Înţelegere de cooperare între judeţul Timiş şi raionul Nisporeni din Republica Moldova

O înțelegere de cooperare între județul Timiș și raionul Nisporeni, din Republica Moldova, a fost semnată în această dimineaţă, la Timişoara. Una dintre măsurile care vor urma acestui acord este deschiderea taberelor şcolare din Timiş pentru copiii din Moldova.

 

La semnarea înțelegerii de cooperare între județul Timiș și raionul Nisporeni au luat parte președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, președintele Consiliului Raional Nisporeni, Ghenadie Verdeș, prefectul județului Timiș, Eva Andreaș, președintele Corpului Consular Timișoara, Vladan Tadic (care este și consul general al Republicii Serbia la Timișoara), consulul onorific al Republicii Moldova la Timișoara, Silviu Sofronie, președintele Comisiei de Relații și Cooperare Internă și Externă din cadrul CJ Timiș, Cosmin Costa, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, şi consilieri județeni din Timiș.

Călin Dobra spune că acest acord de parteneriat a fost îmbunătățit față de anul 2014, când a fost semnat pentru prima dată de președintele de atunci al administraţiei judeţene, Titu Bojin, acum dorindu-se intensificarea relațiilor. „Spre exemplu, vrem să punem la dispoziție taberele din Timiș pentru a fi utilizate de către copiii din raionul Nisporeni. Vrem să demarăm proiecte comune și sper ca în viitorul apropiat să prindă contur și să ne putem bucura de ele”, a spus președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Ghenadie Verdeș afirmă că Timișul reprezintă un model de promovare a valorilor culturale și educaționale. „Relațiile de înfrățire stabilite între noi în urmă cu câțiva ani au format rădăcini, sunt rezistente în timp, iar azi lărgim aria de colaborare”, a mai spus acesta.

Înțelegerea de cooperare între județul Timiș și raionul Nisporeni, din Republica Moldova, vizează stabilirea și dezvoltarea de relații de colaborare bilaterală pe linie de administrație publică locală, economie, învățământ, cultură, turism și sport, tineret, sănătate și asistență socială. Reprezentanţii acestora au convenit să organizeze, în parteneriat, întâlniri, schimburi de experienţă şi informaţii, manifestări dedicate zilelor naţionale ale României şi Republicii Moldova, să sprijine crearea unor societăţi comerciale mixte, să colaboreze în proiecte de investiţie de interes comun, să stabilească relaţii de cooperare între asociaţii patronale ale oamenilor de afaceri, în scopul organizării periodice a unor expoziţii și târguri, să organizeze manifestări culturale, cu accent pe promovarea valorilor autentice tradiționale;,să promoveze potenţialul turistic al celor două zone, să organizeze de tabere de vară pentru copii şi adolescenţi și să aibă proiecte comune pe protecţie socială și învățământ.

Print Friendly, PDF & Email