Liderul P.N.L. Timiş, Nicolae Robu, nemulțumit de conduita politică a premierului Victor Ponta

„Tensiunile din U.S.L. sunt rodul unui demers politicianist menit să contribuie la consolidarea puterii P.S.D.”

Nicolae Robu si Crin AntonescuKlaus Johannis face cât tot pachetul P.S.D. și acoliții săi la un loc, iar actuala situație din interiorul U.S.L. este o tentativă a P.S.D. de acaparare a puterii și un exercițiu de politicianism, dublat de tentativa ilegitimă de a crea un nou fotoliu de vicepremier pentru reprezentantul Partidului Conservator. Aceasta este opinia liderului P.N.L. Timiş şi vicepreședinte P.N.L. la nivel național, Nicolae Robu, referitoare la criza din U.S.L.

Nicolae Robu: "P.C. și U.N.P.R. sunt partide-remorcă, agățate mereu de câte o locomotivă”

Din ipostaza de președinte al P.N.L. Timiș și vicepreședinte P.N.L. la nivel național, primarul Nicolae Robu a reacționat față de perpetuarea actualei stări de incertitudine din U.S.L., imputând, prin intermediul unei declarații politice, premierului Victor Ponta, faptul că nu este respectată paritatea P.S.D. – P.N.L. și că este nesocotită voința românilor, exprimată prin vot, legată de configurarea Guvernului. În plus, mai precizează el, o astfel de reconfigurare a Guvernului cum este cea pe care o propune în prezent premierul Victor Ponta contravine așteptărilor cetățenilor, cărora U.S.L. li s-a adresat, ca formulă de alianță constituită pe principii de paritate, în cadrul alegerilor parlamentare din decembrie 2012.

Catalogând U.N.P.R. și P.C. drept acoliți ai P.S.D., edilul liberal al Timișoarei contestă legitimitatea formulei propuse de premier pentru Guvern, potrivit căreia fiecare dintre cele patru partide (P.S.D., P.N.L., U.N.P.R. și P.C.) ar trebui să aibă asigurat un post de vicepremier.

Este regretabil că P.S.D., la nivel național (…) se dovedeşte preocupat doar cum să acapareze cât mai multă putere, îndepărtându-se total de ideea de fair-play în raport cu partenerii şi, mai grav, detaşându-se cu cinism de problemele reale ale ţării”, precizează Nicolae Robu.

În plus, mai reclamă președintele P.N.L. Timiș, formula aleasă pentru structurarea Guvernului a urmărit, încă din momentul instalării acestuia la conducerea țării, în decembrie 2012, concentrarea a cât mai multe pârghii de putere în mâna P.S.D., iar acum premierul nu urmărește decât să suplimenteze cu încă un post de vicepremier această structură disfuncțională și excesiv de încărcată, în semn de gratitudine față de un partid pe care edilul îl apreciază drept insuficient legitimat de votul cetățenilor și extrem de versatil: „Această linie de conduită a început imediat după alegerile parlamentare, cu ocazia constituirii Guvernului, când s-a venit cu această structură guvernamentală nemaiîntâlnită în România și, probabil, nici prin alte părți. Iar acum, ea este dusă și mai departe, prin încercarea de a crea încă un post de vicepremier, pentru liderul P.C., mai nou și mai vechi aliat P.S.D.”.

Nicolae Robu declară că P.N.L. nu va accepta niciodată să fie tratat astfel, „să fie pus pe picior de egalitate cu partide-remorcă, agățate mereu de câte-o locomotivă, ba la stânga, ba la dreapta, după… bătaia vântului, partide care şi-au făcut un mod de a exista din a se sustrage legitimizării prin votul cetăţenilor”. Nicolae Robu lansează colegilor de alianță un apel la rațiune și responsabilitate, în scopul ducerii la îndeplinire a promisiunilor electorale din campania din 2012, în urma căreia în interiorul alianței s-a decis ca, până la alegerile din 2016, Guvernul să fie condus de premierul Victor Ponta, împărțirea ministerelor să se facă în condiții de paritate, iar candidatul susținut de alianță pentru alegerile prezidențiale de la finalul acestui an să fie  președintele liberal Crin Antonescu.

Propunere de interzicere prin lege a alianțelor electorale

Nemulțumirile exprimate tardiv ale președintelui P.N.L. Timiș, Nicolae Robu, vin pe fondul tensiunilor create în U.S.L. după nominalizarea de către liderul liberal Crin Antonescu a primarului Sibiului, Klaus Iohannis, pentru poziția de ministru de Interne și de vicepremier. Imediat după această propunere, s-a vorbit despre necesitatea unei reconfigurări a structurii Guvernului, premierul Victor Ponta anunțându-și intenția de a suplimenta cu una pozițiile de vicepremier, astfel încât să permită fiecăruia dintre cele patru partide aflate la putere să nominalizeze un vicepremier.

Până în acest moment, edilul Timișoarei s-a menținut rezervat față de situația creată în alianță, iar tensiunilor anterioare din sânul Puterii acesta a preferat să li se raporteze cu moderație și prudență, chiar dacă a menționat încă din luna noiembrie a anului trecut, în cursul unei vizite la Timişoara a fostului vicepremier și ministru demisionar al Finanțelor, Daniel Chițoiu, faptul că Timișoara nu a primit fonduri efective de la bugetul de stat din momentul câștigării alegerilor din 2012 și până în prezent. De altfel, chiar și în cea mai recentă declarație a edilului Timișoarei, cea menționată anterior, acesta alege să atenueze efectul mustrărilor pe care le adresează P.S.D.-ului la nivel național, prin specificarea potrivit căreia nu are nimic de reproșat colegilor din alianță de la nivel local, cu care a avut, potrivit propriilor declarații, o colaborare eficientă.

„U.S.D. este o construcție realizată într-o abordare lipsită total de fair-play”

La finalul săptămânii, în cadrul conferinței de presă săptămânale a P.N.L., edilul a dat glas, de altfel, nemulțumirilor sale la adresa actualei situații din U.S.L., în contextul în care a fost chestionat despre maniera în care se raportează la semnarea la nivel local a protocolului de funcționare a U.S.D., care reunește sub auspicii comune pe reprezentanții P.S.D., P.C. și U.N.P.R., în perspectiva candidaturii la alegerile europarlamentare.

Nicolae Robu a menționat că privește „cu detașare” noua construcție creată în interiorul U.S.L., precizând că acesta vine ca o urmare firească a tentativei PSD de a concentra cât mai multă putere și influență.

Atitudinea în sine a reprezentanților P.S.D. față de colegii de alianță din P.N.L. a fost catalogată de edil drept incorectă, în vreme ce unica vină imputabilă U.N.P.R. și P.C. de către primarul Nicolae Robu a fost, potrivit declarațiilor acestuia de vineri, aceea că „insistă să existe”.  Liderul P.N.L. Timiş a mai opinat și că o alternativă la actuala stare de fapt ar putea fi interzicerea prin lege a alianțelor electorale: „Fiecare partid ar trebui să ajungă la cântar în momentele electorale. (…) Poți face apoi alianțe, după ce știi ce legitimitate are un partid, prin validarea acestuia de către electorat”.

Referindu-se la colegii de alianță, primarul Nicolae Robu a mai precizat și că îi respectă atâta vreme cât nu va avea motive să îşi piardă respectul. Și a punctat că nemulțumirile sale se leagă în primul rând de prestația unui „personaj care nu are nicio funcție asumată la vedere și care stă în spatele scenei, ghidând niște păpuși”. Un astfel de personaj, despre care Nicolae Robu a apreciat că se percepe ca fiind plasat „deasupra a orice și deasupra tuturor legilor, pentru că a adunat averi considerabile”, este nociv, întrucât partidul al cărui exponent este forțează modificarea raporturilor de forțe de pe eșichierul politic, așa cum a fost acesta decis de către electorat: „U.S.D. este o construcție realizată într-o abordare lipsită total de fair-play în raport cu partenerii politici”, în vreme ce P.N.L. este „un partid care dorește să își asume o linie de conduită corectă și să se preocupe de soluționarea problemelor reale ale cetățenilor”.

Acesta mai spune că nu se poate să ai peste 70% majoritate parlamentară și să nu poți raporta nimic notabil făcut, apreciind, însă, că nu știe dacă P.N.L. va trece în Opoziție: „Nu cred că P.N.L. trebuie să treacă în Opoziție, ci să ocupe în formula Guvernului locul pe care i l-a conferit electoratul”. Nicolae Robu declară că P.N.L. nu îşi doreşte să rupă această construcție „în care milioane de cetățeni și-au pus speranțele”, dar dacă „partenerii noștri fac asta, atunci trebuie să deconteze consecințele. Nu noi am fragmentat puterea, nu noi am acaparat ministere”. Acesta a mai declarat și că între P.N.L. și P.C. a existat „un parteneriat, și nu o iubire”, apreciind că P.N.L. le-a asigurat însă conservatorilor „o zestre politică pe care nu cred că au mai avut-o vreodată”.

 

Print Friendly, PDF & Email