P.N.L. a decis să nu mai gireze niciodată pe viitor malversațiunile Guvernului Ponta, condus de un premier “însetat de putere și de sânge”. Astfel a argumentat vineri, la Timișoara, fostul ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, motivul ruperii U.S.L. Și, a mai adăugat acesta, dacă teama de puterea concentrată în mâna unui singur om a fost rațiunea care a stat la baza nașterii U.S.L., o situație similară a fost și cea care a dus la ruperea acestei alianțe electorale. În momentul în care, spune Ludovic Orban, liberalii au realizat că premierul Victor Ponta "este mai rău decât Adrian Năstase și Traian Băsescu la un loc".
“Structurile de putere care au forță de represiune, vizate de setea de putere a premierului Victor Ponta”
Liberalul Ludovic Orban s-a referit în termeni extrem de critici la implicațiile pe care deciziile premierului Victor Ponta le pot avea asupra viitorului european al României, apreciind despre actualul premier că “este mai rău decât Adrian Năstase și Traian Băsescu la un loc”. Și aceasta, spune Ludovic Orban, din pricina apetitului exagerat pentru putere al premierului și din pricina dorinței sale de a-și subordona multiple structuri de putere. “Victor Ponta pregătește un sistem de putere personală construit pe sistemul lui Traian Băsescu”, susţine Ludovic Orban, adăugând că acest sistem de putere se bazează nu pe instituțiile statului de drept, ci pe structurile de putere invizibile. Și, susţine el, toate aceste structuri și instituții ale statului, transformate de Victor Ponta în arme politice, pot afecta democrația. Pentru că vizate de asaltul premierului au fost “structurile de putere care au forță de represiune”, în rândul cărora Ludovic Orban a menționat, punctual, factori politici, procurori, reprezentanți ai serviciilor speciale și ai Poliției.
De aceea, spune Ludovic Orban, sub aparența unei “pisici blânde”, premierul Ponta ar ascunde “un tigru însetat de putere și de sânge, capabil să își pună ciracii pe adversarii politici”.
Tentativele susținute întreprinse de premier în scopul jugulării mecanismelor de funcționare ale statului democratic sunt probate, mai spune liberalul Ludovic Orban, de subordonarea Serviciului de Informații al Ministerului de Interne. În aceeași notă a apetitului exagerat pentru a deține controlul absolut se înscrie și dorința premierului de a controla Direcția Generală de Informații a Armatei, despre care Ludovic Orban a apreciat că este “mai degrabă o structură militară ce furnizează informații Ministerului Apărării” și că, și din această perspectivă privind lucrurile, este complet nefirească subordonarea ei puterii civile.
Ludovic Orban a semnalat, totodată, și interesul manifestat de premier pentru subordonarea Serviciului de Telecomunicații Speciale.
În ceea ce privește politizarea sistemului de justiție, Ludovic Orban a acuzat că, în perioada interimatului deținut de premierul Victor Ponta la Ministerul Justiției, mandat interimar preluat fără acordul liberalilor, liderul social-democrat ar fi negociat “ca la piață” numirile de șefi de parchete cu președintele Traian Băsescu, situație despre care Orban a apreciat că a dus la plasarea în sistem a unor “oameni de casă”, care răspund unor comenzi politice.
Situații similare s-au petrecut și la numirile în structurile de conducere ale Poliției, inclusiv ale Poliției de Frontieră, declară Ludovic Orban, caz în care premierul s-ar fi prevalat de ceea ce a prezentat public ca fiind o avansare a conducătorilor celor două structuri la rang de secretar de stat, poziție care, însă, avertizează Ludovic Orban, pune aceste numiri “direct în pixul lui Victor Ponta, pentru că secretarii de stat sunt numiți și demiși direct de premier”, în funcție de interesele jocului politic.
Preluarea pas cu pas a structurilor de forță ale Statului român nu face decât să denote că premierul Victor Ponta dezvoltă “un proiect de leadership politic pe modelul lui Putin”. Proiect care nu doar că nu are nicio legătură cu principiile democratice, ci este situat mai degrabă în proximitatea ideologică a modelului de leadership chinez, a opinat Ludovic Orban, făcând trimitere la ceea ce a numit "turismul politic" frecvent al reprezentanților Guvernului în China.
“Victor Ponta se comportă ca și când ar fi absolvent al unei școli de corecție condusă de Adrian Năstase, de Radu Mazăre și de Duicu”
Democrația românească este amenințată, avertizează Ludovic Orban, precizând și că remanierea politică recentă a însemnat nu doar scoaterea P.N.L. de la guvernare, ci și scoaterea P.S.D. de la guvernare, întrucât “noii miniștri propuși de Ponta nu au nicio legătură cu P.S.D. și nici măcar nu au fost votați în organizațiile de conducere ale P.S.D . Acesta este un sistem politic construit pe o vasalitate de natură personală”. Potrivit aprecierii liderului liberal, Victor Ponta acționează nu ca o persoană care a studiat Dreptul, ci “ca și când ar fi absolvent al unei școli de corecție condusă de Adrian Năstase, de Radu Mazăre și de Duicu”. Democrația este, mai spune Ludovic Orban, acea putere pe care o capeți prin votul oamenilor.
Potrivit acestuia, motivul principal care a dus la constituirea unei alianțe nefirești, formată din două partide cu orientări ideologice atât de diferite, cum a fost cazul U.S.L., a ținut de nevoia de a crea o structură politică suficient de puternică încât să se opună “unui proiect de concentrare a puterii în mâna unui singur om”. Vizat, în anul 2012, a precizat Ludovic Orban, ar fi fost sistemul de putere concentrat în jurul președintelui Traian Băsescu, în vreme ce, în prezent, situația din 2012 este reprodusă ca atitudine de către premierul Victor Ponta și de către camarila sa.
Referindu-se la Victor Ponta, Ludovic Orban a mai apreciat și că acesta girează prin propria atitudine și conduită politică asaltul reprezentanților P.S.D. împotriva statului de drept și a instituțiilor democratice, fiind preocupat exclusiv de maximizarea puterii.
P.S.D., un sistem politic bazat pe mistificarea adevărului
Ludovic Orban a semnalat și că sistemul de putere construit de P.S.D. are la bază minciuna, iar o serie de practici de diversiune sunt inclusiv cele legate de anunțarea candidaturii la prezidențiale a lui Victor Ponta de către Elena Udrea și a candidaturii la prezidențiale a acesteia, de către Victor Ponta: “Nu ați observat? Niciunul dintre ei nu își anunță propria candidatură. Ponta ne spune că va candida Udrea, Udrea ne spune că va candida Ponta”. Ludovic Orban apreciază şi că o candidatură a Elenei Udrea la alegerile prezidențiale ar fi avantajoasă pentru liderul social-democrat.
“Proiectul P.S.D. este proiectul unui partid-stat”, a mai declarat Ludovic Orban, care a făcut referire și la alte forme de manipulare a electoratului practicate în acest moment de P.S.D., partid despre care spune că “nu vrea să se prezinte drept ceea ce este”, înfățișându-se în diverse ipostaze menite să îi camufleze identitatea., “E o practică aceasta. Și P.D.L. și-a schimbat culoarea după ce s-au făcut resimțite efectele guvernării triadei Băsescu-Boc-Udrea”, acuză Ludovic Orban, reliefând o serie de similitudini cu ceea ce se întâmplă în prezent, când partidele aflate la putere, P.S.D., U.N.P.R. și P.C., se prevalează în continuare de sloganul de campanie “U.S.L. trăiește”, deși, spune Ludovic Orban, aceasta este “o minciună sfruntată, fără nicio legătură cu realitatea. P.N.L. a încheiat definitiv orice formă de parteneriat cu P.S.D."
În ce privește raportarea premierului la acest subiect, Ludovic Orban a semnalat că a existat o schimbare graduală a discursului public al acestuia, care a eludat sistematic realitatea și a practicat, cu consecvență, forme de impostură, referindu-se, într-o primă etapă, imediat după producerea rupturii, la perspectivele iminente ale refacerii U.S.L., după care s-a prevalat el însuși de formula “U.S.L. trăiește” ,iar mai apoi, în cadrul unui discurs rostit recent, a declarat că “îi ținem pe liberali aproape de noi”. Potrivit opiniei lui Ludovic Orban, acest gen de discurs care neagă realitatea derivă dintr-o frică a celor de la P.S.D. că electoratul ar putea realiza că “împăratul e gol”. Și atunci, reprezentanții P.S.D. optează pentru a se ascunde în spatele unor “pene colorate”, pentru ca votanților să le fie mai dificil să remarce că “dracul e cam negru”.
Pentru că, apreciază Ludovic Orban, P.S.D. se va putea prezenta, numai cu mari riscuri, în fața electoratului său din mediul rural, căruia i-a promis creșterea subvențiilor pentru agricultură, subvenții la motorină și realizarea unor sisteme de irigații, dar căruia i-a oferit, în realitate, impozitarea venitului agricol și creșterea prețului la gaze naturale, situație care se va reflecta, implicit, în creșterea prețului la îngrășăminte.
“P.S.D. este un partid al sărăciei, al stagnării, al corupției ridicate la grad de politică de partid”, iar unicul adversar redutabil al P.S.D. ar fi, potrivit opiniei lui Ludovic Orban, P.N.L., care poate convinge electoratul “în baza calității morale a reprezentanților săi”. Și aceasta în vreme ce, opinează e, P.D.L., despre care spune că “a scăpat în ultima vreme de câteva păcate, de Elene, dar nu e sigur încă dacă s-au lepădat de Satana”, este pus acum în situația “să se apere de agresiunile permanente ale cuplului prezidențial Băsescu-Udrea”. Iar P.M.P., proiectul politic născut recent de Traian Băsescu, nu ar avea șanse să treacă de 12-14%, opinează Ludovic Orban, din pricina faptului că președintele Băsescu este un personaj politic discreditat în percepția cetățenilor.
În acest context politic, este de părere că se prefigurează, în perspectivă apropiată, un eșec electoral pentru P.S.D. și a apreciat că acest eșec se va datora “caracterului P.N.L. și curajului membrilor săi de a se desprinde de putere”. Chiar dacă, admite el, “trebuie să trecem și noi printr-un Purgatoriu, pentru că am încercat să ne facem frate cu dracul”. Și, a adăugat Ludovic Orban, luând în considerare eșecurile alianțelor configurate pe scena politică românească, o posibilă soluție pentru viitor ar putea-o reprezenta fuziunile, nu alianțele, pentru că realitatea a dovedit că “alianțele nu au rezistat”.
În ce privește speculațiile legate de o posibilă viitoare afiliere a P.N.L. la grupul Popularilor Europeni, într-o eventuală reconfigurare a grupurilor de putere din Parlamentul European, după alegerile din 25 mai, a preferat să se păstreze rezervat în declarații, făcând trimitere doar la caracterul arbitrar al acestor decizii și la faptul că, atunci când președintele le-a solicitat reprezentanților P.D. să devină din Socialiști, Populari, aceștia ar fi fost puși în dificultate. Pentru că, spune Ludovic Orban, “lor încă le mai răsuna în ureche Internaționala Socialistă”.
Ultimele comentarii