O şansă în plus de vindecare pentru pacienții covid-19 de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara

Ciprian Gîndac, medic primar ATI. Foto: Spitalul „Victor Babeă” Timişoara

Pentru a preveni insuficiența respiratorie în cazul bolnavilor cu Covid-19, medicii secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeș” din Timișoara au adaptat o tehnică folosită până acum doar la pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă sau alte boli pulmonare, inclusiv astm bronșic sau boli cardiace.

 

Pacienţilor infectaţi cu covid-19 cu dificultăți de respirație li se montează un aparat de ventilaţie non-invazivă. Cu ajutorul acestui dispozitiv, efortul respirator scade, iar pacientul respiră mult mai ușor. Ventilația non-invazivă ajută pacientul să primească mai mult aer în plămâni, de la un ventilator conectat printr-un tub la o mască ce acoperă etanș nasul și gura pacientului, explică reprezentanţii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara.

Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare și asta pentru că pacienții aflați la limita terapiei intensive reușesc după câteva zile să respire mult mai bine și astfel putem evita mutarea lor în Secția de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, explică dr. Ciprian Gîndac, medic primar ATI la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Aparatul non-invaziv pentru respirație este elementul intermediar între masca simplă de oxigen și ventilația mecanică. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara beneficiază de 20 de asemenea dispozitive care, în prezent, sunt utilizate, în cea mai mare parte, pentru pacienții covid-19 cu forme ușoare sau moderate care au dificultăți de respirație.

Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secția de Terapie Intensivă. Sunt pacienți aflați la limita criticului, dacă putem spune așa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienții pot să revină la masca de oxigen și să rămână în salon, fară a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilației mecanice”, mai spune medicul Ciprian Gîndac.

Astăzi, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara sunt internați 12 pacienți. În zonele roșii covid-19 ale spitalului, aparatul este folosit pentru cinci pacienți.

 

Print Friendly, PDF & Email