Lider al mafiei imobiliare din Timişoara, condamnat la închisoare, dat în urmărire internaţională

Curtea Supremă a diminuat pedeapsa stabilită de Curtea de Apel Timişoara

Ioan Sandner zis Ionelas Carpaci Foto EvzIonelaș Cârpaci, capul unei reţele de falsuri imobiliare de peste un milion de euro, a fost condamnat la închisoare, după mai mult de zece ani de la comiterea faptelor. Acesta nu este, însă, de găsit.

 

Curtea Supremă l-a condamnat, ieri, pe Sandner Ioan, cunoscut ca şi Ionelaş Cârpaci, la 7 ani şi 2 luni de închisoare, pentru instigare la uz de fals în formă continuată, uz de fals în formă continuată, folosire a instrumentelor oficiale false în formă continuată, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată.

Sentinţa vine la capătul unui proces început în 2011, care a vizat cumpărarea ilegală a unui teren, tranzacţie imobiliară în care a făcut uz de o dispoziție falsă a primarului Timişoarei, datată noiembrie 2005. Potrivit acelei dispoziții, terenurile vizate au fost retrocedate unor români de naționalitate germană, persoane care nu existau în realitate. În aceeaşi zi, toţi „proprietarii” şi-au vândut terenurile aceleiaşi persoane, Cârpaci Crăciun. Un an mai târziu, în 2006, acesta a vândut proprietăţile firmei Ital-Rom Construcţii, care a ridicat lângă ele un bloc de zece etaje.

Potrivit sentinţei emise de Înalta Curte de Justiţie, Cârpaci trebuie să despăgubească acum SC Ital Rom Construcţii SRL, daunele materiale fiind stabilite de instanţas supremă la 1,5 milioane de euro.

Sentinţa ÎCCJ vine la capătul unui proces care a durat aproape şase ani. Prima sentinţă fusese dată în ianuarie anul acesta. Atunci, Curtea de Apel Timişoara îl condamnase pe Cârpaci la zece ani și patru luni de închisoare cu executare. Potrivit aceleiaşi sentinţe date de Curtea de Apel Timişoara, Kelemen Francisc a fost condamnat la patru ani şi zece luni închisoare, Barabaş Pal, la cinci ani şi opt luni închisoare, Sorin Todor Johann, la doi ani de închisoare, Petru Turpan, la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Notarul Teodora Noţingher, Cristina Vasilescu, consilier juridic la Primărie, şi Remus Crudu, registrator la OCPI Timiş, au primit avertismente, iar Manuel Comșa şi Costel Măndoiu, inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara, au fost achitați. Prin aceeaşi sentinţă, Cârpaci, Kelemen şi Barabaş au fost obligaţi să plătească Primăriei Timișoara 325.120 de euro, iar Cârpaci, singur, un milion de euro și daune morale de 100.000 de euro firmei de construcții care a ridicat un bloc cu zece etaje pe terenul revendicat ilegal.

Totodată, Curtea de Apel Timişoara a anulat mai multe contracte de vânzare-cumpărare prin care concubina lui Ionelaş Cârpaci a cumpărat, unul după altul, apartamentele din imobilul cu numărul 52 de pe bulevardul C.D. Loga.

Cazul acesta a intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în momentul în care Ionelaș Cârpaci a încercat să-i vândă omului de afaceri timişorean, de origine siriană, Jabri Tabrizzi un teren de pe strada Romulus, pretinzând că este al unei cunoștințe. Verificările ulterioare au scos la iveală faptul că, printr-o metodă identică, Ionelaş Cârpaci intrase în posesia şi a altor terenuri din Timișoara, tranzacții imobiliare puse la cale împreună că Francisc Kelemen şi cu ajutorul unor angajați de la Cadastru şi de la Primărie şi al unor notari.

În octombrie 2010, în acest dosar fuseseră trimişi în judecată Sander Ionel, Kelemen Francisc, Comşa Manuel, Măndoiu Costel, inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara, Vasilescu Cristina, consilier juridic la Primărie, Turpan Petru, asistent registrator la OCPI Timiş, Crudu Remus, registrator la OCPI Timiş, notarul Luminiţa Noţingher şi câţiva cetăţeni maghiari şi germani, membri ai reţelei. Notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, al cărei nume apărea în dosar, fusese scoasă de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, primind o amendă administrativă de 1.000 lei, scria presa locală.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din Timişoara, având  aproape 150 de proprietaţi, majoritatea fiind în zona centrală a oraşului.

Deşi trebuia să-şi fi început deja executarea pedepsei, Ionelaş Cârpaci nu s-a prezentat la penitenciar şi nu este de găsit la domiciliu, aşa că a fost dat în urmărire internaţională, Poliţia Timiş având informaţii că acesta s-ar afla în Germania.

Kelemen Francisc, împreună cu care a acționat Ionelaş Cârpaci, condamnat la trei ani de închisoare, pentru fals material în înscrisului oficiale, uz de fals în formă continuată, fals privind identitatea sub forma complicităţii, folosirea instrumentelor oficiale false şi participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, și la plata unor daune, a fost prins de Poliție şi transportat la penitenciar.

Print Friendly, PDF & Email