Respingerea proiectului de leg pentru votul prin corespondenţă, făcută cu voturile PSD – PNL – UNPR – ALDE, este văzut de Partidul Mişcarea Populară ca fiind dovada a bunei înţelegeri dintre aceştia. Şi avertizează că se conturează imposibilitatea de a se mai decide ceva în ultima lună rămasă la dispoziție pentru aducerea de modificări la Legea prin care se vor desfășura alegerile parlamentare din 2016.
Partidul Mişcarea Populară, prin preşedintele său, Eugen Tomac, anunţă că este singurul partid care a înţeles nedreptatea ce se face românilor din Diaspora şi a depus un proiect la Parlament, pentru votul prin corespondenţă, încă din decembrie 2014. Respingerea acestui proiect, cu voturile PSD – PNL – UNPR – ALDE, este văzut de PMP ca fiind dovada a bunei înţelegeri dintre aceştia, încă din acel moment, imediat după alegerile prezidenţiale.
„Ne aducem cu toții aminte de cozile din incinta secțiilor de votare din noiembrie 2014, de miile de români care au stat ore întregi în ploaie și frig pentru a putea să voteze Președintele României. Umilința la care au fost supuși românii la Paris, Torino, Londra, Roma și multe alte orașe cu secţii de votare deschise pentru cetățenii români cu drept de vot, ne-a șocat atât pe noi, cât și pe cetățenii statelor unde se desfășurau aceste scene de neimaginat. Guvernul României își umilea cetățenii”, spun, într-un comunicat remis redacţiei, reprezentanţii PMP Timiş.
Reamintin că, după acel moment, a urmat un val de declarații populiste din partea tuturor partidelor politice și a liderilor acestora. „Totul s-a demonstrat a fi pură ipocrizie, deoarece urmarea a fost o bătaie de joc la adresa Diasporei. Pe 9 decembrie 2014, PSD, PNL, UNPR și UDMP au refuzat să voteze proiectul Legii votului prin corespodență, propus de președintele PMP, Eugen Tomac”, declară reprezentanţii PMP.
Spunând că, deşi dă vina pe partidele de la guvernare, şi PNL şi-a unit forţele cu PSD, inclusiv la votul prin care s-a decis ca primarii să fie votați dintr-un singur tur, pentru Legea alegerilor senatorilor și deputaților în care celor aproximativ patru milioane de români din Diaspora le-au fost repartizați şase parlamentari, cați au și județele Tulcea sau Giurgiu, sau votul prin care și-au acordat pensii speciale ori triplarea salariilor marilor demnitari.
„Cu siguranță, principala vină pentru faptul că nu avem vot prin corespondență, revine coaliției de la guvernare formată din PSD, UNPR, ALDE și… PNL. Deși îl aveau în fruntea Comisiei pentru Cod Electoral pe Mihai Voicu, parlamentarii PNL au rămas în pasivitate cu privire la susținerea proiectului votului prin corespondență. Mai mult decât atât, PNL a refuzat, după demisia lui Mihai Voicu, să nominalizeze o candidatură la preşedinţia Comisiei pentru Cod Electoral din Parlamentul României, blocând astfel, cel puţin pentru o perioadă, activitatea acesteia”, declară avocatul Roxana Iliescu, preşedintele PMPTimiş.
Liberalul Mihai Voicu a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, în 22 septembrie, invocând ca motiv faptul că membrii comisiei nu au ajuns la un acord privind legea votului prin corespondenţă, liberalii acuzând PSD de tergiversarea adoptării acestui proiect.
Roxana Iliescu mai spune că se conturează din ce în ce mai clar imposibilitatea de a se mai decide ceva în ultima lună rămasă la dispoziție pentru aducerea de modificări la Legea prin care se vor desfășura alegerile parlamentare din 2016. „Atât marele PNL, cât și președintele Klaus Iohannis ne servesc doar vorbe goale. Atât acțiunile, cât și pasivitatea de care dau dovadă contrazic întrutotul discursul acestora”, afirmă Roxana Iliescu. Adăugând că un element în plus de neseriozitate și ipocrizie de care dau dovadă liberalii este depunerea moțiunii împotriva Guvernului Ponta: „Demers în care nici măcar ei nu cred. Deși nu au inițiat niciun dialog cu parlamentarii Mişcării Populare, noi vom vota această moțiune necondiționat dintr-un motiv simplu: inculpatul Ponta trebuie să plece!”.
Ultimele comentarii