Primarul Timişoarei, despre lucrările de reabilitare a centrului istoric: „Nu vom pierde banii prin nefinalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului”

Piata Libertatii Timisoara Foto EyeintheskyLucrările din centrul istoric al Timișoarei se desfășoară în grafic, anunţă primarul Timişoarei. Dând asigurări că nu există motive de îngrijorare legate de faptul că lucrările în curs de realizare nu ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului, când expiră perioada alocată absorbției de fonduri europene alocate României în exercițiul financiar 2007 – 2013.

 

Referindu-se la stadiul lucrărilor din centrul istoric al Timișoarei, edilul Nicolae Robu spune că, în pofida numeroaselor informații controversate vehiculate în spațiul public, lucrările se desfășoară în grafic. Fapt care, spune el, a fost confirmat și de Agenția de Dezvoltare Regională V Vest.

Primarul mai spune că referirile sale repetate la stadiul și evoluția lucrărilor sunt menite să asigure un ritm de muncă alert, pentru a preîntâmpina posibilele tergiversări care ar putea face ca finalizarea lucrărilor să fie realizată abia în toamnă, atunci când condițiile meteorologice s-ar putea dovedi neprilenice.

„Nu avem motive să ne temem că vom pierde banii prin nefinalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului”, mai spune Nicolae Robu. Admiţând, însă, că nu există o mobilizare la maximum, astfel încât trebuie să ia măsuri de precauție și să exercite presiune continue asupra celor care realizează lucrările.

Potrivit edilului, situația în care se află în acest moment Romprest, societatea care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor din centrul istoric, în urma punerii sub urmărire penală a administratorului companiei, Florian Walter, și informațiile vehiculate public despre blocarea conturilor firmei nu ar avea niciun impact asupra evoluției lucrărilor. Și, anunţă, există deja premisele soluționării situației legate de identificarea modalității de punere în valoare a vestigiilor arheologice din zona Pieței Libertății, proces care a stagnat vreme îndelungată, din pricina faptului că soluțiile propuse trebuiau selectate în baza unei licitații și agreate ulterior de către specialiști din cadrul Ministerului Culturii.

În acest moment, în Timișoara se află în proces de reabilitare, în baza unui proiect finanțat din fonduri europene, patru piețe și zece străzi din zona centrului istoric: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului), precum şi străzile Serg. Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisellini, Strada Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu şi Enrico Carusso.

Inițial, proiectul fusese prevăzut să fie finalizat pentru sfârșitul lunii iulie 2015, dar o serie de complicații de natură birocratică au determinat prelungirea pe termen extrem de lung a licitației de atribuire a lucrărilor. Așa se face că perioada efectivă de execuție se va încheia, practic, la finele lunii decembrie 2015, atunci când expiră și perioada în care mai pot fi absorbiți banii proveniți din fondurile europene disponibile în exercițiul financiar 2007 – 2013.

 

Citeşte şi:

Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei nu va fi complet finalizată în vară

Print Friendly, PDF & Email