Consiliul Judeţean Timiş a acceptat ca în anumite cazuri să preia în administrare porţiuni de drum comunal, ridicate la statut de drum judeţean, cu tot cu sarcina reabilitării şi întreţinerii acestora. La viitoarea şedinţă de plen, se va lua în discuţie trecerea de la drum comunal la drum judeţean a unei porţiuni de şosea din zona Gelu.
Drumurile comunale, cedate cu bucurie de către Primării
Din cauza bugetelor mici şi a costurilor mari legate de întreţinerea infrastructurii rutiere, Consiliul Judeţean Timiş a primit în ultimii ani numeroase cereri de primire în administrare a unor porţiuni de drumuri comunale. Drumurile astfel preluate deveneau judeţene, iar sarcina întreţinerii şi reabilitării lor trecea la administraţia judeţeană.
Totuşi, CJ Timiş nu a acceptat astfel de preluări decât în anumite cazuri. Acum, pentru plenul de sfârşit de august, se regăseşte un proiect care prevede preluarea unei porţiuni dr drum comunal de la limita judeţului cu Aradul, drum comunal din zona satului Gelu, aparţinător de Primăria Variaş, care are, întâmplător sau nu, conducere PSD.
„În ultima perioadă, astfel de preluări s-au făcut cu precădere la Primării PSD. În cazul acesta s-a invocat însă că acea porţiune de vreo şapte kilometri face legătura cu Aradul, fiind în continuarea unui drum proaspăt asfaltat, invocându-se în acest fel interesul judeţean. Genul acesta de proiecte sunt aprobate în plen, pentru că oricine se opune este acuzat că este împotriva îmbunătăţirii infrastructurii rutiere din judeţ. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc faptul că au mai cerut şi alţii în ultima vreme astfel de preluări, şi cererile nu le-au fost aprobate”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.
Un fenomen de masă
În ultimii ani, CJ Timiş a decis să ia în custodie o serie de drumuri comunale, pe care le-a avansat la gradul de drumuri judeţene, asta, pentru a le putea reabilita cu fonduri proprii.
Unii consilieri judeţeni din Opoziţie au avertizat că o asemenea practică poate favoriza anumite Primării selectate pe criterii politice, atâta vreme cât alegerea localităţilor de la care se preiau pentru modernizare porţiuni de drum comunal sunt alese potrivit deciziei CJ Timiş.
În principiu însă, înainte să preia alte porţiuni de drum de la comune, CJ Timiş ar fi trebuit să se asigure că totul e în regulă la reţeaua de drumuri judeţene pe care o are în custodie.
În anii trecuţi, administraţia judeţeană a constatat că o parte dintre măsurătorile pe care le avea pentru drumurile judeţene nu se potrivesc cu realitatea şi a decis să facă unele ajustări. Iniţiativa vine după ce, în urma unor controale, Curtea de Conturi a recomandat CJ Timiş, dar şi unor Primării să mai măsoare o dată metrajul unor drumuri pentru a căror reabilitare au dat bani de la buget. În urma noilor măsurători, s-a ajuns la concluzia că lungimea totală a drumurilor judeţene, inclusiv a celor comunale preluate de către CJ Timiş, este de 1.278,074 de kilometri. Cu 1.145 de kilometri mai puţin faţă de lungimea la care se raporta, din 2001, administraţia judeţeană.
Ultimele comentarii