La pas prin Timișoara, pentru promovarea consumului responsabil

O nouă ediție a Festivalului La Pas vine cu ateliere gastronomice care tratează „Gustul ca patrimoniu”, activități pentru promovarea consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, a hranei sănătoase și a grădinăritului urban. Programul include ieșiri cu produse locale în cartierele Timișoarei sau la picnic și artă, o incursiune în Timișoara verde-albastră și activism pentru accesul la apă.

 

Festivalul este inițiat și dezvoltat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Inițiatorii urmăresc valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor „bun-curat-etic”, specifice mișcării slow food.

„Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității”, declară Mihaela Vețan, coordonatoarea programului La pas.

Programul se adresează deopotrivă copiilor, tinerilor și adulților, având o componentă puternică de educare și responsabilizare socială privind practicile durabile de producție și consum, dar și de incluziune socială și apreciere a diversității.

O componentă importantă a programului este cea educațională prin intermediul căreia organizatorii estimează că aproape 650 de elevi și familiile lor să fie angrenați, până în luna noiembrie, în activități privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban și modă sustenabilă. Profesori de la 15 unități de învățământ din Timișoara, școli și licee, s-au implicat în program și pregătesc proiecte dedicate pe care le vor implementa împreună cu copiii și tinerii în următoarele luni. Se promovează învățarea experiențială – elevii vor grădinări și vor găti în școală și acasă, cu părinții sau bunicii, vor învăța să mănânce curat și sănătos, produse locale, să își gestioneze cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara orașului și vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica și refolosi hainele vechi.

Prin atelierele de gătit organizate sub deviza „Gustul ca patrimoniu” gastronomia va fi promovată ca parte a patrimoniului imaterial. „Vă provocăm să vă gândiți ce lăsăm generațiilor viitoare în materie de gastronomie, practici de gătit, ingrediente și obiceiuri de servire a mesei”, spun organizatorii

Două ateliere au avut loc deja anul acesta și urmează trei noi sesiuni de gătit responsabil, cu produse de sezon și locale, cu grijă pentru hrană si resursele de care dispunem, în 29 aprilie, 29 iulie și 16 septembrie, la Reciproc Cafe. Sunt invitați bucătari, bloggeri culinari sau persoane pasionate de gătit și interesate de sustenabilitatea lanțului alimentar. Atelierele sunt deschise publicului larg, pe bază de înscriere.

În 18 mai este programat evenimentul „La pas în curte la Electro”, cu implicarea studenților de la Universitatea Politehnica Timișoara. Acolo va avea loc un nou atelier de gătit, cu produse curate sau alimente cu termen scurt de valabilitate, vor fi prezentate produse de la mici producători locali și cărți tematice privind alimentația de calitate.

Vara vine cu o campanie de activism importantă, pentru accesul la apă, care va fi lansată în data de 5 iunie: „Încurajăm cât mai multe locații din domeniul HoReCa să ofere clienților apă din rețeaua publică, în mod gratuit. Promovăm apa ca bun comun, și nu ca produs comercial, și vom promova exemplele de bune practici în acest sens. În cadrul campaniei vom produce carafele de apă La pas, pe care le vom pune la dispoziția localurilor partenere.”

În perioada 15 septembrie-15 octombrie, la Stațiunea Tinerilor Naturaliști din Timișoara, este programată expoziția Symbiosis, Reshaping Reality. Vor fi realizate diferite lucrări pe tema sustenabilității, care vor fi deschise publicului, invitat la picnic și artă, timp de o lună.

O altă componentă a Programului La pas este Timișoara Verde-Albastră, proiect care va implica studenții de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și prin care inițiatorii vor să atragă atenția asupra importanței infrastructurii verzi pentru o creștere sustenabilă a zonei metropolitane, cu acțiuni concentrate în perioada 30 septembrie – 2 octombrie.

Festivalul La pas / Festival de gastronomie artizanală va avea loc în perioada 13-15 octombrie. Evenimentul va aduce împreună artizani și consumatori, care apreciază producția locală, într-un spațiu neconvențional, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”.

Aceasta este cea de-a treia ediție a festivalului în format fizic, pentru că a existat și una hibrid, online, în pandemie. Intrarea și participarea la toate activitățile și evenimentele sunt gratuite

La pas  / Slowing Down face parte din Programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.sociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare.

Print Friendly, PDF & Email