Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara declară, potrivit Agerpres, că cei şase pacienţi infectaţi cu Sars-Cov-2, care au decedat în spital zilele trecute, nu au fost neglijaţi medical, dar aveau multiple comorbidităţi şi nu mai puteau fi salvaţi nici la terapie intensivă.
Reacţia medicului Cristian Oancea, directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, vine după ce medicul Virgil Musta, declarase presei, marţi, că situaţia de la secţia ATI a unităţii este dificilă, de câteva zile nemaiexistând niciun pat liber: „Suntem într-o situaţie dificilă, la Terapie Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe secţie avem cazuri foarte grave care, la un moment dat, există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să-i punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri (duminică – n.r.) până astăzi dimineaţa (luni – n.r.) să decedeze şase persoane, toate cu forme foarte grave, internate de clinică atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi la Pneumoftiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei.”
Şi medicul Voichiţa Lăzureanu a declarat că la respectivii pacienţi nu a fost posibil transferul din cauză că aveau comorbidităţi, aşa că s-a considerat că e mai bine să fie trataţi la Spitalul „Victor Babeş”.
În presă au apărut şi comentarii potrivit cărora cei şase pacienţi covid care au decedat nu ar fi beneficiat de tratament în ATI sau că ar fi fost vorba despre o neglijare deliberată a lor, în vederea salvării altora cu şanse mai bune de supravieţuire.
„Este vorba despre şase pacienţi cu multiple comorbidităţi, vârstnici, la care inclusiv terapia intensivă nu mai putea ajuta. Din nefericire, a intervenit decesul, dar covidul a fost impulsul negativ în parcursul clinic al acestor pacienţi. Dar accentuez că pacienţii erau vârstnici, cu multiple comorbidităţi din sfera neurologică, oncologică şi, practic, prognosticul era la fel, chiar dacă li se aplica terapia intensivă. Sub nicio formă nu s-a pus problema că ar fi fost neglijaţi”, declară pneumologul Cristian Oancea.
Acesta mai spune că Spitalul de Boli Infecţioase are separat cinci paturi de ATI pentru patologie non-covid, din care două sunt rezervate pentru pediatrie, dacă vor fi cazuri: „Trebuie să avem grijă şi de pacienţii non-covid, a apărut gripa de sezon şi am avut în anii precedenţi şi astfel de pacienţi, cu gripă de sezon, care au necesitat internarea pe ATI. Acum nu am avut încă gripă sezonieră la internări, dar trebuie să fim pregătiţi şi să ne asigurăm că avem la dispoziţie şi paturi pentru astfel de cazuri.”
Ultimele comentarii