Intoxicată cu gaze lacrimogene, la protestul diasporei, o româncă stabilită în Italia acuză că a fost plimbată între spitale

Timp de câteva ore, Maria Popovici, o româncă stabilită în Italia, acuză că a fost plimbată între spitale, la Timișoara. A avut nevoie de un control de specialitate, recomandat de Institutul de Medicină Legală, după ce, la protestul diasporei, a fost și ea victimă a gazelor lacrimogene cu care au intervenit jandarmii.

 

În după-amiaza zilei de 10 august, Maria Popovici, o ieşeancă stabilită în Italia, participa la mitingul diasporei, din București. Se afla în zona centrală a Pieţei Victoria, când jandarmii au început să dea cu gaze lacrimogene înspre protestatari. Puţin după aceea, și-a pierdut cunoştinţa, pentru scurt timp. După ce și-a revenit, spune că a rămas în piaţă, până după miezul nopţii.

A doua zi, în 11 august, a avut frisoane. Le-a pus, însă, pe seama oboselii. Spune că, a ajuns întâmplător la medic, în Bucureşti. Asta, după ce o cunoştinţă de-a sa, Angelica Troia, care a participat și ea la protest, a început să se simtă rău: fusese lovită şi în cap de forţele de ordine. De la Urgenţe, Angelica Troia a fost direcţionată spre Institutul de Medicină Legală, unde i s-a găsit un hematom în partea dreaptă a capului. Cum Maria Popovici a însoţit-o, medicii legişti, aflând că s-a aflat în zona în care s-a tras cu gaze lacrimogene, i-au recomandat şi ei un control de specialitate, la ORL.

Având rezervat zborul spre Milano, cu decolare de pe Aeroportul Internaţional Timișoara, în 14 august, Maria Popovici nu s-a mai dus la control în București. În drum spre Timişoara, însă, i s-a făcut rău: a avut stări febrile, vomă, dureri de muşchi şi, în plus, are uşoare arsuri pe față și trahee. Aşa că azi, în jurul orei 12, ne spune ea, a ajuns la Ambulatorul ORL al Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. A fost perfuzată, i s-a spus că are o stare de vertij şi trimisă spre Urgenţe, dar cu o fişă de examinare necompletată, însoţită de un bileţel scris de mână.

Am fost trimisă la Urgenţe. Acolo, spunându-mi că nu e scris nimic pe foaia de la ORL şi, în plus, că eu nu sunt în stare de urgenţă, starea mea se mai stabilizase, m-au trimis la Oftalmologie, aveam ochii iritaţi de la gazele lacrimogene.” Maria Popovici a optat să se întoarcă la Ambulatorul Clinicii ORL. În jurul orei 17, a fost consultată de medicul de gardă şi s-a stabilit că nu se poate deplasa singură din cauza stării de vertij. I-a fost completată de mână fişa de examinare emisă la prânz şi a fost îndrumată, din nou, spre Urgenţele Spitalului Municipal Timişoara, pentru investigaţii suplimentare.

Maria Popovici afirmă că renunţă la acest control şi acuză că, pe lângă faptul că a fost plimbată de la un spital la altul, nici nu i s-au prelevat probe pentru niciun fel de analize: „Renunţ. Mâine merg la o clinică privată, tot în Timişoara. Mi-am anulat zborul spre Milano şi am cumpărat un nou bilet, pentru 15 august, pentru că nu am riscat să mă pun pe drum în starea asta…”

Am încercat să obţin un punct de vedere de la Ambulatorul Clinicii ORL, dar la numărul de telefon indicat pe pagina web nu a răspuns nimeni.

Print Friendly, PDF & Email