Nicolae Robu va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu modifică, până la 1 martie, legea pentru circulaţia vaporaşelor pe Bega

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă că va sesiza Comisia Europeană în cazul în care Guvernul nu va emite, până la 1 martie, o hotărâre pentru a crea Administrarea Căii Navigabile Canalul Bega, pentru a se putea circula cu vaporaşele pe Bega.

 

Am înţeles că s-a schimbat Guvernul şi are nevoie de timp până se instalează, că principala problemă a ţării nu sunt vaporaşele, dar am retransmis solicitarea pentru amendarea legii. Nu trebuie decât să fie adăugate cinci cuvinte la articolul 4 din Legea de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Ministerului Apelor şi Pădurilor. (…). Dacă până la 1 martie nu se face niciun progres, mă adresez Comisiei Europene”, a anunţat Nicolae Robu, potrivit Agerpres.

Acesta s-a declarat nemulţumit şi de parlamentarii de Timiş, pentru că nu au făcut niciun demers în acest sens, cu toate că i-a rugat să insiste pentru a grăbi adoptarea modificărilor legislative.

Achiziţionarea celor şapte vaporete de către Municipalitate este parte componentă a unui proiect european în valoare de şase milioane de euro, Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean, în cadrul căruia Primăria s-a angajat să cumpere cele şapte vaporaşe din bugetul local, lucru îndeplinit în urmă cu doi ani an.

„Nu sunt şantajist, ci un om responsabil şi spun ceea ce va urma. Mă voi vedea nevoit să mă adresez Comisiei Europene pentru a face această informare. Noi ne-am făcut datoria, ne-am achitat de toate obligaţiile, am primit şase milioane de euro nerambursabili şi nu este admisibil să riscăm să ni se ceară returnarea banilor pentru că, nu ştiu din ce motive, Guvernul României, ca instituţie, nu face un act birocratic, nu înfiinţează această structură”, declara Nicolae Robu încă din toamna anului trecut.

De aproape doi ani, au fost cumpărate vaporaşele, în scop de agrement, dar şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, însă stau ancorate în dana Portului Timişoara.

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, îşi luase angajamentul în toamna lui 2017 că ministerul va găsi o soluţie până la finele anului. Ceea ce nu s-a întâmplat.

„Ministerul Transporturilor trebuie să participe la administrare, nu cred că a contestat cineva asta. Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor a dat hotărârea din care reiese că Bega e cale navigabilă. E ca şi cum ai deschide o autostradă. Faptul că Ministerul spune acum că nu a fost cooptat în proiectele de reabilitare mi se pare surprinzător. Ştiau starea canalului, trebuiau să pună semnalizare, pontoane şi aşa mai departe. Ei nu au observat că de 70 de ani nu s-a mai făcut nimic pe canal?”, spunea, în toamna trecută, Alexandru Bărboi, şeful Oficiului de Căpitănie Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email