Francofonia, sărbătorită la Timișoara prin muzică, dans și poezie

Ziua de 20 martie se îmbracă din nou, la Timișoara, în culorile Francofoniei, o sărbătoare dedicată şi adulţillor, şi copiilor.

 

Vorbitorii de limba franceză sunt incitați să-și revendice francofonia, postând pe rețelele de socializare (pe paginile personale de Facebook sau Instagram) clasicul poem japonez format din 17 silabe (5-7-5), însoțit de #haikunoi2019. Obișnuitul picnic poetic Haikunoi se desfășoară în acest an exclusiv online, pentru a le da tuturor francofonilor posibilitatea de a participa de acasă, de la școală, de la serviciu sau de oriunde s-ar afla, anunţă reprezentanţii Institutului Francez din Timişoara.

Seara va începe într-o atmosferă festivă și convivială la Zaza Resto Pub, de la ora 19, unde va avea loc un concert cu muzică  clasică și contemporană. În prima parte a serii publicul o va putea asculta pe mezzosoprana Aura Twarowska. Aceasta va interpreta câteva arii ale unor compozitori francezi, precum Carmen sau Samson și Dalilla… În continuare, scena aparține muzicii actuale. Unii dintre cei mai buni muzicieni din oraș interpretează melodii îndrăgite în franceză. Band-ul este format din Radu Pieloiu (tobe), Ana Pieloiu (chitară), Marcelle Poaty-Souami (clape), Theo Groszmuk (chitară bas) si Jennifer Poaty-Souami (voce). La finalul serii, DJ Larisa mixează melodii franțuzești. Intrarea este liberă.

În paralel cu concertul francofon, copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani sunt invitați să descopere povești și cântece în franceză la mediateca Institutului Francez, de la ora 19.30. Petrecerea continuă cu un atelier de dans asigurat de echipa Magnum Team. La finalul serii, cei mici vor primi un pahar cu lapte și o gustare dulce.

Înscrierea este gratuită, rezervată exclusiv posesorilor Cardului CulturaPlus. Rezervarea prealabilă a unui loc este obligatorie și se poate face la tel. 0256-490.544 sau prin email, la mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro.

Această sărbătoare a Francofoniei este organizată de Institutul Francez din Timișoara, având ca partener principal al Lunii Francofoniei la Timișoara Helpline Romania, iar ca parteneri, Smartwood, Akwel România, Lectoratul Francez al UVT, Universitatea de Vest din Timisoara, Lectoratul Francez al UPT, Universitatea Politehnică din Timișoara, Comité Des Étudiants Francophones Gaudeamus, Zaza Resto Pub şi Fropin.

Print Friendly, PDF & Email