Lider din Bundestag, către Comisia Europeană, în cazul Kovesi: „Ce alți pași de demontare a statului de drept de către Guvernul României mai trebuie așteptați?”

Informaţia potrivit căreia fostul procuror general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, candidat pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European, a fost chemată la audieri de către controversata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție, nou înființată, în octombrie 2018, de ministrul Tudorel Toader, stârneşte îngrijorare în Bundestag-ul german.

 

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Günther Krichbaum, îi aduce situaţia la cunoştinţa vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi îi solicită public să utilizeze de urgenţă toate posibilitățile care îi stau la dispoziție pentru a influența pozitiv România.

Constituirea acestei secții s-a numărat printre modificările deosebit de controversate din sistemul de justiție românesc. Aceasta a fost criticată și de Comisia de la Veneția, întrucât de ea se leagă, între altele, temerea concretă că prin intermediul acestei Secții ar putea fi intenționat intimidați reprezentanți ai Justiției. Motivul chemării de acum la audieri este denunțul tocmai al unui fost deputat din Parlament, care s-a sustras urmării penale prin fuga în Serbia”, îi transmite, printr-o scrisoare deschisă, Günther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, lui Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Îngrijorător, adaugă Günther Krichbaum, este și că chemarea la audieri a Laurei Codruţa Kovesi este apărată în fața opiniei publice tocmai de către procurorul-șef adjunct al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Adina Florea: „Este vorba de aceeași persoană pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, vrea să o impună ca succesor al doamnei Kovesi la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, în pofida votului Consiliului Superior al Magistraturii și în pofida îndoielilor președintelui.

Günther Krichbaum mai spune că, din punctul său de vedere, investigațiile demarate, prin intermediul cărora să fie împiedicată candidatura cu șanse de succes a Laurei Kövesi pentru funcția de procuror general european, sunt foarte clar motivate politic: „Aceasta îmi amintește de timpurile cele mai negre ale dictaturii comuniste, pe care le credeam depășite și în România. Tot aici se încadrează și faptul că în presa românească apropiată Guvernului se speculează deja despre impunerea unei interdicții de a părăsi țara.”

Prin acest nou atac împotriva justiției independente, pe care Laura Kovesi o reprezintă în România „ca nimeni altcineva”, subliniază preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, a fost depășită o linie roșie: „Îndeosebi acțiunile ministrului român al Justiției, Tudorel Toader, sunt în măsură să submineze în continuare independența justiției, care a fost un criteriu decisiv pentru aderarea României la UE.”

Günther Krichbaum solicită Comisiei Europene, de urgență, să utilizeze toate posibilitățile care îi stau la dispoziție pentru a influența pozitiv România.

„Având în vedere aceste evoluții regretabile, îmi pun totodată întrebarea ce alți pași de demontare a statului de drept de către Guvernul României mai trebuie așteptați, înainte ca Comisia să demareze o procedură conform articolului 7 din Tratatul de aderare la UE. România se află acum la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Șansele legate de aceasta pentru țară sunt, din păcate, însă total contracarate de evoluțiiile actuale”, îşi încheie Günther Krichbaum scrisoarea către Fransi Timmermans.

Laura Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al DNA, a fost audiată azi la nou înfiinţata – de către ministrul Tudorel Toader  Secţie de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Miercuri, Laura Codruţa Kovesi a declarat că este nevinovată şi că îşi va continua drumul în procedura pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European. „În ultimele zile, am fost supusă unei campanii de denigrare, probabil plecată din disperarea unora pentru faptul că am ocupat primul loc în procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Pot să vă spun că astă-seară(miercuri – n.r.), după ora 8 seara, s-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, în calitate de suspect pentru infracţiunea de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii”, a declara Laura Codruţa Kovesi.

Aceasta a afirmat că punerea ei sub acuzare este abuzivă şi şicanatorie, susţinând că se încearcă discreditarea sa, pentru a fi împiedicată să ocupe funcţia de şef al Parchetului European. La ieşirea de la audieri a declarat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi că a depus două cereri de recuzare, una vizează procurorul de caz, ira cealaltă, procurorul şef de secţie, Adina Florea.

Print Friendly, PDF & Email