În mai puţin de doi ani, timişorenii vor avea piste de biciclete, pontoane, gradene şi spaţii de joacă pe malurile Begăi. Ba chiar vor circula pe Bega cu transportul în comun. Asta promit oficialii Primăriei Timişoara, care au anunţat zilele trecute că s-a finalizat licitaţia pentru proiectul de reabilitare a malurilor râului care traversează urbea. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Arad, iar lucrările de şantier urmează să înceapă în câteva săptămâni
50 de milioane de lei pentru reabilitare
Reprezentanţii Municipalităţii au anunţat că, în sfârşit, s-a finalizat licitaţia pentru proiectul de reabilitare şi reamenajare a malurilor Begăi, de la Uzina de Apă şi până la Podul Modoş. Câştigătorul licitaţiei este firma Tehnodomus din Arad, aceeaşi care reabilitează şi treptele Catedralei Mitropolitane. Edilul Nicolae Robu a declarat că în zilele următoare va fi semnat contractul, urmând ca în câteva săptămâni să înceapă efectiv lucrările: „Luni a fost ultima zi de depunere a contestaţiilor, dar niciuna din firmele înscrise la licitaţie nu a contestat procedura”. Potrivit primarului Robu, valoarea proiectului este de aproximativ 50 de milioane de lei, dintre care 30 de milioane de lei reprezintă fonduri europene neram-bursabile, iar restul sumei, de 20 de milioane lei, este acoperită din bugetul local. Termenul de finalizare a lucrărilor, mai spune edilul, este de doi ani, dar acesta a subliniat că va face demersuri pe lângă firmă pentru devansarea lucrărilor, de îndată ce va începe organizarea şantierului. Pe de altă parte, Nicolae Robu a menţionat că, pe durata lucrărilor, va fi restricţionat traficul pietonal, iar în unele zone chiar şi cel rutier.
Printre beneficiile generate de acest proiect, susţin oficialii Primăriei, se numără creşterea numărului de servicii de transport public, îmbunătăţirea biodiversităţii prin plantarea de specii de plante variate, ameliorarea climatului, a calităţii aerului şi a spaţiului verde, creşterea atractivităţii malurilor Begăi prin valorificarea patrimoniului natural, dar şi crearea unui mediu sănătos pentru realizarea activităţilor de promenadă şi recreere.
Malurile Begăi, dotate cu fântâni, gradene şi şezlonguri
Mai exact, proiectul prevede reabilitarea şi construirea aleilor pietonale şi a pistelor pentru biciclete, dotarea corespunzătoare a zonei de promenadă cu mobilier urban, dar şi lucrări de amenajare pentru petrecerea timpului liber, cu gradene, scene, pontoane şi spaţii de joacă. În acest sens, vor fi nouă staţii de închiriere a bicicletelor, şase fântâni, 40 de gradene, terase şi punţi de acces, două rampe şi platforme pentru intervenţiile de urgenţă. Totodată, vor fi montate 400 de bănci, banchete de lemn, câteva sute de coşuri de gunoi, două mese de şah, precum şi 70 de şezlonguri asemănătoare celor existente în Parcul Copiilor.
De altfel, se vor efectua şi lucrări de reabilitare a spaţiului verde, a iluminatului public şi a reţelei tehnico-editale, aceasta însemnând reţele de energie electrică, alimentare cu apă po-tabilă şi canalizare: „Este un proiect complex de amenajare care va schimba aspectul şi funcţionalitatea malurilor Begăi şi a canalului, în general”, mai spune primarul Robu, menţionând că vor fi achiziţionate şi vestitele vaporetto, mici ambarcaţiuni care ar urma să asigure transportul de agrement pe Bega: “Vor fi achiziţionate mai mult de două vaporetto, cu certitudine, dar nu am făcut încă o socoteală. Nu sunt aşa de scumpe. Însă trebuie să facem o analiză şi să vedem cât este de raţional”.
Transport în comun pe apă
Va fi analizată inclusiv ideea ca Bega să devină un adevărat bulevard al oraşului, potrivit pentru transportul în comun. Astfel că din estimările Municipalităţii, 15.400 de persoane vor utiliza mijloacele navigabile de transportul în comun, iar alte peste 17.000 de persoane vor utiliza bicicleta ca urmare a realizării de piste şi staţii pentru închiriere.
În ceea ce priveşte tipul de ambarcaţiuni care vor avea permisiunea de a naviga pe Bega, Nicolae Robu spune că vor circula doar ambarcaţiuni cu motor electric, care nu poluează: La început, sigur, având în vedere situaţia în care suntem, vom permite şi navigarea cu ambarcaţiuni cu motor termic, dar de categorii corespunzatoare”, a adăugat acesta, punctând că după ce va fi finalizată reabilitarea, proprietarii de ambarcaţiuni care vor să navigheze pe Bega vor plăti o taxă.
Ultimele comentarii