișoara 2023». UVT este un izvor de talente prin excepționalii săi oameni de cultură, prin artiștii săi, prin cercetătorii și formatorii vieții culturale, mulți dintre aceștia aflați astăzi în mijlocul aceastei dezbateri, dar este prezentă pe scena culturală și prin mulți alți absolvenți, nume care sunt sonore pentru public, așa cum sunt și binecunoscuții Daniel Vighi, Ileana Pintilie, Radu Pavel Gheo, Brîndușa Armanca, Șerban Foarță, Adrian Bodnaru, Sorina Jecza, Smaranda Vultur, Cornel Ungureanu, Gabriel Malancioiu, Camelia Mingasson, Dorian Branea și Marius Lazurca, iar aici nu am amintit decât pe o mică parte dintre aceștia. Familia culturală a UVT se regăsește în întreaga comunitate timișoreană, în toată țara și în cele patru puncte cardinale, iar anul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii 2023 – ne aduce împreună și ne motivează pentru ca să oferim publicului un program de evenimente și spectacole pe măsura așteptărilor”, declară rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea.
Reprezentanții UVT spun că vor integra resursele culturale din universitate prin proiectele pe care le propun în cadrul viitorului calendar al programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Este vorba despre ciclul de evenimente cu invitați, „La UVT, Cultura este capitală!”, un program cultural „UVT 2023” cu identitate proprie, finanțat din buget propriu, despre cooperarea internațională culturală – prin rețeaua UNITA și prin proiectul ELIA , despre Festival Internațional de Literatură din Timișoara. De asemenea, UVT anunță că va oferi logistică pentru evenimente cultural, punând la dispoziție gratuit spații și săli din patrimoniile UVT
UVT organizează în această perioadă înființarea Fundației Silviu Oravitzan, o formulă asociativă ce va avea ca prim obiectiv major crearea, cu fonduri mixte, a unui nou muzeu al orașului, dedicat exclusiv punerii în valoare a unei mari donații din partea artistului.
Întreaga dezbatere în format video poate fi urmărită la acest link.
Ultimele comentarii