De mulți ani, din perioada când a început să se vorbească despre necesitatea lichidării participațiilor Consiliului Județean Timiș în tot felul de societăți fără profit, se discută aprins în ședințele de plen și despre nevoia lămuririi situației încurcate de la Aviația Utilitară. Aici împărțirea patrimoniului între Primăria Timișoara și Consiliul Județean continuă să iște și astăzi semne de întrebare pe care nici măcar inspectorii Curții de Conturi nu le mai descâlcesc.
Un raport cu multe nebuloase
Curtea de Conturi a făcut public, zilele trecute, un raport vizând controlul încheiat la societatea Aviația Utilitară, despre care se știe de ani de zile că e afectată de o împărțire ciudată a patrimoniului între Primăria Timișoara și Consiliul Județean.
Despre aceleași neclarități legate de patrimoniu se discută și în raportul de audit, care consemnează că „nu s-au luat măsuri de corectare a operațiunilor privind calcularea și înregistrarea eronată în evidența entității a amortizării construcțiilor aflate în proprietatea Primăriei Timișoara”, precum și „înregistrarea eronată în evidența contabilă a unor bunuri care sunt în proprietatea altei entități, respectiv în proprietatea Timișoara, dobândite în urma acțiunilor demarate pe cale judecătorească, conform extrasului de C.F. (teren pentru aterizare, decolare, aerogară, hangar, corp administrativ, construcții)”.
Curtea de Conturi confirmă, de altfel, ce se spunea de ani de zile și la Consiliul Județean Timiș, și la Primăria Timișoara, fără să se ia o măsură concretă – faptul că „nu au fost clarificate cu documente legal întocmite (predare- primire) clădirile ce se află în folosința Aviației Utilitare din proprietatea Primăriei Timișoara, nu se cunoaște valoarea evaluată și reevaluată a acestora de către proprietar”, iar Aviația Utilitară a plătit impozit Primăriei Timișoara pentru… clădirile Primăriei Timișoara. Totodată, raportul consemnează că nu e mai clară situația nici în ceea ce privește terenurile Aviației Utilitare din proprietatea publică a județului Timiș, și respectiv suprafețele de teren ce trebuiau declarate în vederea impunerii la Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara.
Peste toate acestea s-au mai adăugat și niște nereguli legate de faptul că „societatea nu a acționat pentru recuperarea creanțelor în cadrul termenului legal de prescripție, respectiv nu a promovat acțiuni în justiție pentru creanțele raportate la clienți incerți sau în litigiu”. În plus, în acest cadru incert, trei persoane au fost remunerate cu indemnizație de cenzor, în condițiile în care aveau mandatul expirat, iar instituția a efectuat plăți fără a deține documente cu nivelul de remunerație al cenzorilor, aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor.
Consiliul Județean încă nu știe bine cine conduce societatea
Astfel, raportul de audit publicat zilele trecute vine în completarea unor discuții purtate la sfârșitul anului trecut în plenul C.J. Timiș, discuții care au culminat cu o concluzie halucinantă, a unor consilieri județeni: C.J. Timiș nu a știut o bună bucată de timp cine este în Adunarea Generală a Acționarilor la Aviația Utilitară, societate la care nu este acționar minoritar, ci majoritar. „Ne-am trezit în situația că am desemnat pe cineva care a înscris la Registrul Comerțului ceea ce a dorit persoana respectivă, și nici până în acest moment nu am reușit să rezolvăm această problemă. La Aviația Utilitară, timp de șapte – opt ani nu s-a știut cine e în A.G.A. Am avut surpriza să ni se spună în plenul C.J. Timiș că nu se știe cine e A.G.A. la societatea respectivă”, se afirma, într-o interpelare prezentată plenului.
Situația, din punct de vedere al procedurilor de la Registrul Comerțului, după cum precizează chiar conducerea C.J. Timiș, nu este clară nici azi. „Pentru Aviația Utilitară, nici în acest moment nu s-au putut face demersurile la Registrul Comerțului, pentru că nu se cunosc numerele de telefon și actele de identitate ale persoanelor care fac parte din Consiliul de Administrație. Aceste persoane urmează să meargă la notarul public, să dea o declarație care să țină loc de cazier judiciar, după care vor fi înregistrate la Registrul Comerțului. Abia după ce se fac aceste demersuri, dumnealor pot îndeplini calitatea de reprezentant al C.J. Timiș în Consiliul de Administrație la Aviația Utilitară”, se preciza în aceeași ședință.
Consilierul județean P.C. Traian Stancu a afirmat în acest context că în perioada următoare administrația județeană va trebui să-și rezolve toate problemele legate de societățile la care este acționară și că de trei mandate a solicitat să se clarifice problemele legate de Aviația Utilitară, și nu o dată a cerut C.J. Timiș să spună clar cine e în A.G.A. la această societate, fără să i se dea un răspuns clar.
La rândul său, Gheorghe Bologa, președintele Comisiei Economice a C.J. Timiș, spune că situația trenează, fără să se aducă clarificările necesare. „De nu șiu câte luni se vorbește despre alegerea unui reprezentant în Consiliul de Administrație al Aviației Utilitare. Se bate apa în piuă fără să se facă nimic concret. O perioadă s-a încercat să se dea de un fost director al societății, din Cluj, care nu se știe pe unde mai e acum”, ne-a declarat Gheorghe Bologa.
Litigii în prelungire
Pe lângă deficiențele legate de administrare, problema împărțirii patrimoniului societății între Primăria Timișoara și C.J. Timiș, menționată și în raportul Curții de Conturi, a afectat în ultimii ani activitatea Aviației Utilitare Timișoara. Aerodromul de pe Calea Torontalului este unul dintre cele mai vechi din țară, fiind construit în perioada interbelică, cu destinația de aeroport al orașului. Utilizat, în diferite etape, de societăți și companii aeriene ca și LAR, LARS, Aviasan, Aerodromul și-a schimbat succesiv subordonarea. În perioada antebelică, a aparținut Primăriei Timișoara, apoi a ajuns în administrarea Ministerului Transporturilor, până în 2002, când a fost transferat C.J. Timiș.
Din cauza acestor schimbări, au intervenit litigii între Primărie și administrația județeană, pentru partajarea terenurilor și a clădirilor aferente. S-a spus nu o dată că aceste litigii au făcut imposibilă materializarea parteneriatului prin care urma să se deruleze proiectul de modernizare al aeroportului, că trebuie să se rezolve foarte repede neînțelegerile cu Primăria, legate de infrastructură și patrimoniu și că aceste neînțelegeri au împiedicat dezvoltarea normală a societății.
Aceleași probleme au fost recunoscute și de președintele C.J. Timiș, Titu Bojin, care a promis în 2013 că, până la sfârșitul anului, această problemă să fie rezolvată: „E adevărat că de ani de zile se prelungește această situație, de parcă cineva ar avea un interes ca această problemă să nu se rezolve. Încercăm să rezolvăm situația la toate societățile în care sunt probleme”.
2014 a prins însă Aviația Utilitară în aproximativ aceeași conjunctură.
Șanse de dezvoltare care nu mai trebuie ignorate
Încă din 2010 se vorbește insistent despre demararea proiectului prin care Aeroportul Cioca ar putea fi transformat într-o alternativă la Aeroportul Internațional „Traian Vuia”. Printre obiectivele proiectului de modernizare se numără asigurarea de servicii utilitare, servicii de agrement, business, cursuri de pilotaj și parașutism și înființarea unui muzeu pentru aeronave. Variantele au fost discutate de Comisiile de Urbanism și de Administrație Publică, din cadrul C.J. Timiș și Primăriei Timișoara, însă inițiativele concrete au întârziat să apară.
Toate aceste obiective nu pot fi realizate decât printr-un parteneriat funcțional, atâta vreme cât terenul pe care este construit aeroportul, amplasat la ieșirea din Timișoara, pe Calea Torontalului, aparține Consiliului Județean Timiș, iar o parte din clădiri sunt ale Primăriei Timișoara. O variantă convenită de cele două instituții a fost constituirea unei societăți comune celor două unități administrative pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, dezvoltarea pistei și a infrastructurii aeroportului.
Unii consilieri județeni spun că această propunere a rămas la nivel de intenție și că nu au mai existat întâlniri comune pe această temă, pentru a se stabili cum se va dezvolta acest proiect.
Cum tot la stadiul de proiect a rămas și realizarea unei baze aeriene a S.M.U.R.D. la Aeroportul Utilitar. La sfârșitul anului 2011, după multe intervenții, Timișul primea pentru Spitalul Județean un elicopter destinat urgențelor medicale. Acesta nu a rămas, însă, niciodată în Timiș, fiind garat la Arad, pe considerentul că în județul vecin este o infrastructură mai adecvată. Acest lucru este contrazis de către reprezentanții Aviației Utilitare Timișoara, care susțin că la Aeroportul Cioca există toate dotările necesare pentru ca elicopterul să rămână aici.
Însăși Aviația Utilitară Timișoara a fost creată, încă din 1962, ca structură care să aibă toată infrastructura necesară unei astfel de baze aeriene – spații pentru aterizare, hangar pentru heliport, și că la Timișoara există o infrastructură și o tradiție în acest sens. Mai mult, în zona Aeroportului Utilitar i-a fost alocată Direcției de Sănătate Publică Timiș, prin hotărâre de consiliu local, o suprafață de teren care acum are toate utilitățile pentru a funcționa ca bază aeriană S.M.U.R.D. Locația e considerată cu atât mai bună cu cât în zonă s-ar putea demara construcția Spitalului Regional, care ar putea avea heliport în imediata apropiere, de pe care să decoleze și unde să aterizeze elicopterul cu urgențe medicale.
Ultimele comentarii