Lucrările de reabilitare la Liceele „Lenau”, „Loga” şi „Calderon” încep cu fonduri de la bugetul local

Municipalitatea speră să obţină, la redistribuire, finanţare din fonduri europene

cladire Liceu Lenau (2)Primarul Timişoarei anunţă că au fost semnate contractele de execuţie pentru lucrările de reabilitare a trei instituţii de învăţământ din Timişoara: liceele "Nikolaus Lenau", "C.D. Loga" şi „Jean Louis Calderon”. Proiectele prevăd lucrări complexe de reabilitare, modernizare a infrastructurii şi echipare.

 

Lucrările încep cu bani de la bugetul local

Edilul Nicolae Robu mai spune că fiirmele care au câştigat lucrările de execuţie Kasdum S.R.L., în cazul Liceului „Nikolaus Lenau”, pentru suma totală de 5,2 milioane lei, Constructim S.A. va face lucrări de 5,6 milioane lei la Colegiul „C.D. Loga”, iar contractul de reabilitare a Liceului „Jean Louis Calderon”, care presupune efectuarea unor investiţii în valoare totală de opt milioane de lei, a fost adjudecat de societatea Paulus S.R.L.

Este vorba despre proiecte de investiţii cu finanţare multianuală”, precizează edilul, explicând că o parte din sumele necesare au fost prinse deja în bugetul aprobat pentru acest an şi adăugând că lucrările vor începe, cel mai probabil, utilizând aceste fonduri alocate de la bugetul Primăriei, urmând ca Municipalitatea să toate diligenţele necesare pentru a obţine fonduri din sumele rămase necheltuite, provenite din finanţări europene alocate în exerciţiul bugetar 2007 – 2013. „Mizăm pe obţinerea de bani europeni prin redistribuirea sumelor necheltuite din exerciţiul bugetar 2007 – 2013”, declară Nicolae Robu, care a adăugat şi că Municipalitatea a prevăzut, în contractele de execuţie, o clauză suspensivă, prevedere care permite amânarea execuţiei şi chiar anularea ei, la nevoie, în cazul în care nu există 

capacitatea financiară de a susţine realizarea lucrărilor. Acestea reprezintă însă o prioritate pentru Primărie, a declarat edilul, care a precizat că este vorba, în toate cazurile, despre proiecte complexe, care nu se limitează doar la reabilitarea zidurilor şi a pereţilor exteriori, 

ci presupun şi lucrări în interiorul clădirilor, precum şi modernizarea şi dotarea spaţiilor destinate procesului de învăţământ. „Cheltuielile care urmează să fie efectuate sunt eligibile din fonduri europene”, afirmă edilul, adăugând şi că unele dintre clădirile instituţiilor de învăţământ vizate ar putea beneficia şi de finanţare din alte surse. Acesta  este cazul Liceului „Nikolaus Lenau”, care a beneficiat de un grant oferit de Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW). „Nu se pune problema pierderii sumei oferite ca grant de KfW”, dă asigurări edilul, întrucât, spune el, „în Timişoara există un număr de clădiri eligibile pentru finanţare mai mare decât sumele disponibile de la KfW”.

Povestea unei licitaţii cu repetiţie   

La jumătatea lunii februarie a acestui an, edilul a vorbit despre intenţia Municipalităţii de a crea condiţii mai bune de învăţământ elevilor care învaţă la şcolile din Timişoara. În context, primarul Nicolae Robu s-a referit şi la situaţia elevilor de la Liceul „Nikolaus Lenau”, promiţând că aceştia vor beneficia, de la finalul acestui an, de condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţilor didactice. Şi aceasta pentru că, potrivit intenţiilor Municipalităţii, sălilor de clasă deja existente, care se dovedesc insuficiente pentru numărul de elevi înscrişi, le vor fi adăugate altele noi, care vor fi amenajate în spaţiul unei  foste hale care aparţine în prezent R.A.T.T. şi care este situată pe Intrarea Doinei. „La hala R.A.T.T. s-a dat ordinul de începere a lucrărilor săptămâna trecută şi în perioada următoare se vor face amenajările, astfel încât pe parcursul anului 2014 să putem pune la dispoziţia Liceului «Nikolaus Lenau» un număr mare de săli de clase foarte frumoase în acea hală”, anunţă, acum, primarul Timişoarei.

Dacă pentru lucrările care vizează amenajarea unor noi săli de clasă Primăria Timişoara a prevăzut în acest an fonduri din bugetul propriu, situaţia s-a dovedit mai complicată în ce priveşte lucrările care vizează reabilitarea acoperişului şi pereţilor clădirii Liceului „Nikolaus Lenau”. Lucrările de reabilitare a exteriorului clădirii, finanţate cu sprijinul Băncii Germane pentru Reconstrucţie şi  Dezvoltare, au demarat în primăvara lui 2013 şi, după o perioadă în care lucrările au evoluat, acestea au fost stopate, întrucât firma care şi-a asumat executarea lucrărilor a intrat în insolvenţă.

Drept urmare, contractul cu respectiva companie a fost reziliat şi a fost necesară organizarea unei noi licitaţii, licitaţie care a fost finalizată acum, prin semnarea contractului de execuţie şi încredinţarea lucrărilor companiei Kasdum S.R.L., contra sumei de 5,2 milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email